Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theQ Zobacz posta
    Sprawdzales to w praktyce ?
    Przy pelnym sloncu, w poludnie ?
    Sprawdzałem, ale to były foty czysto testowe czy to wogóle działa. Oczywiście CLS czyli sabina wyzwalana wbudowaną. Działa bezproblemowo z każdym czasem jaki sobie ustawisz. Żeby wzmocnić moc lampy należy bawić się zoomem błyskograta, ale tego chyba nie musi tłumaczyć taki amator jak ja, takim wyjadaczom

Cytat Zamieszczone przez Bjania Zobacz posta
    A przede wszystkim po radiu? (nie wliczam nowych PW, bo jeszcze nie ma do Nikona)
    A tego nie wiem. W tym temacie jestem zielony.

Niedawno była dyskusja na temat synchronizacji z krótkimi czasami:
    http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=103616

Pzdr

Domyślnie

Synchro chińczyków (pt-04) to max 1/250 u mnie... wyżej już nie bangla.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Endryou Zobacz posta
    Widać nie poznałeś możliwości swojej puszki do końca. Istnieje coś takiego jak synchronizacja z krótkimi czasami migawki. Opcja ustawiana jest z poziomu puszki i działa z sabinami SB-600 wzwyż. Oczywiście zmniejsza się moc lampy, ale do dopalania wystarczy.
    Zresztą z tego co pamiętam funkcja ta dostępna już była od modelu D70 w górę, więc to nowość nie jest
    Także sprawdź i next time wypróbuj w praktyce.

Pzdr
    Widać nie poznałeś możliwości słońca w południe. Jeszcze nie wymyślono puszki która ma synchronizacje z błyskiem 1/3000. Zamiast mnie obrażać, wyjdz w południe na balkon. Co do możliwości swojej puszki, faktycznie wciąż je poznaję, ale na tyle znam ją że w południe zdjęcia nie zrobie z lampą. I wiem że wspomniany przez Ciebie Nikon d70 ma całkiem inną migawkę niż nikon d300. I faktycznie jeżeli chodzi o synchronizację, d70 jest lepsza, ale nawet z synchronizacją d70 nie dał bym rady w tych warunkach.

Kuba, dzięki za obronę

Domyślnie

Bynajmniej Paweł nie chce Cię obrażać, tylko pomóc. Funkcja o której piszę nazywa się AutoFP i pozwala właśnie fotografować z czasami krótszymi niż czas synchronizacji lampy. Lampa zachowuje się trochę inaczej niż w standardowym czasie synchronizacji. Tutaj jest wszytko wyjaśnione:
    http://nikoneurope-pl.custhelp.com/a...ail/a_id/26563

Funkcja ta działa z lampami SB-600, 800, 900. Ze starszymi modelami już nie.
    Widzę, że masz D300. Wystarczy wejść do menu ust. osobistych. Następnie w funkcję e1 i tam ustawiasz np. 1/250s (Auto FP). Instrukcja str.288. W mojej SB-600 nic się dodatkowo nie zmienia. Nie wiem jak w innych modelach.

Pzdr - no offence

Domyślnie

wiem ze dalej ciagne OT, ale chyba wiekszosc przegladajacych temat osob bedzie nim zainteresowana

pytalem o zastosowanie w praktyce gdyz poki co niewiele (poza tym Nikon Lighting Guide czy jak to tam) widzialem zastosowan tego w praktyce

na wiekszych eventach uzycie tego raczej odpada, podobnie w warunkach o ktorych mowimy - mocne sloneczne swiatlo w poludnie (chodzi mi o aspekt odleglosci / sily i zasiegu blysku wyzwalajacego) ...

jesli ktos ma inne doswiadczenia - chetnie poznam

Domyślnie

Jak ma się nadajnik su-800 to można się pobawić (na niewielkie dystance). Jak się go nie ma i wyzwala się wbudowaną to nie ma co nawet marnowac czasu jak ma się jakiś szerszy kącik typu 10,5mm i się unika statywu z lampą w kadrze, bo i tak lampa nie zobaczy błysku.

Podsumaowaniem OT i tak będzie wniosek: "jeśli nie masz Pocket Wizardów nie zaznasz prawdziwej zabawy z bezprzewodowym błyskiem".

Bądź moja wersja, dla nieco uboższych bądź oszczędniejszych: "Jeśli nie masz dobrze przeronionego chińczyka i łoadowarki do baterii do samoodpalających się nie żadko lammpach, nie zaznaz zabawy z bezprzewodowym błyskiem."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzybecki Zobacz posta
    Bądź moja wersja, dla nieco uboższych bądź oszczędniejszych: "Jeśli nie masz dobrze przeronionego chińczyka i łoadowarki do baterii do samoodpalających się nie żadko lammpach, nie zaznaz zabawy z bezprzewodowym błyskiem."

amen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzybecki Zobacz posta

Wam naprawdę tak do dupy działają te chińczyki? Ja na 3-4 lampach mam 100% wyzwoleń (czasami po chwili przerwy nie byłysną, ale dlatego, że lampy przechodzą w stand-by - trzeba je "obudzić"). Nigdy mi się nie zdarzyło żeby sama odpalila... a i zasięg jest ok - na conajmniej 10m wszystko śmiga wyśmienicie. Dodam, że nic nie przerabiałem...

Może wysłali do mnie jakiś prototyp przez przypadek ?

Domyślnie

No to zasięg masz nie najlepszy, bo ja po przeróbce mam około 50m, ale skutecznościa 100% pochwalić się nie moge

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Wam naprawdę tak do dupy działają te chińczyki? Ja na 3-4 lampach mam 100% wyzwoleń (czasami po chwili przerwy nie byłysną, ale dlatego, że lampy przechodzą w stand-by - trzeba je "obudzić"). Nigdy mi się nie zdarzyło żeby sama odpalila... a i zasięg jest ok - na conajmniej 10m wszystko śmiga wyśmienicie. Dodam, że nic nie przerabiałem...

Może wysłali do mnie jakiś prototyp przez przypadek ?

chyba sie nie zrozumielismy w poprzednim poscie

u mnie zasieg okolo 30 - 40 metrow, 100% skutecznosc, synchro przy duzych odleglosciach nawet 1/500 (z D70s oczywiscie ...)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów