Close

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 137

Domyślnie

mOSAd, a ja mam dokładnie odwrotnie. 85/1.4 łapie ostrość w mgnieniu oka i celność wynosi 99%, a 50/1.4D kompletnie sobie nie radzi. Może mam felerny egzemplarz. I nie zależy to od tryby AF (na S i C jest tak samo) ani od punktu AF (centralne i boczne jednakowo niecelne) ani od lampy błyskowej (zarówno z jak i bez jest równie źle).

fafniak, nieostre foty od razu kasuję, więc nie wiem, czy coś się ostało, ale spróbuję coś znaleźć.

Gripa nie używam, a ostrość umiem łapać (co pokazują zdjęcia na innych szkłach), więc nie ma mowy o zbyt szybkim wciskaniu spustu.
    Ostatnio edytowane przez J@sió ; 30-06-2009 o 14:22

Domyślnie

Czytam te wasze żale i postanowiłem to sprawdzić. Mały, kilkumiesięczny kociak biegajacy za piłeczką, D3, 50/1.4G, 85/1.4D oczywiście na f/1.4 i na AF-C nie ma najmniejszych problemów z ostrością. To znaczy jest tylko taki, że GO jest malutka i trzeba dobrze celować, ale to raczej oczywiste. Jeśli w D3 jest ten sam AF co w D700, to może nacie coś nakopane w parametrach? Wsześniej takich cudów nie robiłem, bo te obiektywy nie do tego są, ale wyszło, że też się da.
    Jacek

Domyślnie

z tego wniosek że AF nie ten sam...

Domyślnie

Hmmm, to ja może coś podpowiem, bo może mieć znaczenie... dla mojej 85-tki korygowałem FF w korpusie, bo tego wymagał, być może to rzeczywiście kwestia szkła, ale autor wątku pisze, że przepina do D80 i problemy znikają, czyli tandem obiektyw+korpus. Być może jest gdzieś jakiś błąd w oprogramowaniu (tylko czego? raczej korpusu), który się ujawnia przy współpracy z niektórymi obiektywami. JK Ty masz D3, być może problem dotyczy wyłącznie D700 z jakiegoś powodu. Pierwsza myśl to znów zasilanie, które jest różne w obu modelach. Układ AFa, nie mam pojęcia czy jest ten sam, choć specyfikacja niby identyczna.
    Jak z u Was z korekcją szkieł, te co słabiej ostrzą miały problemy z AFem, były w serwisie, lub wpisywaliście dla nich korektę AFa? Szukam różnych ewentualności, może coś się znajdzie wspólnego.

Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl... światło, a mianowicie jego spektrum. My nie widzimy sporej części widma, ale na czujniki AFa już trafia wszystko. Być może istnieją takie warunki, w których powłoki obiektywu wraz z jakimś dziwnym światłem/promieniowaniem, na przykład wymyślnym oświetleniem sali tanecznej, wprawadzają takie zakłócenia do układu pomiarowego, że on głupieje. Bo rozumiem, że wszystkie opisywane przypadki to pojedyncze wybryki, a nie coś, co można powtórzyć na przykład w domu?

Aha, rayven. W programowaniu, a dokładniej w metodologii znajdowania błędów (czy testowania) zadaję zawsze jedno podstawowe pytanie: "co się zmieniło?". Skoro jakaś sytuacja wystąpiła po raz pierwszy, to być może przyczyna nie jest nadnaturalna i coś zrobiłeś inaczej. Pomyśl czy pomiędzy poprzednim, a tym felernym weselem nie nastąpiła zmiana: zasilania, gripa, ustawień, korekcji AFa. A jak z czyszczeniem matrycy - opcja włączona (ja wyłączyłem w ogóle, by mi pyłki nie przemieszczały się za mocno bez mojej wiedzy )? Może jakiś dziwny obiektyw był przypięty w międzyczasie? Coś innego stało się niż zwykle?
    Co ciekawe ja również kojarzę podobne problemy od czasu do czasu, że AF nie mógł złapać ostrości, ale nie potrafię określić żadnych regularności, tak jak to zrobiliście. Raczej zwalałem to na taką specyfikę układu pomiarowego i tyle. Raczej nie było to zależne od szkła, ale od zastanych warunków jeśli dobrze sobie przypominam.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-06-2009 o 17:01

Domyślnie

u mnie brak problemow typu FF/BF i to z wieloma roznymi szklami, zarowno na srubokret jak i AF-S. Nie mam zadnej korekty i nie bylo potrzeby jej wprowadzania...
    Jedyny problem, to wspolpraca z pomagaczem AF z lampy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    u mnie brak problemow typu FF/BF i to z wieloma roznymi szklami, zarowno na srubokret jak i AF-S. Nie mam zadnej korekty i nie bylo potrzeby jej wprowadzania...
    Jedyny problem, to wspolpraca z pomagaczem AF z lampy...
    U mnie tak samo.

Domyślnie

U mnie też, generalnie brak problemów, a robie dużo koncertów - oświetleniowcy, mam wrażenie, nie lubią fotografów a do tego są w zmowie i nie ułatwiają nam życia.
    Ostatnio edytowane przez tomasonline ; 02-07-2009 o 00:51
    ...

Domyślnie

D700 + 501/4g robię zdjęcie na dworze słoneczny dzień 80% zdjęć żyleta, pomieszczenie zamknięte - 50% ostre. Podpinam 24-70 2.8g Na dworze 70% ostrych zdjęć w pomieszczeniu 40% ostrych zdjęć. Podpinam sigme 24-70 hsm taka sama sytuacja co z N 24-70. Co się dzieje, czy brudne lusterka, czy może matryca brudna?, miał ktos taki problem że af działa czasami idealnie a czasami ma się ochotkę rozwalic go młotkiem?
    d3s,d7000 plus plastik, N50 f1.4g, N24-70 f2.8 ,N24-120 f4 VRII, N70-200 f2.8 VRII

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl... światło, a mianowicie jego spektrum.
    he he nie tylko koledze to zaświtało
    Ostatnio miałem bardzo praktyczne doświadczenie. Obskakiwałem dwa śluby w tym samym budynku w tym samym czasie Po prostu przebieg imprez był taki, że trzeba było latać z góry na dół lub z dołu na górę. Nie nie, robiłem generalnie na jednym tyle, że z fotografem z drugiego wesela musieliśmy się wymieniać
    Dwie różne sale z różnym oświetleniem i wymalowaniem ścian.
    Jedna w tonacji pomarańczowo-beżowej druga ewidentnie żółto seledynowej.
    Aparat ten sam szkło te samo. Natężenie światła dość duże i źródła światła bardzo podobne, obiekty , kadry bardzo podobne. Tam gdzie oświetlenie było niby jaśniejsze w odbiorze dla oka czyli w sali seledynowo-żółtej AF nieomylnego D700 ze szkłem 20-35mm fokusował błędnie. Nie żeby jakaś katastrofa, ale na kilkadziesiąt kadrów spora część przestrzelona totalnie. W sali z dominatą światła pomarańczowo-beżowej skuch nie było, no doslownie parę sztuk.
    Szkło 20-35 w moje torbie to najcelniejszy i najszybciej ostrzący obiektyw ze wszystkich stałek jakie mam.
    Za rok mam w tym samym obiekcie robotę to zweryfikuje D800

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

W tę sobotę cykałem w kościele (jako drugi strzelec) na D700 + 50mm/1.4 AFS... żadnych problemów, tylko dwa zdjęcia chybione, i to raczej z mojej winy definitywnie, na sali spokojnie łapał mi ostrość na pierwszym tańcu młodej pary, strzały takie jak chciałem... potem w ruch poszedł inny korpus i inne obiektywy

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów