Close

Strona 22 z 26 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 256

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    W D90, D300 i D700 (D3 nie testowałem, ale z pewnością jest tak samo) wartość ISO jest widoczna w wizjerze. A zatem nie ma znaczenia czy ustawiliśmy ją ręcznie czy zrobił to za nas aparat (Auto ISO). Ważne jest to, że my widzimy tę wartość (nie żadne miganie tylko konkretną liczbę) i możemy podjąć decyzję czy ona nam odpowiada, czy chcemy ją zmienić (zmieniając wartość przesłony i/lub czasu). Bez podglądu to nie jest możliwe.

Dobranoc.
    - tylko że owa wartość ISO jest bezpośrednio związana z ustawieniem funkcji Auto ISO, czyli czasem,
    jeśli sobie ustawisz np. 1/60s i robisz zdjęcie na ogniskowej 20mm to wszystko gra, jeśli ustawisz
    100 mm to 1/60s nie zapewni Ci nieporuszonego ujęcia,
    podobnie jak ustawienie progu 1/125 i robienie ujęć na ogniskowej 18mm spowoduje że aparat będzie trzymał
    wyższe ISO by taki czas zapewnić, a wcale nie jest Ci to w tej sytuacji potrzebne.

I to jest moje podstawowe "przeciw" tejże funkcji, jest ona dużo mniej elastyczna niż manualna kontrola ISO,
    która w zasadzie polega tylko na obserwacji czasu i świadomości na jakiej ogniskowej fotografujesz.
    Warunki oświetleniowe też są do przewidzenia, parę ujęć testowych, rzut oka na LCD i już wiesz czego się spodziewać
    Ostatnio edytowane przez T-M-S ; 05-06-2009 o 00:10
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T-M-S Zobacz posta
    I to jest moje podstawowe "przeciw" tejże funkcji...
    Zapomniałeś dodać, że chodzi Ci o tryb A i P. W trybach S i M auto-ISO nie ingeruje w próg czasowy... A tryb S bardzo często używam z tele. I tu, jak brakuje światła, auto-ISO bardzo się przydaje!
    W ogniskowych dłuższych niż 80, przy fotografowaniu z ręki, dla trybów A i P też wyłączam auto-ISO...
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

no tak, wszystkie moje uwagi dotyczą trybu A
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Tomku, świetne masz folio! Przy kilku szczęka mi opadła... :zazdrosny:
    Myślę, że auto-ISO za bardzo nie przeszkadzało przy tych zdjęciach...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 05-06-2009 o 21:47 Powód: lit.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Dziekuję
    no nie przeszkadzało bo go nie używam...
    tylko to już w tym tygodniu drugi watek na forum w którym toczy się dyskusja o AutoISO i zacząłem się zastanawiać czy czegoś nie tracę,
    no i po głębszej lekturze i zastanowieniu wychodzi na to ze to sprawa bardzo indywidualna, w zasadzie zależna od indywidualnych preferencji,
    ja jej nie potrzebuję i tyle.
    Pozdrawiam i dobrej nocy!
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

IMHO auto-iso najbardziej sprawdza się przy foceniu stałkami, raz zadany czas do stałej ogniskowej i o resztę można się nie martwić.
    D700 , D90 , Sigma 17-35 2.8-4.0 , N85 1.8, N50 1.8, N35 1.8 + SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gerpi Zobacz posta
    IMHO auto-iso najbardziej sprawdza się przy foceniu stałkami, raz zadany czas do stałej ogniskowej i o resztę można się nie martwić.
    też tak uważam, bo wówczas mała elastyczność tej funkcji przestaje mieć znaczenie,
    a zyskujesz dostęp do wartości pośrednich ISO które manualnie nie są dostępne
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

Stałka czy zoom nie ma większego znaczenia. Jedynym warunkiem świadomego korzystania z funkcji Auto ISO jest możliwość obserwowania, a co za tym idzie kontrolowania, aktualnej wartości ISO w wizjerze. W trybie M, rzecz jasna.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

tak się zastanawiam, M używa się wtedy gdy mamy gdzieś pomiar światła z puszki, bo sami wiemy lepiej jaka kombinacja czasu i przysłony jest odpowiednia,
    załóżmy, że ustawimy sobie 1/125, f/4 i ISO400 i jest ok, jeśli zmniejszymy ISO do 200, nie zmieniając pozostałych parametrów, mamy fotkę niedoświetloną,
    jeśli podniesiemy do np. ISO800 mamy przepały - logiczne
    Zatem używając AutoISO w tym trybie aparat i tak mierzy światło, by mógł na jakiejś podstawie zdecydować, czy określone ISO jest OK, czy nie.
    Gdzie jest zatem "wolność" trybu M, skoro aparat zmianami ISO dąży do naświetlania fotki tak jak on tego chce?
    Zakładam że używamy tego trybu w pełni świadomie i w określonym celu
    Ostatnio edytowane przez T-M-S ; 05-06-2009 o 20:07
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

Mam wrażenie, że wszystko zostało juz powiedziane, ale oczywiście mogę się mylić.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Strona 22 z 26 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów