Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bullter Zobacz posta
    60 micro af-d użytkuje od paru lat .Mimo krótkiej ogniskowej z powodzeniem pstrykam kadry jak motylkom tak i bardziej niebezpiecznej gadzinie .Szczerze polecam to szkło do makro , fantastycznie przenosi kolor oraz kontrast , o ostrości nie wspominam .O 105 vr niestety nie wypowiem się , bo nie miałem przyjemności testować.
    Zapraszam do mojego wątku...Prezentuje tam fotki wykonane właśnie przy pomocy 60 micro oraz D90.Możesz sobie własne zdanie na temat tego szkła wyrobić
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=99553
    W mojej stopce znajduje się link do mojej galerii , znajdziesz tam mnóstwo fotek z micro 60 podpiętej do D70s .Z tym zestawem współpracowała lampka sb-800.
    jakich pierścieni używałeś do tych fotek?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Sluchajcie, mam jeszcze jedno pytanko. Na forum tutaj duzo sie pisze o obiektywach makro firm Nikon, Tamron i Tokina. A co z Sigmami? Mam kolege, ktory posiada szkla 150 i 180 firmy Sigma i bardzo je chwali. Twierdzi nawet, ze to sa dopiero profesjonalne szkla, zas te ktore wspomnialem sa za slabe. Niestety jest jedyna znana mi osoba, ktora chwali Sigme. Przekopalem na naszym forum mnostwo topikow dotyczacych porad w zakupie obiektywow makro i jakos nigdzie nie wymienia sie Sigmy. Mozna wiedziec cos wiecej na temat tego?
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Zle szukales, ja juz wielokrotnie chwalilem Sigme 70/2.8 mialem ja do Pentaxa i do tej pory uwazam, ze jest to super szklo. Jedyna jej wada, byla mocno wysuwana mordka do skali 1:1, wyjezdzal prawie drugi obiektyw . 150/2.8 Sigmy, to juz legenda, ale bez statywu lepiej z nia do makro nie podchodzic, no i wielkosc tez calkiem, calkiem.

Domyślnie

Karbulot, Sigma 150mm to genialne szkło, nie dość, że doskonałe optyscznie, to jeszcze z kompletem pierścieni (68mm) osiąga skalę odwzorowania 2:1, taką samą jak z tymi samymi pierścieniami znacznie krótszy Nikkor 105VR. Polecam to szkło.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Wydaje mi sie, ze w przypadku stosowania makr z dlugimi ogniskowymi najwieksza zaleta tkwi w mocniej rozmytym tle przy jednoczesnym zachowaniu dobrej GO dla fotografowanego obiektu. Z drugiej jednak strony jakos nie wyobrazm sobie fotografowania owadow za pomoca statywu. Czy to w ogole jest mozliwe? Chyba nadaje sie tylko w przypadku niemrawych owadow, np biedronek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    jakich pierścieni używałeś do tych fotek?
    Używam zestawu pierścieni Kenko dg af .
    W wątku na tutejszym forum nie miałem jeszcze potrzeby używać pierścieni.Owszem użyłem raz do kadru 31 (20mm) , ale to był test zoom'a 28-100 .
    W kadrach 3, 11, 14 użyłem Raynox'a dcr-250 .Kadr 24,26,27 to cropy 50%, reszta fotek to 80-90% pierwotnego kadru.
    Pozdrawiam Artur Moja galeria

Domyślnie

Karbulot - faktycznie słabo szukałeś sam jak kupowałem szkiełko macro to byłem nastawiony ostro na N AF-S 105/2.8 VR Micro na szczęście zbieg okoliczności sprawił że Deep oświecił mnie na temat CA tego szkła, a Wigi i inni wyjaśnili co i jak i tak podążyłem nowym tropem S 150/2.8 na którą wcześniej patrzyłem ale jakoś tak się nie nastawiałem na nią - jak zrobiłem w sklepie porównanie to od razu bez cienia wątpliwości wiedziałem że biorę Sigmę jedyna jej wada to że nie ma znaczka Nikona (to jest wada tylko dla ludzi którzy twierdzą że innych szkieł jak Nikona nie kupią dla mnie to nie wada )

Szkło jest bardzo fajnie wykonane, ma wg mnie dużo lepszy limiter w porównaniu do N, jak dla mnie wygodniejszy ruch pierścienia ostrości i jest piekielnie ostra a główna różnica pomiędzy N który testowałem i S którą kupiłem jest to że S nie wie co to pojęcie aberracji podczas gdy Nikkora mógłby używać zapalony ekolog wspaniałe wstęgi zielono-żółtych aberracji
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    Wydaje mi sie, ze w przypadku stosowania makr z dlugimi ogniskowymi najwieksza zaleta tkwi w mocniej rozmytym tle przy jednoczesnym zachowaniu dobrej GO dla fotografowanego obiektu.
    Glowna zaleta dlugich ogniskowych w makro, to wieksza odleglosc od obiektu przy zachowaniu skali 1:1

Domyślnie

A macie jakies sample robione Sigma 150? Bo jak juz wspomnialem, mam takiego kolege, zakochanego w Sigmach. I wychwala ja pod niebiosa. Niestety patrzac na jego fotki jakos nie bardzo podzielam jego zachwyt. Jego fotki sa nieostre i maja jakies dziwne barwy. I nie wiem, czy to szklo czy kiepska obrobka.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    A macie jakies sample robione Sigma 150? Bo jak juz wspomnialem, mam takiego kolege, zakochanego w Sigmach. I wychwala ja pod niebiosa. Niestety patrzac na jego fotki jakos nie bardzo podzielam jego zachwyt. Jego fotki sa nieostre i maja jakies dziwne barwy. I nie wiem, czy to szklo czy kiepska obrobka.
    Wiekszosc problemow w fotografii lezy na poludnie od wizjera Sampli jest w necie pelno, a i tutaj na forum zapewne jakies znajdziesz. Z mojej strony moge cos zapodac z 70-ki Sigmy.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów