Szukaj
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
Zastanow sie nad lekko uzywana 105-tka Nikkor, ale bez VR, mozna taki obiektyw obecnie kupic za okolo 1700 zł. Zaręczam, ze mozna robic dobre foty robaczkow bez VR, a zostanie Ci kasy na lampkę.
Pozdrawiam - Jacek
www.fotojaw.com
Oprocz mojego zboczenia do Nikkora mam tez drugie.
Nie lubie kupowac uzywanych rzeczy.
Lampa moze poczekac.
Efektywność VR nie ma nic do rzeczy bo on po prostu nic nie da (ale też kiedyś myślałem że da więc Cię rozumiem) - w macro jak to bliżej przeanalizujesz to jak lekko ruszysz sprzętem to masz taką zmianę kadru że żaden VR świata tego nie zrekompensujedlatego jak ktoś szuka szkła do macro stricte to niech nawet na stabilizacje nie patrzy - macro jedyne rodzaje stabilizacji to statyw statyw lub więcej światła dla krótszego czasu...
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Pozdrawiam - Jacek
www.fotojaw.com
Jesli kupuje nowy ze sklepu, zawzze moge oddac przez dwa tygodnie jesli znajde jakas wade badz mi sie nie spodoba. Takie prawo konsumenckie w Danii. Jak kupie uzywany, to juz dupa - kupione. A ze raz mi sie trafil wadliwy 16-85, wiec zrobilem sie podejrzliwy. Zreszta u nas nikt nie sprzedaje 105-tki, oto dunski odpowiednik Allegro - http://www.dba.dk/asp/Soegning/soegn...ler=0&txDrop=2 . Inna sprawa, ze dunczycy licza sobie za uzywki niewiele mniej niz za nowki, a ja nie bede kupowal uzywki pogwarancyjnej.
Dobrze Cię rozumiem, nie traktuj tego co piszę jako ataku - możesz preferować co tylko chcesz, Twoja sprawa. Chciałem Ci tylko uzmysłowić fakt, że czekając może tracisz fajne zdjęcia.
Tak to już jest, że za dobre, uzywane szkła płaci się sporo - ale warto poszukać. Mozesz kupić w Polsce, poprzez kogos z rodziny, mozesz na ebayu, mozesz w jakims komisie. Kupujac w sklepie/komisie przez net masz tak samo prawo do zwrotu w ciagu 10 dni, bez podania przyczyny - niewazne czy nowka, czy uzywany. Mozesz szklo sprawdzic przy kurierze, przed zakupem. Mozliwosci są, ale Ty mnozysz problemy, zamiast szukac ich rozwiązania![]()
Jak pisalem - rozumiem Cie, mam nadzieje ze szybko kupisz fajne szkło i poogladamy zdjecia robaczków jeszcze tego (jakże krótkiego) lata![]()
Pozdrawiam - Jacek
www.fotojaw.com
Skontaktuj się z nami