Głośny chyba nie, ale na pewno nie jest bezgłośny:
http://fourthirdsphoto.com/e-p1Preview/05.php
Szukaj
Głośny chyba nie, ale na pewno nie jest bezgłośny:
http://fourthirdsphoto.com/e-p1Preview/05.php
jacek
wszystko jest podobno do obejscia poza odlegloscia od matrycy. tu sa straszne jaja z telecentrycznoscia przy wiekszej matrycy. oni nie wiedza jak to obejsc. soczewki korygujace z m8 juz nie wystarcza . biorac pod uwage kim sa fachury z leicy wyglada to ....
olo
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Czegoś nie rozumiem !? przecież szkła systemu M są dedykowane pod pełną klatkę, to skąd problem w zastosowaniu matrycy FF? w korpusie Leicy ?
Pozdrawiam Tomasz
stad ze materialowi takeimu jak film wszystko jedno pod jakim katem pada swiatlo.
matrycy nie jest wszystko jedno.
w dalmierzach tylne soczewki prawie dotykaja matrycy i niewiele sie da wykombinowac zeby te promienie wyprostowac
przepraszam za prostote mojej wypowiedzi ale staram sie pisac jak najbardziej przystepnie.
olo
Tu nie chodzi nawet o to, czy będzie to krok milowy czy nie. Po prostu ważniejsze jest to, że w końcu producenci zauważają na rynku zapotrzebowanie na kompaktowe aparaty oferujące matrycę wielkości tej co w lustrzankach cyfrowych. Nic więcej. Jest Panasonic, Olympus, niedługo Samsung. Reszta firm popatrzy co się w tym segmencie dzieje i jeśli E-P1 odniesie sukces, to nie będą moim zdaniem długo czekać.
A podłączanie zoomów esystemu to jakiś odjazd - są już na sieci zdjęcia 14-54mm założonego na E-P1 i wygląda to komicznie, idę o zakład że wygoda użytkowania żadna.
Ostatnio edytowane przez arturpop ; 19-06-2009 o 13:50
to Olympus musi tak kombinować?Przecież robił optykę od nowa, chlubi sie telecentrycznością
Tak, tak samo jak wiele szkieł (szczególnie szerokokątnych, ale nie tylko) ma kłopoty na pełnoklatkowych body (u nikona, canona).
Na emulsję światłoczułą promienie mogły padac pod kątem, halogenki były zawieszone w emulsji, było to więc "trójwymiarowe", nie było dużych strat gdy promień padał pod kątem (to tak w uproszczeniu).
Na matrycę najlepiej gdy światło pada prostopadle. czym bardziej pod kątem tym gorzej, bo część śwatła wpada, część się odbija.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 19-06-2009 o 13:51
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dzięki koledzy za wyjaśnienie, myślałem że jest to prosta operacja zastąpienia filmu matrycą światłoczułą. Człowiek się całe życie uczy
Pozdrawiam Tomasz
no to masz wyjasnione 2 razy tak samo))))
olo
Masz podpięty 14-54 czy 35-100 to wyłączasz, masz 14-42 to możesz włączyć. Twój wybór. Bardziej mi chodziło o to, że w każdym obiektywie jest procesor i firmware. Jak jest potrzeba to można coś w szkiełku poprawić. Firmware pobierasz z weba, nie trzeba biegać ze szkłem do serwisu.
Po drugie daje to możliwość poprawy szybkości AF z detekcją kontrastu.
olympus tworzyl z zalozenia telecentryczne szkla (+-) do cyfry
olo
Skontaktuj się z nami