Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: D 700x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekD80 Zobacz posta
    SINAR, Hasselblad = to jedyne firmy ? O Hassel-ach słyszałem, chyba szwedzkie ? A Leica ? Są jakieś inne, niszowe, high-endowe photo firmy ?
    Nie jedyne, ale jest ich coraz mniej. Liderem w dupach cyfrowych jest obecnie PhaseOne, do tego jest Leaf, Sinar, Hasselblad oraz Mamiya. Średnioformatowe korpusy pod dupy cyfrowe produkują już obecnie praktycznie tylko Hasel i Mamiya, Franke&Heidecke (Rollei) właśnie wyniosło się z tego łez padołu, wcześniej darował sobie Pentax (proforma odgraża się jeszcze, ale to tylko czcze gadania). Coś-tam-coś-tam produkuje jeszcze Sinar, ale bardzo niszowe i bardzo drogie - wcześniej Sinar z Leafem i F&H stworzyli na bazie Rolka platformę AFi, która wraz z bankructwem F&H poszła do piachu, co stawia na nienajlepszej pozycji.

Ogólnie małoobrazkowe lustrzanki cyfrowe osiągnęły już taki poziom jakości, że inwestycja w systemy średnioformatowe nie stanowi takiej konieczności jak dawniej, a producenci cyfrowych systemów średnioformatowych gonią już chyba resztkami sił. Średniacy weszli do gry albo za wcześnie, albo za późno, a potworna dynamika zachodzących na rynku zmian zaskoczyła ich wszystkich.

Domyślnie

Witam po długiej przerwie.
    Mam jedno drobne pytanie - czy próbował ktoś porównać dynamikę D700 z Fuji S5 jak to wygląda?
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

..Widzę, że na niektórych stockach są zdjęcia które mają po 30, 40 a nawet 50 MB - zastanawiam sie z jakiej maszyny one wychodzą ?
    Znam jednego włocha, który umieszcza tych wielkości zdjęcia na stockach, a fotografuje ... D300. W obróbce interpoluje w górę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Znam jednego włocha, który umieszcza tych wielkości zdjęcia na stockach, a fotografuje ... D300. W obróbce interpoluje w górę.
    No tak, ale interpolacja nie ma chyba dużego sensu, to jest sztuczne podwyższenie rozdzielczości.

Dzięki Czornyj za przedstawienie rynku high-end.
    Ostatnio edytowane przez DarekD80 ; 05-07-2009 o 20:54
    D80+18-105 VR | Nissin Di 622 | Velbon 600R | Akcesoria (Hoya, Hama, Lowepro)
    www.fotoryzacja.pl
    TOTAL BEGINNER

Domyślnie

No tak, ale interpolacja nie ma chyba dużego sensu, to jest sztuczne podwyższenie rozdzielczości.
    Ale więcej kasy za większy plik ma sens
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plusfoto Zobacz posta
    Witam po długiej przerwie.
    Mam jedno drobne pytanie - czy próbował ktoś porównać dynamikę D700 z Fuji S5 jak to wygląda?
    http://www.dxomark.com/index.php/eng...(brand3)/Nikon

jak widać poniżej iso800 a5pro wygrywa, powyżej tej czuości d700 górą.
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 05-07-2009 o 23:16
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Na Alamy na przykład wymagają, by zdjęcie miało przynajmniej coś pod 17mpx (podając te wymagania w dość pokrętny sposób, tzn. nieskompresowany plik ma mieć minimum 48MB, co przy założeniu 3 bajtów na piksel - po jednym na RGB - daje wspomnianą wartość). Jednocześnie właścicielom aparatów o mniejszej rozdzielczości sami zalecają interpolację w górę. Wysłałem im ze dwie setki rozdmuchanych plików z D70, ani jednego nie odrzucili.
    Z D200 i D90 tym bardziej nie mam tam problemów z jakością.
    A będąc bliżej tematu wątku - dla mnie idealny do stocków byłby D700x z matrycą około 17mpx właśnie, ale jak będzie miał 24 to też nie pogardzę
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 05-07-2009 o 23:35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    http://www.dxomark.com/index.php/eng...(brand3)/Nikon

jak widać poniżej iso800 a5pro wygrywa, powyżej tej czuości d700 górą.
    Z tego co pamiętam, to dodatkowe sensory w Fuji działają o połowę krócej niż normalne. Dla ISO powyżej 800, zabieg ten traci sens widocznie i chyba nie działa tryb rozszerzonej dynamiki (może ktoś mnie poprawi jesli się mylę). Tym samym znaczny spadek dynamiki w Fuji powyżej tego progu. Taka konstrukcja. Ponieważ jednak problem bardzo kontrastowych scen oznacza zwykle duuuuużo światła, to zwykle będzie właśnie zastosowane niskie ISO. Ktoś jeszcze wspominał (Robin?), że rozwiązanie Fuji kocha światło, lubi jego obfitość. Może to właśnie z tego powodu, że poniżej pewnego progu dodatkowe sensory nie rejestrują po prostu nic. Rozwiązanie Fuji jest szczególne, specyficzne i ukierunkowane na pewne typy zdjęć - to podkreśla wiele osób - jako aparat uniwersalny jest to trudna puszka. Ale jako wstęp do kolejnych lepszych konstrukcji czy niskoformatowej fotografii studyjnej i ślubnej - całkiem dobra konstrukcja. Podobno .

Co do jakości zdjęć na stockach... No cóż, jak przegną, to będą mieli mniej zdjęć. Jakoś to muszą wypośrodkować chyba. Poza tym, część zdjęć (pejzażowych szczególnie) powstaje w ogromnych rozdzielczościach po sklejeniu kilku zdjęć o mniejszej rozdzielczości (jak przy robieniu panoram, tylko tu w pionie i poziomie). Zatem dopóki nie ma ruchu, to nie ma problemu by mnożyć rozdzielczość zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Z tego co pamiętam, to dodatkowe sensory w Fuji działają o połowę krócej niż normalne. Dla ISO powyżej 800, zabieg ten traci sens widocznie i chyba nie działa tryb rozszerzonej dynamiki (może ktoś mnie poprawi jesli się mylę). Tym samym znaczny spadek dynamiki w Fuji powyżej tego progu. Taka konstrukcja. Ponieważ jednak problem bardzo kontrastowych scen oznacza zwykle duuuuużo światła, to zwykle będzie właśnie zastosowane niskie ISO. Ktoś jeszcze wspominał (Robin?), że rozwiązanie Fuji kocha światło, lubi jego obfitość. Może to właśnie z tego powodu, że poniżej pewnego progu dodatkowe sensory nie rejestrują po prostu nic. Rozwiązanie Fuji jest szczególne, specyficzne i ukierunkowane na pewne typy zdjęć - to podkreśla wiele osób - jako aparat uniwersalny jest to trudna puszka. Ale jako wstęp do kolejnych lepszych konstrukcji czy niskoformatowej fotografii studyjnej i ślubnej - całkiem dobra konstrukcja. Podobno ..
    Z fufu jest nieco inny problem - nie wiem, czy dodatkowe sensory działają połowę krócej, ale na pewno mają z 10x mniejszą powierzchnię od sensorów podstawowych. Zmniejszenie fotoceli powoduje ich spadek czułości, dlatego małe, mniej czułe fotocelki odpowiadają w tej konstrukcji za rejestrowanie świateł. Jest jednak pewien skutek uboczny ich wielkości - naturalną rzeczy koleją znacznie bardziej szumią, na podobnej zasadzie jak ma to miejsce w malutkich matrycach w kompaktach. Dlatego na wyższych ISO DR fufu jest podcinany nie tylko przez szum w cieniach - jak to ma miejsce w klasycznych matrycach DSLR, ale również przez dużą eskalację szumu w światłach.

Domyślnie

Witam, wszystkich...mam malutka prośbę co prawda nie na temat, ale nie moge nigdzie znaleść, może znajdzie sie dobra duszyczka i podpowie bo stanąłem z robotą. Chodzi mi o Capture NX 1.3 link do pobrania i przy okazji konwerter z D700 na D3 rawów. Wiem, że to gdzieś jest ale czas nagli. Powód. Format dysku i straciłem wszystko a na nikonowskiej stronie już NX poprostu nie ma. Dzwoniłem do nich i maja przysłac na płytce ale czas... z góry wielkie dzięki

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów