Close

Strona 22 z 45 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 443

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Masz podpięty 14-54 czy 35-100 to wyłączasz, masz 14-42 to możesz włączyć. Twój wybór.
    taki wybór to ja mam i w nikonie. Chciałbym miec to zawsze włączone i nie musieć pamiętać (o zmiennym winietowaniu) przy zmianie szkieł czy przysłony.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A tak przy okazji: widział już ktoś jak wygląda Samsung WB700 ?
    Podobno lepiej mieści się w kieszeni niż Olek (o G1 nie wspomnę).
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    taki wybór to ja mam i w nikonie. Chciałbym miec to zawsze włączone i nie musieć pamiętać (o zmiennym winietowaniu) przy zmianie szkieł czy przysłony.
    No itak możesz mieć w olku, włączasz korekcję winiety, korpus sprawdza jakie to szkło i jak ma winietę korygować. No i koryguje tak, że nie ma winiety.
    Przy 14-54, 35-100 i im podobnym, korekcję możesz wyłączyć bo z natury te szkiełka winiety nie mają.

PS
    No i telecentryczność nic nie ma do winiety. Telecentryczność wpływa na "zmiekczanie" brzegów kadru. Ale od biedy takie coś to też swojego rodzaju winieta.

Domyślnie

no przeca jest blur winieta!
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

No itak możesz mieć w olku, włączasz korekcję winiety, korpus sprawdza jakie to szkło i jak ma winietę korygować. No i koryguje tak, że nie ma winiety.
    Przy 14-54, 35-100 i im podobnym, korekcję możesz wyłączyć bo z natury te szkiełka winiety nie mają.
    po co wyłączać, skoro automatyka wiedząc jakie to szkło przestaje sama ingerować?
    Jak to jest zrobione? Automatyka reaguje w zalezności od ogniskowej obiektywu (i nastawieniu zooma) oraz od aktualnie używanej przysłony (np gdy otwarta zdejmuje winietę bardziej, z przymykaniem zdejmuje coraz mniej).
    Coś mi się wydaje że Oly nie ma jednak tak tego zrobionego jak mówię. Bo wtedy można to włączyć i o tym zapomnieć. Bez negatywnych konsekwencji.

PS
    No i telecentryczność nic nie ma do winiety. Telecentryczność wpływa na "zmiekczanie" brzegów kadru. Ale od biedy takie coś to też swojego rodzaju winieta.
    no i tu sie mylisz. Telecentryczność ma dużo do efektu winiety. Dawniej była związana głównie z obiektywem. Teraz nakłada się na to właśnie ukośniejsze na brzegach padanie światła na brzegach klatki (w porównaniu do centralnej części kadru). W efekcie potęguje to coś co odbieramy jako wintetę, bo boki kadru sa niedoświetlane.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    jak wygląda to też nie wiem, ale parametry masz tutaj na dole strony:

http://www.optyczne.pl/1950-nowo%C5%..._tygodnia.html

Jest tu specyfikacja WB700, ale z tego co rozumiem to zwykły kompakt, zaś odpowiednikiem Olka,z wymienną optyką ma być NX3.

Wracając do głównego tematu wątku - mnie się E-P1 bardzo podoba. Po ostatniej kilkudniowej wycieczce miałem trochę dość D300 z gripem i 17-55, przydałoby sie coś takiego małego, o lepszej jakości i szybszej reakcji niż zwykły kompakt.(oczywiście można odpiąć gripa i podpiąć małą szeroką stałkę i od razu lepiej, ale jednak zbyt lekkie i kieszonkowe rozwiązanie to to dalej nie jest..)
    Po prostu czasem nie ma potrzeby, chęci itd dźwigania lustrzanki, zwłaszcza w pewnych zastosowaniach jak zdjęcia typowo pamiątkowe. Nie będzie też w dobrych warunkach dużej rożnicy w jakości.

Zawsze marzyłem żeby mieć FM2 w wersji cyfrowej i - proszę -niewiele brakuje, bardzo podoba mi się ten oldschoolowy design. Ech, dlaczego Nikon nie może zrobić czegoś takiego.
    Po "przerobieniu" G10, kompaktowej Leiki i Sigmy DP wydaje mi się to jak dotąd najlepszym rozwiązaniem - najlepsza jakość przy małym rozmiarze i pięknym klasycznym wyglądzie. Trzeba tylko wiedzieć do czego się nam przyda to ani entry level, ani sprzęt profesjonalny..Tak motoryzacyjnie porównując to (długo się nie zastanawiając) nie jest to ani skoda fabia, ani mercedes S-klasse..to raczej taki fiat 500 czy moze nawet mini cooper..małe, z klasą, ale nie do wszystkiego i nie dla każdego.

Cena mnie tylko trochę przeraża, ale kto wie..Naprawdę dawno żaden sprzęt mnie tak nie "zauroczył" jak ten Olek. Osobiście czekam z niecierpliwością na pierwsze poważne testy wersji produkcyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    A dlaczego miałby się nie mieścić lepiej? Przecież jak to coś ma matrycę 1/1,8" to powinno się mieścić w kieszeni
    po co wyłączać, skoro automatyka wiedząc jakie to szkło przestaje sama ingerować?
    Jak to jest zrobione? Automatyka reaguje w zalezności od ogniskowej obiektywu (i nastawieniu zooma) oraz od aktualnie używanej przysłony (np gdy otwarta zdejmuje winietę bardziej, z przymykaniem zdejmuje coraz mniej).
    Coś mi się wydaje że Oly nie ma jednak tak tego zrobionego jak mówię. Bo wtedy można to włączyć i o tym zapomnieć. Bez negatywnych konsekwencji.
    Będę musiał sprawdzić co i jak dokładnie, bo testowałem to dawno temu w E-1. Niestety efektem ubocznym był dłuższy zapis fotek na kartę - wiadomo więcej z pikselami trzeba pomerdać. Więc wyłączyłem, a ponieważ szklarnia nie winietuje, więc nie używam.

no i tu sie mylisz. Telecentryczność ma dużo do efektu winiety. Dawniej była związana głównie z obiektywem. Teraz nakłada się na to właśnie ukośniejsze na brzegach padanie światła na brzegach klatki (w porównaniu do centralnej części kadru). W efekcie potęguje to coś co odbieramy jako wintetę, bo boki kadru sa niedoświetlane.
    No to w takim razie, moje szkiełka są naprawdę telecentryczne, bo winiety i miękości u mnie nie widać.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 19-06-2009 o 15:38

Rycerz
    Gość

Domyślnie

22 strony a ktoś widział jakie to zdjecia "wypluwa"?
    będzie dobrze czy raczej przeciętnie na poziomie kompaktu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    22 strony a ktoś widział jakie to zdjecia "wypluwa"?
    będzie dobrze czy raczej przeciętnie na poziomie kompaktu?
    no to przejrzyj cały wątek a znajdzie mnóstwo linków do zdjęć..więc ktoś je na pewno widział np. ja
    nie byłoby o czym dyskutować, gdyby były jak ze zwykłego kompaktu..są - uogólniając -na poziomie taniej lustrzanki.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

nie podoba mi sie że szkło nie ma pierścienia przysłon, nie podoba mi się też cena
    a co to znaczy tania lustrzanka??

Strona 22 z 45 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów