To z 50 1.4 D nie ma problemmów z AF w kombinacji z D700? Ja mam 50 1,4 G - kiszka total, chyba ręcznie celniej naostrzę.
Szukaj
To z 50 1.4 D nie ma problemmów z AF w kombinacji z D700? Ja mam 50 1,4 G - kiszka total, chyba ręcznie celniej naostrzę.
Celniej naostrzysz z 50 1.4G? Ja tak samo mówiłem w sobotę po zdjęciach z S50 1.4. Chyba też w Nikonie trzeba zrobić to samo co pan Jeff Ascough w 5DMKII, zmienić matóweczkę i złapać za pierścień ostrości.
A co do wspomagania AF z zewnętrznej lampy to nie, nie używałem. Robiłem wtedy bez lampy. Oceniłem, że warunki były takie, że AF da sobie spokojnie radę. Przynajmniej mój poprzedni D80 spokojnie sobie by z tym poradził. No ale tak jak wcześniej pisałem 14-24 spisał się wtedy idealnie także wydaje mi się że była to wina szkła.
hmm a mozesz pokazac te nieostre foty ? Wybacz ,ale ciezko mi uwierzyc w to co piszesz - mam ten sam "zestaw" i zero problemow. To co u nikona jest o kant tylka potluc to praca pod swiatlo AFglupieje duzo wczesniej/bardziej niz w moim bylym K20D. Ale nie moge napisac ze d700 i 50 1.4 D to zestaw nie trafiajacy z ostroscia.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 30-06-2009 o 13:11 Powód: orto! ("zdarzyl")
I może właśnie tu jest przyczyna. Może zbyt szybko dociskacie spust i aparat robi zdjęcia bez prawidłowo ustawionej ostrości.
Jacek
W D700 jest jedna rzecz, która jest diametralnie inna od D70 i D80 - właśnie autofokus. A dokładniej jego czułość. W niektórych warunkach stara się on według mnie być zbyt dokładny - przynajmniej ja miałem takie wrażenie. Przy poruszających się obiektach, jeśli prędkość ustawiania ostrości jest wolniejsza niż prędkość zmiany obiektu, w który celujemy, aparat próbuje skorygować znów ostrość po zmianie... i znowu... i znowu... Ale uwaga dotyczy oczywiście trybu AFC (by przesuwał się w wizjerze punkt ostrości przy śledzeniu muszą być spełnione 3 warunki: włączony tryb AF 51 pól - 3D, AFC, dźwignia AFa w pozycji środkowej). Przy problemach, przeczyściłbym komorę lustra przede wszystkim. Poza tym poeksperymentowałbym z ustawieniem opcji "Blokada śledzenia ostrości" - ja tę opcję wyłączyłem - co za dużo inteligencji to niezdrowo. No i pytanie do osób z problemami, bo nikt tego nie napisał dokładnie chyba - na którym punkcie ostrości były problemy? Czy na centralnym, czy na którymś z krzyżowych, czy skrajnych? Ja na ciemnej sali kręglowej 50/1.4D uznałem za najlepiej ostrzące szkło! Co nie znaczy, że czasem może coś nie grać, w jakichś innych okolicznościach.
Miałem na pewno problemy z ostrzeniem przy 80/1.4 - to jest najwolniejsze szkło pod względem łapania ostrości jakie mam. Do zdjęć w ruchu i przy AFC praktycznie się nie nadaje z tego co zaobserwowałem.
Możecie też napisać, czy używacie gripa? I jeśli tak to czy oryginalnego (jak zasilanego)? Bo mnie intryguje kwestia zasilania tego aparatu i być może z nią związana jest część problemów - ale dotyczy to chyba wyłącznie obiektywów napędzanych śrubokrętem, chociaż kto wie, może właśnie jest na odwrót...
Mosad - wygląda to tak - na centralnym pkt na zabawie, przy całkiem dobrym oświetleniu na AFC 501.4 G praktrycznie ma ok 20% celnych strzałów i to przy wolnym tańcu-przytulance ( nie liczę tu ok 50 % gdzie niby jest ok, ale fachowiec od razu zauważy, że nie jest) przy szybkim praktycznie 0% chyba że przypadkiem. Natomist w klimatycznym mroku , gdzie mój 5D dawał sobie jednak rady - na 50 1,4 + D700 w ogóle nie może nic ustawić. Z bocznymi nie robiłem, ale nie podjerzewam, żeby było lepiej.
Skontaktuj się z nami