Dawno nic nie wrzucałem, a dużo się na forum wymądrzałem. Żaby nie było, wrzucam nową pracę. Mam nadzieję że się spodoba.
Szukaj
Dawno nic nie wrzucałem, a dużo się na forum wymądrzałem. Żaby nie było, wrzucam nową pracę. Mam nadzieję że się spodoba.
Mnie nie powaliło. Szczególnie brak ostrości przy portrecie po prawej. Czyżby AF na papierosa? Jeśli tak to słabo to widać.
NIKON D300 | N16-85/3.5-5.6VR | N50/1.8 | N70-300/3.5-5.6VR | SB900
fusbo.blogspot.com
To po lewej ma świetny kadr, ale imo brakuje dopału - byłoby dużo dynamiczniejsze. Tego po prawej nie czaje![]()
Oczywiście miałem pioruny ze sobą, chiałem dopalić lampą, ale. Była godzina 14. Miałem przy przesłonie 11, czas około 1/800 a iso 200. Nie znam jeszcze aparatu który podołałby synchronizacji w takich warunkach (znam d70s, ale sprzedałem, a żałuję, bo jego synchronizacja jest najlepsza na świecie). Poza tym było by nudno z tymi błyskami dla mnie, bo od sporego czasu nei zrobiłem zdjęcia bez lampeczki, a tu mam, i jestem z eisbie dumny. Codo prawego. Faktycznie nei jest mistrzem ostrości, ale podoba mi się same w sobie. Nadaje klimatu i tworzy według mnie jedna i spójną całość. Żeby nie było że bezmyślnie połączyłem kadry, było to absolutnie przemyślane![]()
Z tymi czasami to rzeczywiście jest problem... też to mam :/ ja się ratuje tym, że robię po prostu późnym popołudniem/wieczoremale w szare filtry trzeba będzie i tak zainwestować...
Żeby nie było - lewe mi się naprawdę podoba, tylko uważam, że z lampą byłoby dynamiczniejale to tylko moje zdanie.
triczek fajny, kadr tez, obrobka takzeale zdecydowanie brakuje dopalki - na spodniach / rowerze szczegolnie
prawa strona - nieostre - chyba nie trzeba pisac nic wiecej
Widać nie poznałeś możliwości swojej puszki do końca. Istnieje coś takiego jak synchronizacja z krótkimi czasami migawki. Opcja ustawiana jest z poziomu puszki i działa z sabinami SB-600 wzwyż. Oczywiście zmniejsza się moc lampy, ale do dopalania wystarczy.
Zresztą z tego co pamiętam funkcja ta dostępna już była od modelu D70 w górę, więc to nowość nie jest
Także sprawdź i next time wypróbuj w praktyce.
Pzdr
D90 | 10-20 16-85 18-70 | SB-28 | Olympus XA2 Smiena Symbol
Góry i inne
z lewej świetnie, b mi się podoba.
Skontaktuj się z nami