Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Pod warunkiem, że sprzęt nie spełnia norm. Hotpiksel nie jest powodem uznania sprzętu za niesprawny.

Nie znam norm nikona, ale np monitory NEC mogą chyba mieć do 5 wadliwych pikseli.
    Co do monitorów masz rację, nawet często o tym info w instrukcji obsługi.
    Tyle że i w tym przypadku sprzedawca musi pisemnie klienta o tym poinformować. Jeżeli nie zrobi tego w ciagu wspomnianych 14 dni, to roszczennie klienta uznaje się za zasadne, i to bez względu na "normy".

W miom aparacie miałem ubytek rzędu 1 mm tłumika lusta (tak to się chyba nazwya, taki kawałek czarnej gąbki, do które "dobija" lustro) - i sprzedawca wymienił aparat. A to chyba wada mniejszego kalibru niż nie do końca sprawna matryca.

pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    no to chyba wszyscy mamy albo będziemy mieli bezużyteczne aparaty.
    PS - przyjmę parę bezużytecznych D3x
    Jak sobie dajesz wcinąć taki "badziew".... No cóż

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-05-2009 o 23:40
    Nikon D300 ; Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX ; Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM; AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G; Metz 58 AF-1 MECABLITZ; Coolpix P6000
    http://www.flickr.com/photos/jarek_wt

Domyślnie

A ty nie masz żadnych wadliwych pikseli w swoim D300, czy tylko o tym nie wiesz?
    Potrafisz to sprawdzić? Moim zdaniem, już mozesz oddawać sprzedawcy swój aparat - w ciemno.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A ty nie masz żadnych wadliwych pikseli w swoim D300, czy tylko o tym nie wiesz?
    Potrafisz to sprawdzić? Moim zdaniem, już mozesz oddawać sprzedawcy swój aparat - w ciemno.
    Nie mam. I sprawdziłem to - oczywiście nie "ręcznie"

pozdrawiam
    Nikon D300 ; Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX ; Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM; AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G; Metz 58 AF-1 MECABLITZ; Coolpix P6000

Domyślnie

No nam napisz, jak to sprawdziłeś. Może być ciekawie.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 30-05-2009 o 23:54
    Jacek

Domyślnie

No tam napisz, jak to sprawdziłeś. Może być ciekawie.
    Tak się składa że z swego czasu pisałem zajmowałem się programowaniem, w szczególności w obszarze grafiki.
    Format tiff jest akurat dobrze udokumentowany - napisanie programu który skanuje taki plik w poszukiwaniu widocznych hot pixeli nie jest specjalnie trudne.
    Zresztą zapewne podobny mechanizm jest wykorzystywany w "wzorcu do usuwania skaz" w Nikon Capture NX2.

pozdrawiam

Domyślnie

Każdy aparat jest testowany na etapie produkcji i niewątpliwie jednym z etapów takiego testowania jest mapowanie uszkodzonych sensorów matrycy. Jeśli takie uszkodzone sensory zostaną znalezione i zostanie zrobione ich mapowanie, to w żadnym NEFie, TIFFie, czy JPEGu takiego wadliwego piksela nie zobaczysz. Trzeba by skasować dane mapowania i pewnie wtedy byś się zdziwił. I to bardzo.
    Jacek

Domyślnie

zdaje się, że wgranie nowego filmware kasuje mapowanie? Nie jestem pewien.

jarek - zdjęcie testowe robiłeć przy jakim czasie i jakim ISO, czy miałeś włączone odszumianie długich czasów i wysokiego ISO Zrób sobie test przy niekorzystnych warunkach (chyba ci je teraz zasugerowałem)?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Każdy aparat jest testowany na etapie produkcji i niewątpliwie jednym z etapów takiego testowania jest mapowanie uszkodzonych sensorów matrycy. Jeśli takie uszkodzone sensory zostaną znalezione i zostanie zrobione ich mapowanie, to w żadnym NEFie, TIFFie, czy JPEGu takiego wadliwego piksela nie zobaczysz. Trzeba by skasować dane mapowania i pewnie wtedy byś się zdziwił. I to bardzo.
    Napisałem WIDOCZNYCH - bo tylko o takich tu rozmawiamy. W każdej matrcy są błędy - pytanie czy i jak dadzą o sobie znać na etapie robienia zdjęcia lub jego poźniejszej obróbki.
    To jest tak samo jak testowaniem oprogramowania - każde oprogramowanie zawiera błędy, tyle że ich wyszukiwanie kończy się z chwilą kiedy przekracza określony koszt, a nie wtedy je wszystkie znajdziemy - bo praktycznie jest niemożliwe. Po rodzaju i czasie "wychodzenia" kolejnych błędow w sofcie, który jest wypuszczany z "fabryki", łatwo można oszacować kto i jak oszczędza na procesie wytwarzania oprogramowania ))))
    Od tej reguły nie ma wyjątków ))))))

PS. I od razu zaznaczam że rekord bynajmniej nie należy do M$ )))
    Ostatnio edytowane przez jarek_wt ; 31-05-2009 o 00:23

Domyślnie

No dobrze. Pofantazjowałeś sobie trochę, fajnie było, ale już przestań wprowadzać kolegów w błąd.

Jeśli ktoś zauważy na matrycy swojej lustrzanki wadliwe piksele, to powinien się udać do serwisu w celu ich zamapowania. Po tej operacji problem wadliwych pikseli zniknie.

Zamykam, bo nie ma tu o czym dyskutować.
    Jacek

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów