Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Domyślnie

Ale o co chodzi? Przeciez mam pieniadze na 105. Gdybym wzial 60, to bym kupil tez lampe. Jesli biore 105, to juz na lampe zabraknie. Wiec to lampa bedzie musiala poczekac.

Zwrot z podatku dostane w przeciagu 3 tygodni. Tyle tez bede czekal, do miesiaca razem z oczekiwaniem na zamowienie. Nawet nie bede kupowal poprzez net, tylko pofatyguje sie do Aalborga 120 km ode mnie, zeby obejrzec na miejscu szkielko.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

W październiku kupiłem od jednego z kolegów z forum 105 VR nówkę sztukę nieśmiganą z za oceanu za 1700, ba kolega nie znalazł amerykańskiego paragonu i mi stówkę opuścił.
    Jeszcze niedawno były takie fajne ceny i komu to przeszkadzało?
    A szkiełko całkiem, całkiem. Polecam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta

To moje dwa ostatnie zakupy, jakie planuje z tych drozszych. Wtedy bede juz mial wszystko...
    Nawet nie wiesz jak sie mylisz...

Wez 105 i juz - jak masz napisane do robakow lepiej 105, do ew portretu rowniez.
    W 105 sa -ponoc- trefne sztuki, ktore mocno aberruja wiec warto to sprawdzic przed zakupem.

Jak juz kupisz to nie pozalujesz - ja bym na Twoim miejscu kupil lampke i dozbieral na 105vr.

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARTINK Zobacz posta
    Jak juz kupisz to nie pozalujesz - ja bym na Twoim miejscu kupil lampke i dozbieral na 105vr.
    No nie bardzo. W sumie ja nie robie fotek w pomieszczeniach, stawiam raczej na plener. Zatem lampe zostawilem sobie na koniec.

Domyślnie

60 micro af-d użytkuje od paru lat .Mimo krótkiej ogniskowej z powodzeniem pstrykam kadry jak motylkom tak i bardziej niebezpiecznej gadzinie .Szczerze polecam to szkło do makro , fantastycznie przenosi kolor oraz kontrast , o ostrości nie wspominam .O 105 vr niestety nie wypowiem się , bo nie miałem przyjemności testować.
    Zapraszam do mojego wątku...Prezentuje tam fotki wykonane właśnie przy pomocy 60 micro oraz D90.Możesz sobie własne zdanie na temat tego szkła wyrobić
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=99553
    W mojej stopce znajduje się link do mojej galerii , znajdziesz tam mnóstwo fotek z micro 60 podpiętej do D70s .Z tym zestawem współpracowała lampka sb-800.
    Pozdrawiam Artur Moja galeria

Domyślnie

Ja juz sie zdecydowalem na 105. Wiekszosc z Was mi tak radzi, wychodzi on jednak lepiej w zestawieniu z 60. Ponadto moge wykorzystac go do portretow, zatem juz nie bede musial kupowac w przyszlosci stalki 85. To ze ma stabilizacje tez jest punktem za. Moze do makro sie jej nie wykorzysta, ale do portretow juz tak. Ponadto wydaje mi sie, ze brak wysuwanej czesci nie bedzie ploszyl tak "zwierzyny". W sumie mam juz dosc polsrodkow, wole szklo z wyzszej polki. Przynajmniej bede zadowolony i nie bede sie pozniej gryzl, ze moglem kupuc a nie kupilem.

Troche mnie martwi duza aberracja w niektorych egzemplarzach. Prawdopodobnie pojade po niego do sklepu i tam bede testowal. Niestety jak zamowie, to sciagna jedna sztuke. Jak zatem najlepiej na miejscu sprawdzic, czy wystepuja duze czy male aberracje?

I na koniec jedno pytanie. Na obiektywach sa numery seryjne. Czy kazdy ma inny numer, nawet z tego samego typu?

Domyślnie

105 VR to nie jest wyższa półka niż 60 to jest inne szkło do innych zastosowań po prostu

Fotografuj mocno kontrastowe elementy jakieś styki np białe/czarne czy jasne/ciemne jak wolisz- ja sobie wykorzystałem kluczyk do gabloty który leżał na ladzie - też bardzo ładnie CA wychodziło
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Za 105 przemawia tylko jedno,b.ważne zresztą...odległość do obiektu.Gdyby 60-tka miała taką nie byłoby lepszego obiektywu do makro...Mam oba,więc wydaje mi się,że wiem co piszę,a miałem i Tokinę i Tamrona..
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    105 VR to nie jest wyższa półka niż 60 to jest inne szkło do innych zastosowań po prostu

Fotografuj mocno kontrastowe elementy jakieś styki np białe/czarne czy jasne/ciemne jak wolisz- ja sobie wykorzystałem kluczyk do gabloty który leżał na ladzie - też bardzo ładnie CA wychodziło
    Czy wziac ze soba laptopa aby zrzucic fotki, czy uda mi sie wylapac aberracje na wyswietlaczu aparatu na przykladowo najwiekszym powiekszeniu?

Domyślnie

W tym który ja testowałem widać było spokojnie na wyświetlaczu w puszce - wiesz... jak będziesz miał takie że dopiero monitor pozwoli na ich wyłapanie to znaczy że są na tyle małe że można brać - jak będziesz miał takie jak w moim przypadku że już na wyświetlaczu body widać jak na dłoni to znaczy że lepiej sobie odpuścić zakup
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów