Close

Strona 23 z 26 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 256

Domyślnie

po co mi zatem manual który nim nie jest?
    Ostatnio edytowane przez T-M-S ; 05-06-2009 o 21:00
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Wg mnie to proste. Ustawiasz jakiś czas i przysłonę, włączasz auto-ISO i ustawiasz dla niego parametry graniczne ISO (najdłuższy czas nie działa w M). I teraz jak to co ustawisz ręcznie w M, nie jest zgodne z pomiarem, to auto-ISO poprawia zmieniając ISO w ramach granic, które mu określiłeś. Czyli masz niejako pewną tolerancję...
    Inaczej mówiąc, w trybie M, jak drabinka jest na zero, to możesz zmieniać w pewnych granicach czas i przysłonę, a drabinka nie drgnie, bo ISO jest automatycznie korygowane.

To wszystko jest raczej oczywiste. A jak to się może przydać w praktyce? Nie mam pojęcia.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 05-06-2009 o 21:22
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T-M-S Zobacz posta
    po co mi zatem manual który nim nie jest?
    Bo czasami się przydaje

Co do nazewnictwa: w Pentaxie jest rozróżnienie na tryb M (manual bez auto-iso) i na TAv (manual z auto-iso). Oba dostepne z kółka nastaw, bez wchodzenia to menu
    // De90 // S10-20 // N18-200VR // N50f1.8 // eSBe 800 //

Domyślnie

SlaWasII - zgadzam się, tak to działa, ale nie o to mi chodzi

zakładam że używasz manuala wtedy, gdy chcesz całkowicie zrezygnować z automatyki aparatu, czyli w określonym przypadku, wiesz lepiej niż on jakie parametry czasu, przysłony i czułości zapewnią Ci pożądaną ekspozycję (niekoniecznie poprawną wg. aparatu) tryb M jest więc jedynym który na to pozwala,
    jeżeli włączysz AutoISO to spowodujesz, że aparat dla każdej wybranej przez Ciebie kombinacji czasu i przysłony doda poprawki (zmieniając ISO)
    w celu zapewnienia poprawnej (wg. niego) ekspozycji, czyli zrobi to, co robi w każdym inny trybie!!!
    jaki jest zatem sens takiego manuala?
    Ostatnio edytowane przez T-M-S ; 05-06-2009 o 21:46
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

...jaki jest zatem sens takiego manuala?
    Zachowujesz kontrolę na czasem i przesłoną, a jeżeli nie pasuje Ci wartość ISO "dobrana" przez aparat, możesz również i ten parametr zmień.

Auto ISO to wygoda, ale nie wyrocznia.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

...jaki jest zatem sens takiego manuala?
    Chyba nie znajduję sensu.
    Jak znajdę dam znać!

PS
    Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    A jak to się może przydać w praktyce? Nie mam pojęcia.
    Myślę, że w trybach PSAM można ustawić prawie każdą konfigurację jaka się zamarzy, a że niektóre kombinacje wydają się nie mieć sensu... cóż, można ich nie używać. Producent "fermłera" jednak je zostawił i dobrze!
    Tak to IMO wygląda.

E:
    Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    Święte słowa!
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 05-06-2009 o 22:22
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    Zachowujesz kontrolę na czasem i przesłoną, a jeżeli nie pasuje Ci wartość ISO "dobrana" przez aparat, możesz również i ten parametr zmień.

oczywiście że masz kontrolę, ale aparat wówczas zachowuje się tak jak w każdym innym trybie nadzorując czy
    Twoje parametry zapewnią poprawną wg. niego ekspozycję, a nie taki, przynajmniej dla mnie, jest sens trybu M.

Ale już nie wałkujmy tematu, dla mnie AutoISO jest funkcją ogólnie pożyteczną, ale nie w każdej sytuacji i trybie.
    W mojej opinii poza pracą ze szkłem stałoogniskowym w trybie A (może także P i S, ale się nie znam bo nie używam)
    funkcja ta ogranicza i utrudnia mi kontrolę nad ekspozycją.

SlaWasII - to nie jest tak że możesz sobie ustawiać dowolne kombinacje
    przysłonę masz ściśle powiązaną z tym jaki efekt chcesz osiągnąć, bądź po prostu konstrukcją (jakością) szkła, a czas uzależniony jest głównie od ogniskowej,
    więc tak na prawdę do zmiany pozostaje Ci tylko ISO
    Ostatnio edytowane przez T-M-S ; 05-06-2009 o 22:27
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

...Ale już nie wałkujmy tematu, dla mnie AutoISO jest funkcją ogólnie pożyteczną, ale nie w każdej sytuacji i trybie....
    Amen.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Ale już nie wałkujmy tematu...
    Wałkujmy, wałkujmy!
    Lubię takie dyskusje. One rozwijają. Pozwalają "odkrywać" rzeczy, które niby się wie, a nie zwraca uwagi nad zastosowaniem w praktyce. Może ktoś coś podpowie? Może ktoś wyprowadzi z błędu?!

E:
    Tomek - #226 edytowałem jak pisałeś #227... i stąd trochę głupio wyszło... Przepraszam!
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 05-06-2009 o 22:38

Domyślnie

SlaWasII - myślę że teorię mamy odklepaną więc pozostaje to przyjemniejsze, praktyka
    ja w ramach zajęć praktycznych miałem jutro jechać trzaskać pejzaże w walijskich wyżynach, ale pogoda się popsuła i wszystko szlak trafił :/
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Strona 23 z 26 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów