po co mi zatem manual który nim nie jest?
Szukaj
po co mi zatem manual który nim nie jest?
Ostatnio edytowane przez T-M-S ; 05-06-2009 o 21:00
D50 i parę klamotów l
Zapraszam na TMS fotogaleria
Wg mnie to proste. Ustawiasz jakiś czas i przysłonę, włączasz auto-ISO i ustawiasz dla niego parametry graniczne ISO (najdłuższy czas nie działa w M). I teraz jak to co ustawisz ręcznie w M, nie jest zgodne z pomiarem, to auto-ISO poprawia zmieniając ISO w ramach granic, które mu określiłeś. Czyli masz niejako pewną tolerancję...
Inaczej mówiąc, w trybie M, jak drabinka jest na zero, to możesz zmieniać w pewnych granicach czas i przysłonę, a drabinka nie drgnie, bo ISO jest automatycznie korygowane.
To wszystko jest raczej oczywiste. A jak to się może przydać w praktyce? Nie mam pojęcia.![]()
Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 05-06-2009 o 21:22
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
SlaWasII - zgadzam się, tak to działa, ale nie o to mi chodzi
zakładam że używasz manuala wtedy, gdy chcesz całkowicie zrezygnować z automatyki aparatu, czyli w określonym przypadku, wiesz lepiej niż on jakie parametry czasu, przysłony i czułości zapewnią Ci pożądaną ekspozycję (niekoniecznie poprawną wg. aparatu) tryb M jest więc jedynym który na to pozwala,
jeżeli włączysz AutoISO to spowodujesz, że aparat dla każdej wybranej przez Ciebie kombinacji czasu i przysłony doda poprawki (zmieniając ISO)
w celu zapewnienia poprawnej (wg. niego) ekspozycji, czyli zrobi to, co robi w każdym inny trybie!!!
jaki jest zatem sens takiego manuala?
Ostatnio edytowane przez T-M-S ; 05-06-2009 o 21:46
D50 i parę klamotów l
Chyba nie znajduję sensu.
Jak znajdę dam znać!
PS
Myślę, że w trybach PSAM można ustawić prawie każdą konfigurację jaka się zamarzy, a że niektóre kombinacje wydają się nie mieć sensu... cóż, można ich nie używać. Producent "fermłera" jednak je zostawił i dobrze!
Tak to IMO wygląda.
E:
Święte słowa!
Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 05-06-2009 o 22:22
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
oczywiście że masz kontrolę, ale aparat wówczas zachowuje się tak jak w każdym innym trybie nadzorując czy
Twoje parametry zapewnią poprawną wg. niego ekspozycję, a nie taki, przynajmniej dla mnie, jest sens trybu M.
Ale już nie wałkujmy tematu, dla mnie AutoISO jest funkcją ogólnie pożyteczną, ale nie w każdej sytuacji i trybie.
W mojej opinii poza pracą ze szkłem stałoogniskowym w trybie A (może także P i S, ale się nie znam bo nie używam)
funkcja ta ogranicza i utrudnia mi kontrolę nad ekspozycją.
SlaWasII - to nie jest tak że możesz sobie ustawiać dowolne kombinacje
przysłonę masz ściśle powiązaną z tym jaki efekt chcesz osiągnąć, bądź po prostu konstrukcją (jakością) szkła, a czas uzależniony jest głównie od ogniskowej,
więc tak na prawdę do zmiany pozostaje Ci tylko ISO
Ostatnio edytowane przez T-M-S ; 05-06-2009 o 22:27
D50 i parę klamotów l
Wałkujmy, wałkujmy!
Lubię takie dyskusje. One rozwijają. Pozwalają "odkrywać" rzeczy, które niby się wie, a nie zwraca uwagi nad zastosowaniem w praktyce. Może ktoś coś podpowie? Może ktoś wyprowadzi z błędu?!
E:
Tomek - #226 edytowałem jak pisałeś #227... i stąd trochę głupio wyszło...Przepraszam!
Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 05-06-2009 o 22:38
SlaWasII - myślę że teorię mamy odklepaną więc pozostaje to przyjemniejsze, praktyka
ja w ramach zajęć praktycznych miałem jutro jechać trzaskać pejzaże w walijskich wyżynach, ale pogoda się popsuła i wszystko szlak trafił :/
D50 i parę klamotów l
Skontaktuj się z nami