Close

Strona 21 z 26 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 256

Domyślnie

ja wiem jak to działa
    chodzi mi o to, że w trybie A który używam, zakładając że ustawiam sobie określoną przysłonę (dokładnie taką jak chcę) parametrem który się zmienia pozostaje czas,
    a ponieważ wiem jaką mam w danej chwili ogniskową, jednocześnie wiem jakiego czasu muszę pilnować i poniżej jakiego nie mogę zejść,
    do tego by utrzymać ten czas w określonym przedziale ustawiam sobie ISO - wszystko proste i logiczne, robię ręcznie to co funkcja Auto ISO.
    Z tym ze ogniskową sobie zmieniam na bieżąco, a zatem próg czasowy też ulega zmianie, a ustawienia AutoISO są "sztywne" chyba że wchodzisz w menu i je ciągle zmieniasz
    Np. dla 18 mm wystarczy Ci nawet 1/30, dla 70 mm potrzebujesz już 1/125, spora różnica. Zmieniając ISO manualnie obserwujesz tylko czas migawki i masz nad nim pełną kontrolę zmieniając jeden parametr!
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

Jeżeli aparat nie ma podglądu wartości ISO w wizjerze - Auto ISO jest loterią, a tym samym używanie tej funkcji mija się z celem. No chyba, że ktoś lubi niespodzianki.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    Jeżeli aparat nie ma podglądu wartości ISO w wizjerze - Auto ISO jest loterią, a tym samym używanie tej funkcji mija się z celem. No chyba, że ktoś lubi niespodzianki.
    - niekoniecznie,
    to ma sens przy stałce, np. przy 50-ce ustalasz sobie próg na 1/80, maksymalne ISO też jesli chcesz,
    i możesz sobie spokojnie pstrykać, ale przy zoomie to bez sensu
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Niekoniecznie "mija się z celem". Ja mam D60 i quasi podgląd...
    Działa to tak, że pamiętam jaką wartość auto-ISO i ISO mam ustawione. Resztę załatwia miganie wskaźnika auto-ISO w wyświetlaczu wizjera. Przy pewnej wprawie to wystarczy. Aż nadto!
    Nie przeczę, że podgląd ustawionego ISO to fajna sprawa!
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

W chwili robienia zdjęcia powinniśmy znać wartość czasu, przesłony oraz ISO. Jeżeli nie ma podglądu, mamy loterię.

Domyślnie

W chwili robienia zdjęcia powinniśmy znać wartość czasu, przesłony oraz ISO. Jeżeli nie ma podglądu, mamy loterię.
    chyba że ustawiamy ISO ręcznie, co trudne przecież nie jest
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Jaką loterię?!
    Trochę starą mam głowę, ale ustawione wartości ISO i auto-ISO jeszcze pamiętam. Jak miga auto-ISO, to kręcę korbą by nie migało, albo robię zdjęcie i mam ziarno (takie jakie wynika z ustawionego auto-ISO), albo nie robię zdjęcia bo słońce zaszło i idę spać.

Ty wiesz jakie ISO ustawił aparat i co robisz? Chyba dokładnie to co ja! Kręcisz korbą... :zazdrosny:

loozik żartowałem właśnie idę do lodówki po drugiego browarka bo mnie zdenerwowałeś...
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 04-06-2009 o 23:28
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Juz wiemy, że w wyższych modelach niż D70 widac wartość ISO w wizjerze ale czy ta wiedza(dotycąca warotści ISO) w momencie robienia zdjęcia jest konieczna kiedy korzystamy z autoISO? Przecież załozyłem sobie, że aISO wspomoże ekspozycję do pewnego momentu i godze się z tymi czułościami () Później czas wspomoże ekspozycję (tryb A) wydłużając się..

Loteria? nie wiem gdzie ta loteria. Czas i przysłona jest w każdym wizjerze, a ISO... zostanie dobrane wg wskazówek świadomego użytkownika apratu

Przecież w fotografii pewnych rzeczy nie przeskoczymy. Są ograniczenia tj światło, jego brak, dalej zbyt długi/krótki czas, przysłona.. (ograniczenia konstrukcyjne obiektywu) i w końcu ISO i tolerancja uzytkownika na konsekwencje uzycia wyższych jej wartości

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

W D90, D300 i D700 (D3 nie testowałem, ale z pewnością jest tak samo) wartość ISO jest widoczna w wizjerze. A zatem nie ma znaczenia czy ustawiliśmy ją ręcznie czy zrobił to za nas aparat (Auto ISO). Ważne jest to, że my widzimy tę wartość (nie żadne miganie tylko konkretną liczbę) i możemy podjąć decyzję czy ona nam odpowiada, czy chcemy ją zmienić (zmieniając wartość przesłony i/lub czasu). Bez podglądu to nie jest możliwe.

Dobranoc.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Nie gniewaj się marekm...
    Tak się zastanawiam, czy jak masz podgląd ISO, to właśnie dla Ciebie auto-ISO jest jakby zbędne... he, he... Muszę to jeszcze przemyśleć, tylko że się mi browarki skończyły...

Strona 21 z 26 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów