Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: D 700x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siupes Zobacz posta
    wkurza mnie bo mam d700 i nie planuje zadnych x dodawac do niego
    No tak, jak napisalem posta to o tym pomyslalem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krycha Zobacz posta
    Hehe zawsze są takie reakcje na coś nowszego, 2 lata temu napisalibyście to o 6MP, po co 12MP skoro 6 wystarczy, po co 14bit matryca skoro, 12 bit wystarczy, jednak jak pokazało się 12MP i 14 bit każdy chciał to mieć, C5dmk2 ma dużą matryce a jednak nie szumiącą - dało się?? może wolniej strzela, ale nie każdy chce mieć karabin!!! a z tych testów jednak wynika, że przy porównaniach na większej matrycy więcej szczegółów widać, ten obraz jest jakiś taki lepsiejszy... ale skoro Nikon narazie nie ma nic w tej klasie (opróccz d3x) to najlepiej sobie wmówić, że komputer, że nie widać, że szkło, że to czy tamto, ciekawe co będziecie mieli za 2-3 lata?? i czy nie zmienicie zdania i 24MP
    To nie jest tak. Po prostu pewne technologie dojrzewają i osiągają swoje apogeum w którymś momencie. To co aktualnie mamy jest tego dość bliskie (pod względem ilości szczegółów), zatem nie ma zbyt wielkiego sensu pchać się dalej. Jeślibyśmy zwiększyli dwukrotnie rozdzielczość pionową i poziomą to z 12 MPix, zrobiłoby się nie 24, ale 48MPix. I wtedy może dałoby się zauważyć rzeczywiste różnice Ale nie w druku do A2 lub pomniejszone do rozdzielczości ekranowej! Co innego dynamika - tu się zgodzę, że pełnoklatkowa matryca z 12MPix oraz dużą dynamiką przede wszystkim świateł (jak w Fuji) i doskonale oprogramowanym oddaniem koloru zainteresowałyby kilka osób.
    Mnie 12 MPix pasuje ze względu na idealny stosunek wielkości plików do ilości szczegółów.

Domyślnie

W niemieckim Chip Foto Video Digital 05/2009 piszą o nowych trzech DSLR-ach Nikona na 2009 rok. Wymienili:

- D300X z 15 MPIX
    - coś pomiędzy D60 a D80- czyli D5000, które już jest
    - następca modeli D40, D40x, czyli jakieś D3000 czy D4000

O D700x nie ma mowy, piszą że go raczej nie będzie (w tym roku).
    D80+18-105 VR | Nissin Di 622 | Velbon 600R | Akcesoria (Hoya, Hama, Lowepro)
    www.fotoryzacja.pl
    TOTAL BEGINNER

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekD80 Zobacz posta
    O D700x nie ma mowy, piszą że go raczej nie będzie (w tym roku).
    Jest bryndza, producenci dali sobie na wstrzymanie. D700x się za prędko nie pojawi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krycha Zobacz posta
    Hehe zawsze są takie reakcje na coś nowszego, 2 lata temu napisalibyście to o 6MP, po co 12MP skoro 6 wystarczy, po co 14bit matryca skoro, 12 bit wystarczy, jednak jak pokazało się 12MP i 14 bit każdy chciał to mieć, C5dmk2 ma dużą matryce a jednak nie szumiącą - dało się?? może wolniej strzela, ale nie każdy chce mieć karabin!!! a z tych testów jednak wynika, że przy porównaniach na większej matrycy więcej szczegółów widać, ten obraz jest jakiś taki lepsiejszy... ale skoro Nikon narazie nie ma nic w tej klasie (opróccz d3x) to najlepiej sobie wmówić, że komputer, że nie widać, że szkło, że to czy tamto, ciekawe co będziecie mieli za 2-3 lata?? i czy nie zmienicie zdania i 24MP

Wiesz chyba jednak nie do końca tak jest. Cześć z nas drukuje zdjęcia 30x45 a nawet ciut większe. Tyle tylko, że zdjęcia w rozmiarze 30x45 to największy rozmiar jaki da się oglądać z ręki - większe ogląda się z większej odległości, więc i rozdzielczości tyle nie potrzeba. Wydrukowanie 30x45 w rozdzielczości 240 dpi to właśnie dokładnie 12 MPix. Więc do 12 MPix, pogoń za rozdzielczością nawet dla większości z zaawansowanych amatorów miała sens.

Ja powiem szczerze, że dla mnie obecnie punkt max to jest właśnie 12 MPix - nie chcę ani jednego więcej. Jak finanse pozwolą to zanabędę sobie D3 ale pod D3xa w ogóle nie podchodzę, jednocześnie rozumiem tych, którzy tych dodatkowych pixli potrzebują.

Trochę jak z samochodami. Jeśli masz auto, które osiąga 100 km/h to jeśli w podobnej cenie możesz mieć takie, które osiąga 200 km/h to pewnie się zdecydujesz - dla komfortu, bezpieczeństwa (mówię tu nie o jeździe jak wariat ale o tym, że można szybciej wyprzedzić) i frajdy z jazdy - zaakceptujesz pomimo większego spalania i pomimo tego, że max prędkość będzie bardzo sporadycznie osiągana. Czy zdecydujesz się na auto, które osiąga 300 km/h???? Pali 2 razy więcej (tak jak i nefy ważą 2 razy więcej) i raczej wiesz, że max prędkości nigdy nie osiągniesz, nawet jeśli będzie w podobnej cenie.

Tyle rozważań

Grzegorz

PS. wracam na forum po dłuższej bierności - przynajmniej w wątkach sprzętowych
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

gmoszkow - dobrze to ujął. Czyli górna granica to te 12 MPIX-eli wg. Was ? Skoro tak, to po co są te kamery 15, 20, 25 MPIX ( a i większe sa ponoć) ??! Widzę, że na niektórych stockach są zdjęcia które mają po 30, 40 a nawet 50 MB - zastanawiam sie z jakiej maszyny one wychodzą ? (tak z ciekawości, nie żebym chciał kupić od razu )... Poza tym - Czy 240 dpi to nie za mało trochę, wydawało mi się, że magazyny kolorowe wykorzystują 300 dpi ?
    www.fotoryzacja.pl
    TOTAL BEGINNER

Domyślnie

Wiecie... to jest trochę tak, jak z tymi 640kB o których wspomniał kiedyś niejaki Gates

A na poważnie..
    Mi także nie jest potrzebne więcej niż 12 mpx w moim D700... powiem więcej - "styka" mi 10mpx z D80...
    Tyle tylko, że producenci jeśli będzie taka potrzeba wmówią nam, że potrzebujemy ich 20, 30 etc.. I niestety w którymś momencie ulegniemy, bo nie będzie po prostu wyjścia, gdy chcemy kupić nowy aparat - mający inne cechy lepsze niż obecne.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wągrowiec

Smile

Cytat Zamieszczone przez DarekD80 Zobacz posta
    ........Widzę, że na niektórych stockach są zdjęcia które mają po 30, 40 a nawet 50 MB - zastanawiam sie z jakiej maszyny one wychodzą ? (tak z ciekawości, nie żebym chciał kupić od razu )
    Jak interesują Cię aparaty, które mają matryce powyżej 30 MPIX to poczytaj na temat aparatów SINAR, Hasselblad. Tylko siedź mocno, gdy zobaczysz ceny.

Domyślnie

SINAR, Hasselblad = to jedyne firmy ? O Hassel-ach słyszałem, chyba szwedzkie ? A Leica ? Są jakieś inne, niszowe, high-endowe photo firmy ?
    www.fotoryzacja.pl
    TOTAL BEGINNER

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów