Close

Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 203

Wątek: Canon vs NIKON

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    No a polerowanie przez japońskie dziewice ?
    Ujjj zapomniałem, ale już się w piersi biję i przyznaje, że o czerwonej farbce na te śliczne kółeczko co na szkle z kilometra widać też zapomniałem Musi to jakaś droga farbka być
    Ostatnio obskoczyło mnie 3 kanonierów (3x 5DMKl) na turystycznym wyjeździe i moc pytań, a czemu taka lampa mała (sb800), a czemu takie obiektywy małe, a czemu D700 taki ciężki Dobrze, że nie zapytali czemu matryca taka mała
    Cholera nie wiedziałem co odpowiedzieć.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 01-07-2009 o 15:46

Domyślnie

dla mnie tak na poważnie canon i nikon są w zasadzie porównywalne jako systemy z tym że każdy ma gdzieś przewagę a gdzieś dostaje trochę po dupie. A nie myślę o zakupie canona z powodu mojej nonkomformistycznej natury; z tego samgo powodu nie kupię sobie żadnego VW
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Witam! Postaram się być obiektywny... Żeby sytuacja była jasna: przez długi czas fotografowałem Canon'em, potem naszło mnie na Nikon'a, teraz wracam do Canon'a, w związku z powyższym porównanie mam, szkła i korpusy - to co najlepsze w obu systemach czyli sprzęt tej samej klasy - profi.

1. Matryce: zdecydowany + dla Canon'a, trudno to oceniać bo to odczucia subiektywne, ale ja opisałbym to tak: różnica między zdjęciami z Canon'ów (mowa o 5D, 5DMKII i 1DsMKIII), a zdjęciami z Nikon'ów (D3, D700) jest taka jak różnica między zdjęciami zrobionymi na papierze błyszczącym (Canon), a matowym (Nikon), zdjęcia z Canon'ów są świetliste, przestrzenne, plastyczne, bardziej neutralne kolorystycznie, zdjęcia z Nikon'ów są matowe, płaskie, ciepłe (niektórym to pasuje, mnie nie).

2. Korpusy: zdecydowany + dla Nikon'a za lepszy AF, aczkolwiek minus za odpadające gumy (wstyd! zwłaszcza zważywszy na ceny sprzętu), w kwestii ergonomii kwestia gustu, jak dla mnie + dla Nikon'a chociażby za sposób włączania aparatu, niby mała rzecz, ale w pewnych sytuacjach b. ważna - u Nikon'a to moment, u Canon'a trzeba sięgnąć na dół tylnej ścianki... reszta... w sumie remis...

3. Optyka... hmmm... jeśli chodzi o różnorodność szkieł to Canon bije Nikon'a pod każdym względem, potrzebuję 2,8 - mam całą paletę, potrzebuję lekkich zoom'ów najwyższej jakości mam serię 4,0, w Nikon'ie kicha... wszędzie trzeba ciągnąć ciężkie jasne graty mimo, że np. w górach zbędne - 4,0 wystarczy, a waga o połowę mniejsza, jeśli chodzi o jakość optyczną zoom'ów to w temacie 2,8 zdecydowanie lepiej wygląda to u Nikon'a (może z wyjątkiem 70-200, tu wolę Canon'a), 24-70 i 14-24 są zdecydowanie lepsze (na pełnej dziurze) od 24-70 i 16-35 Canon'a tyle, że... ponoć Canon pracuje nad Canon EF 24-105 f/2,8 L IS USM )), ale może to tylko plotka... W temacie obiektywy stałoogniskowe deklasacja Nikon'a przez Canon'a, szkła Nikon'a to zabytki, a casus Nikkor'a AF 50 f/1,4 G wskazuje, że na rewolucję nie zanosi się, o niektórych konstrukcjach typu SHIFT 17mm właściciele Nikon'ów mogą sobie tylko pomarzyć... niestety... za wąska dziura... znowu...

4. Kompatybilność Canon'a ze szkłami innych systemów (przez odpowiednie adaptery oczywiście), prawie 100%, nie wchodzi tylko stary FD, MD i Konica, kompatybilność Nikon'a - żadna, o przejściówce z soczewką nie wspominam bo i tak każdy wie, że to pomyłka - ze względu na jakość optyczną wyżej wspomnianej soczewki. Ktoś może powiedzieć, że kompatybilność to rzecz bez znaczenia, dla niektórych tak, dla mnie nie Leica-R + Canon - po prostu rewelacja...

Reasumując: wiem, że włożyłem kij w mrowisko bo na forum Nikon'a, ale... Nie jestem ortodoksem i sprzęt zmieniam dość często i zależnie od potrzeb, z wierności jednej i jedynej słusznej marce wyleczyłem się już dawno i nazwa sprzętu nie robi na mnie żadnego wrażenia, jeżeli SONY wymyśli coś absolutnie rewolucyjnego np. jakąś supertonalną, bezszumową i hyperplastyczną matrycę bez mrugnięcia okiem rzucę Canon'a i wejdę w SONY (pod warunkiem, że w końcu zrobią przynajmniej jednego SHIFT'a bo to dla mnie obiektywy kluczowe - do roboty)

Jeśli chodzi o fotografię cyfrową to na korpusy patrzę przez pryzmat matryc i moim skromnym zdaniem kamienie milowe w historii fotografii cyfrowej to póki co matryce:

Kodak np. w OLYMPUS E-1 czy Leica M8 - tonalność, w tym drugim przypadku również przysłowiowa "żyleta"...
    Matryca SONY w KMD7D - ta sama co w D70s, ale jakże inaczej (doskonale) oprogramowana
    FOEVON Sigmy - po prostu przysłowiowa "żyleta"
    Fuji S3/5Pro - ach ta tonalność
    Canon 5D i 5DMKII - plastyka i przestrzenność obrazu, swoista świetlistość, neutralność barwna
    Nikon D3 - bezkonkurencyjna jeśli chodzi o niski poziom szumów...

W praktyce: wszystkim dla których priorytetem jest bezkompromisowa jakość zdjęć (techniczna) osobiście polecam Canon'a, do reporterki zaś bezkonkurencyjny jest Nikon, ale...

TO TYLKO MOJE SUBIEKTYWNE ODCZUCIA...

P.S. Kiedy żegnałem się z systemem Canon'a szkłem, z którym najtrudniej było mi się rozstać był Canon EF 85 f/1,2 L II USM (sorry, ale Nikkor AF 85 f/1,4 D mimo, że to godne szkło przy Canon'ie wypada po prostu blado...), teraz kiedy żegnam się z systemem Nikon'a szkłem, z którym najtrudniej mi się rozstać jest Nikkor AF-S 14-24 f/2,8 G ED...

Był Canon... jest Nikon... będzie Canon... i tylko Leica jest na zawsze i dożywotnio... )) Pozdrawiam, photolo.

Domyślnie

photolo2

Nie wypowiedziałeś się o sterowaniu lampami
    Mi się wydaje że radiowe sterowanie nikona przez body jest lepsze
    W canonie nawet jak masz najnowszą lampę to sterowanie nią drugą mimo że, jest deklarowane i możliwe to pomyłka

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photolo2 Zobacz posta
    Witam! Postaram się być obiektywny... Żeby sytuacja była jasna: przez długi czas fotografowałem Canon'em, potem naszło mnie na Nikon'a, teraz wracam do Canon'a, w związku z powyższym porównanie mam, szkła i korpusy - to co najlepsze w obu systemach czyli sprzęt tej samej klasy - profi.

1. Matryce: zdecydowany + dla Canon'a, trudno to oceniać bo to odczucia subiektywne, ale ja opisałbym to tak: różnica między zdjęciami z Canon'ów (mowa o 5D, 5DMKII i 1DsMKIII), a zdjęciami z Nikon'ów (D3, D700) jest taka jak różnica między zdjęciami zrobionymi na papierze błyszczącym (Canon), a matowym (Nikon), zdjęcia z Canon'ów są świetliste, przestrzenne, plastyczne, bardziej neutralne kolorystycznie, zdjęcia z Nikon'ów są matowe, płaskie, ciepłe (niektórym to pasuje, mnie nie).

2. Korpusy: zdecydowany + dla Nikon'a za lepszy AF, aczkolwiek minus za odpadające gumy (wstyd! zwłaszcza zważywszy na ceny sprzętu), w kwestii ergonomii kwestia gustu, jak dla mnie + dla Nikon'a chociażby za sposób włączania aparatu, niby mała rzecz, ale w pewnych sytuacjach b. ważna - u Nikon'a to moment, u Canon'a trzeba sięgnąć na dół tylnej ścianki... reszta... w sumie remis...

3. Optyka... hmmm... jeśli chodzi o różnorodność szkieł to Canon bije Nikon'a pod każdym względem, potrzebuję 2,8 - mam całą paletę, potrzebuję lekkich zoom'ów najwyższej jakości mam serię 4,0, w Nikon'ie kicha... wszędzie trzeba ciągnąć ciężkie jasne graty mimo, że np. w górach zbędne - 4,0 wystarczy, a waga o połowę mniejsza, jeśli chodzi o jakość optyczną zoom'ów to w temacie 2,8 zdecydowanie lepiej wygląda to u Nikon'a (może z wyjątkiem 70-200, tu wolę Canon'a), 24-70 i 14-24 są zdecydowanie lepsze (na pełnej dziurze) od 24-70 i 16-35 Canon'a tyle, że... ponoć Canon pracuje nad Canon EF 24-105 f/2,8 L IS USM )), ale może to tylko plotka... W temacie obiektywy stałoogniskowe deklasacja Nikon'a przez Canon'a, szkła Nikon'a to zabytki, a casus Nikkor'a AF 50 f/1,4 G wskazuje, że na rewolucję nie zanosi się, o niektórych konstrukcjach typu SHIFT 17mm właściciele Nikon'ów mogą sobie tylko pomarzyć... niestety... za wąska dziura... znowu...

4. Kompatybilność Canon'a ze szkłami innych systemów (przez odpowiednie adaptery oczywiście), prawie 100%, nie wchodzi tylko stary FD, MD i Konica, kompatybilność Nikon'a - żadna, o przejściówce z soczewką nie wspominam bo i tak każdy wie, że to pomyłka - ze względu na jakość optyczną wyżej wspomnianej soczewki. Ktoś może powiedzieć, że kompatybilność to rzecz bez znaczenia, dla niektórych tak, dla mnie nie Leica-R + Canon - po prostu rewelacja...

Reasumując: wiem, że włożyłem kij w mrowisko bo na forum Nikon'a, ale... Nie jestem ortodoksem i sprzęt zmieniam dość często i zależnie od potrzeb, z wierności jednej i jedynej słusznej marce wyleczyłem się już dawno i nazwa sprzętu nie robi na mnie żadnego wrażenia, jeżeli SONY wymyśli coś absolutnie rewolucyjnego np. jakąś supertonalną, bezszumową i hyperplastyczną matrycę bez mrugnięcia okiem rzucę Canon'a i wejdę w SONY (pod warunkiem, że w końcu zrobią przynajmniej jednego SHIFT'a bo to dla mnie obiektywy kluczowe - do roboty)

Jeśli chodzi o fotografię cyfrową to na korpusy patrzę przez pryzmat matryc i moim skromnym zdaniem kamienie milowe w historii fotografii cyfrowej to póki co matryce:

Kodak np. w OLYMPUS E-1 czy Leica M8 - tonalność, w tym drugim przypadku również przysłowiowa "żyleta"...
    Matryca SONY w KMD7D - ta sama co w D70s, ale jakże inaczej (doskonale) oprogramowana
    FOEVON Sigmy - po prostu przysłowiowa "żyleta"
    Canon 5D i 5DMKII - plastyka i przestrzenność obrazu, swoista świetlistość, neutralność barwna
    Nikon D3 - bezkonkurencyjna jeśli chodzi o niski poziom szumów...

W praktyce: wszystkim dla których priorytetem jest bezkompromisowa jakość zdjęć (techniczna) osobiście polecam Canon'a, do reporterki zaś bezkonkurencyjny jest Nikon, ale...

TO TYLKO MOJE SUBIEKTYWNE ODCZUCIA...

P.S. Kiedy żegnałem się z systemem Canon'a szkłem, z którym najtrudniej było mi się rozstać był Canon EF 85 f/1,2 L II USM (sorry, ale Nikkor AF 85 f/1,4 D mimo, że to godne szkło przy Canon'ie wypada po prostu blado...), teraz kiedy żegnam się z systemem Nikon'a szkłem, z którym najtrudniej mi się rozstać jest Nikkor AF-S 14-24 f/2,8 G ED...

Był Canon... jest Nikon... będzie Canon... i tylko Leica jest na zawsze i dożywotnio... )) Pozdrawiam, photolo.
    Poprzyj to wszystko co napisales, przykladami zdjec (SWOIMI!!!) wtedy w to uwierze.

Domyślnie

[...]1. Matryce: zdecydowany + dla Canon'a, trudno to oceniać bo to odczucia subiektywne, ale ja opisałbym to tak: różnica między zdjęciami z Canon'ów (mowa o 5D, 5DMKII i 1DsMKIII), a zdjęciami z Nikon'ów (D3, D700) jest taka jak różnica między zdjęciami zrobionymi na papierze błyszczącym (Canon), a matowym (Nikon), zdjęcia z Canon'ów są świetliste, przestrzenne, plastyczne, bardziej neutralne kolorystycznie, zdjęcia z Nikon'ów są matowe, płaskie, ciepłe (niektórym to pasuje, mnie nie)
    [...]

W praktyce: wszystkim dla których priorytetem jest bezkompromisowa jakość zdjęć (techniczna) osobiście polecam Canon'a [...]
    Pytanie: powyższa wypowiedź dotyczy jpg-ów?

Myślę, że "Nikon Imaging Systems Inc." - spółka Nikona i Fujitsu może rozwiązać problem, jeśli ktoś go dostrzega, związanej z w/w "przewagą C nad N" w zakresie plastyki i przestrzenności (oprogramowanie odgrywa kluczową rolę)

PS. Mamy na rynku zawodowego fotografa zajmującego się fotografią ślubną/okolicznościową. Posiada, m.in. 1DSMkIII, posiada 85/1.2 i patrząc na prace umieszczane przez niego na "wystawie" nie potrafię (jak również koledzy ze wzrokiem/zmysłem ukształtowanym na studiach plastycznych) tej jasności bądź przestrzenności wydobyć z tychże prac (oczywiście, 1 jaskółka wiosny nie czyni, ale...)

PS.2. Nef/N kontra raw/C (darujmy sobie jpg-i): nadal widać przewagę C nad N?!
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

oprogramowanie matryc to plus dla canona - pod jednym względem - kolor skóry. Reszta - niekoniecznie. Plastyka nie zależy od matrycy , a kolory z nikona D3 nie sa bardziej matowe od tych z 5D a wręcz przeciwnie. Co zresztą się właśnie nie podoba kilku osobom od ślubów, często się tu wypowiadającym.

3. Optyka... hmmm... jeśli chodzi o różnorodność szkieł to Canon bije Nikon'a pod każdym względem,
    ...
    w temacie 2,8 zdecydowanie lepiej wygląda to u Nikon'a
    .
    no to jak to jest, skoro u nikona w 2.8 jest lepiej, to jak u canona lepiej pod każdym względem, gdy jest wręcz przeciwnie w temacie jasnych zoomów?
    Generalnie to canon w topowych szkłach zaczyna wyglądac mizernie, ma wszystkie szkła starsze niż nikon czy niz juz SONY nawet. OK, sony nie ma jasnych długich stałek. A to ma o tyle praktyczne konsekwencje, że pod cyfrę zmieniono powłoki w wielu obiektywach. I nowe szkła wyglądają lepiej niż stare.
    potrzebuję lekkich zoom'ów najwyższej jakości mam serię 4,0, w Nikon'ie kicha...
    .
    Jestem osamotniony w niezrozumieniu przewagi szkła canona 4,0 nad szkłem np 3,5 - 4,5. To miało znaczenie w studiu, gdy obiektyw miał sterowanie przysłona w pierścieniu na obiektywie. Teraz nie ma to żadnego praktycznego znaczenia.
    . W temacie obiektywy stałoogniskowe deklasacja Nikon'a przez Canon'a, szkła Nikon'a to zabytki, a casus Nikkor'a AF 50 f/1,4 G wskazuje, że na rewolucję nie zanosi się, o niektórych konstrukcjach typu SHIFT 17mm właściciele Nikon'ów mogą sobie tylko pomarzyć... niestety... za wąska dziura... znowu...
    tu sie możemy przekomarzac w nieskończoność, bo zależy co kto szuka. Ja napiszę, że tylko nikon ma stałke 6 mm i zooma 1200-1700 (co prawda nie produkowane, MF) a ty napiszesz, że macie w C 1200/5,6. Ja napiszę o 2 szkłach DC których nie ma w C, a ty o shifcie 17 mm. Ty napiszesz, że 35/1.4 jest kultowa, a dla mnie winieta dyskwalifikuje ten obiektyw po to by nim pracowac na 1.4. Nie lubię winiety, a w każdym razie nie jako wady szkła. I tak możemy sobie się przekomarzać w nieskończoność. Bo ja dopiszę, że dopnę każde szkło nikona z MF i będe miał wybór optyki o którym canon może śnić, a ty, że to się nie liczy, bo to są MF. A ja, że nie wszyscy potrzebują MF, a w szerokich kątach to MF jest równie szybki jak AF . Moge tak jeszcze długo sobie pisać ...
    P.S. Kiedy żegnałem się z systemem Canon'a szkłem, z którym najtrudniej było mi się rozstać był Canon EF 85 f/1,2 L II USM (sorry, ale Nikkor AF 85 f/1,4 D mimo, że to godne szkło przy Canon'ie wypada po prostu blado...),
    hm. http://canon-board.info/showthread.php?t=46140
    nie ma to jak autosugestia.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    photolo2

Nie wypowiedziałeś się o sterowaniu lampami
    Mi się wydaje że radiowe sterowanie nikona przez body jest lepsze
    W canonie nawet jak masz najnowszą lampę to sterowanie nią drugą mimo że, jest deklarowane i możliwe to pomyłka
    Fakt, ale ja już tak mam, że staram się nie używać flash'y, wolę jasne szkła i powiem szczerze, że w temacie zaawansowanego focenia z grupą lamp moje doświadczenie ogranicza się do 4 - 5 razy choć focę już ho, ho... )), swoje lata już mam, reasumując nie czuję się kompetentny by wypowiadać się w tym temacie i stawać po stronie konkretnego systemu, jeśli już muszę używać flash'a to wolę Metz'a i to zarówno od Canon'a jak i od Nikon'a, 58AF-1 bardzo mi pasuje... a mistrzostwo świata to SONY 58 - mają potencjał i pomysły Pozdrawiam, photolo.

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Poprzyj to wszystko co napisales, przykladami zdjec (SWOIMI!!!) wtedy w to uwierze.
    No problem, jak tylko będę miał chwilkę czasu to wrzucę kilka fotek z obu systemów. Pozdrawiam, photolo.

No problem, jak tylko będę miał chwilkę czasu to wrzucę kilka fotek z obu systemów. Pozdrawiam, photolo.
    Fajnie, ale prosze o takie ktore beda obrazowaly to co wczesniej napisales, no i nie zapomnij o Exifach
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-07-2009 o 21:23

Domyślnie

Wow! Ale wojenka! Jako użytkownik 5D mam wrażenie, że użytkownicy nikona mają więcej szczęścia do ładnych modelek Co jest grane? Macie jakiś patent?
    Canon-Foto-Klub
    C5D, S12-24, C24-70/2.8, C70-200/2.8IS
    Samsung NX10, NX30/2.0, NX18-55 OIS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Wow! Ale wojenka! Jako użytkownik 5D mam wrażenie, że użytkownicy nikona mają więcej szczęścia do ładnych modelek Co jest grane? Macie jakiś patent?
    Oczywiście, to ten napis NIKON je do nas przyciąga

Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów