Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 43 z 43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    Z drugiej jednak strony jakos nie wyobrazm sobie fotografowania owadow za pomoca statywu. Czy to w ogole jest mozliwe? Chyba nadaje sie tylko w przypadku niemrawych owadow, np biedronek.
    Jest jak najbardziej możliwe, zależy od pory dnia i temperatury powietrza. Polecam lekturę tych książek:
    http://www.empik.com/makro-i-szczego...FYMw3godz0gKpA
    i Closeups in nature Johna Shaw (http://www.johnshawphoto.com/books.html).
    Obaj autorzy focą makro (również owadów) tylko i wyłącznie ze statywu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Wiekszosc problemow w fotografii lezy na poludnie od wizjera
    Dokładnie tak jest! Przecież i najlepszym i najdroższym obiektywm można zrobić fatalne i nieostre zdjęcie, lub po prostu gniota, żaden problem
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Wiecie co? Przemyslalem jeszcze raz sprawe i doszedlem do wniosku, ze jednak sie chwilowo wstrzymam z zakupem szkla makro. Pierwsza soprawa to to, ze nie wiem czy sobie jeszcze w tym roku pofotografuje robaczki. Lato jest bardzo nieciekawe, niezadlugo sie wybieram do Polski w odwiedziny, pozniej beda kursy, praca i inne takie. Zastosowanie obiektywu makro bedzie mocno ograniczone. Poza tym dosc slabo przede finansowo i nie bardzo mi sie chce wydawac calej kaski ze zwrotu podatkowego na obiektyw.

Dlatego postanowilem, ze zamiast obiektywu makro kupie lampe blyskowa. SB-900. Zaplace polowe ceny co za Nikkora 105, zas druga polowe rozdysponuje odpowiednio do swoich potrzeb. W ciagu dwoch miesiecy zakupilem caly swoj sprzet jaki mam w swojej stopce i jestem nie dosc ze splukany, to jeszcze czesc wzialem na raty (70-300).

Oczywiscie za porady dziekuje, poki co wiem co zakupic przyszlosciowo, o ile nie pojawi sie jakis korzystniejszy model.

I jeszcze jedna sprawa. Jesli chodzi o lampe, to pod uwage biore SB-900 lub SB-800. Przy niskiej jednak obecnie roznicy cenowej miedzy dwoma modelami (u mnie SB-800 kosztuje 2600 DKK, zas SB-900 kosztuje 2900 DKK), chyba nie ma sensu sobie zawracac starsza osiemsetka. Wezme 900.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów