Szukaj
Tutaj mała nieścisłość w mojej wypowiedzi: szybciej działa AF na środkowym bo wiadomo, że boczne w Canonie są do luftu. Niestety ale balans bieli jest też lepszy w Canonie 5DmkII. Posiadam D700 i nic już nie zrobię, jedynie muszę poświęcić dużo więcej pracy robiąc zdjęcia na D700 niż w Canonie. W przypadku AF-a używam tylko 9 pól bo przy większej ilości się muli. Dla porównania D3 niby ten sam aparat a śmiga, że aż miło. Canon JPG-i wypluwa z puszki jedne z lepszych jakie można uzyskać na lustrzance małoobrazkowej a D700 ładne jeżeli się dobrze pozna aparat i rozpozna jak D700 się zachowuje, bo niekiedy jest nieprzewidywalny. Często potrafi się zawiesić na ustawieniach balansu bieli, wtedy jedyny ratunek to wyjęcie baterii na minutę i reset ustawień. Nie muszę porównywać swojego z Twoim D700, bo oba są zapewne jednakowe ale niestety ten model jest bardzo wymagający i nie pozwala na podstawowe błędy z zakresu fotografii. Canon to wybacza i wyręcza użytkownika w korygowaniu parametrów naświetlania-dlatego jest tak chwalony i poszukiwany przez zaawansowanych amatorów. Zobacz na Allegro Canona 5DmkII nigdzie nie dostaniesz pomimo ogłoszeń, które będą zrealizowane dopiero po 1 miesiącu a Nikon D700 leży na półkach i jakoś nie jest rozchwytywany. O tym jaki jest aparat decyduje niekiedy rynek, czyli popyt, chociaż zdarza się, że opinia publiczna potrafi się mylić i jedyną obiektywną opinię mogą wydać jedynie zawodowcy.
Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 18-07-2009 o 13:34 Powód: Dopisanie treści
Znak rozpoznawczy
Fioletowy kwiatek
Nie, no ! Z taką tezą trudno się zgodzić.
Ja nie jestem żadnym erudytą, dawno temu skończyłem edukację na P-six, ale D700 pozwala mi robić takie zdjęcia, jakie ja chcę (pod względem technicznym). Wreszcie jest tak, że aparat pracuje tak, jak ja go ustawię - z D80 nie do końca tak było, a czasami w ogóle nie można było osiągnąć tego, czego się chce. Wybaczyłem już siedemsetce tę wagę z N24-70, choć jestem zwolennikiem lekkich aparatów - przypomniałem sobie wagę Pentacona Sixa.
Chyba nie dojdzie nigdy do tego, żebym miał chwalić swój aparat za to co zrobił za mnie z powodu mojego przeoczenia. Znam takich, co na Smienie 8 uczyli się przez pół życia, by robić doskonałe zdjęcia...
Zazwyczaj jest tak, to tylko moja teza, że jak ktoś czegoś do końca nie rozpoznał, to potem wyszukuje różnych tłumaczeń na swoją niewiedzę (to absolutnie jest nie do Ciebie !).
Pzdr.
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Witam,
Mam ten sam problem i szlag mnie trafia. Przesiadłam się z D200 na D700 i jestem zdruzgotana. Aparat jakby się "zawiesza" naciskam spust migawki a on nic, AF lata sobie albo stoi, nie wiem co dokładnie robi, ale ostrości nie ustawia i zdjęcia nie da sie zrobić. Są chwile kiedy aparat się jakby zacina a są kiedy działała bez zarzutu. Takie sytuacje zdarzają sie losowo , zdarzyło mi się to i w kościele podczas tego najważniejszego mometu a potem w czasie wesela. Miałam wrażenie, że wyłączenie aparatu pomagało na jakiś czas po czym następował ciąg "zacięć", że tak to określę. Wydawało mi się też, że na w pełni naładowanej baterii nie było takich problemów- ale może to przypadek, po wymianie baterii aparat przestał fiksować. Dodam że używam Nikkora 24-70, 2.8G ED i starej 50tki 1,8. Musze jeszcze poćwiczyć sprawę z 50tką.
Nie wiem co począć w tej sytuacji.???? Jestem zdołowana i załamana . Bo kiedy widzę fajną scenę naciskam spust migawki, sądzę że ostrość sie ustawiła, naciskam aby zrobić zdjęcie a tu nic sie nie dzieje a scena "ucieka"...
Pozdr
Anka(((((((((((
Nie koniecznie serwis...zauważyłem, że tak się dzieje w D700 przy wyborze 51 pól, dlatego jak już wcześniej wspominałem ustawiłem na 9. Jeszcze jedno w ustawieniach jest do wyboru m.in. ostrść+spust, czyli musi być ostrość, żeby wyzwolona została migawka i wtedy przy zmianie położenia obiektu może być problem. Ja tej opcji nie używam i bez względu czy zdąży AF czy nie mam zawsze wyzwoloną migawkę. Pamiętajmy, że AF w Nikonach jest na tyle szybki, że zanim głęboko wciśniemy spust zdąży AF ustawić ostrość.
Znak rozpoznawczy
Fioletowy kwiatek
Skontaktuj się z nami