Przyjdą czasy, że na DX wrzucą 50 Mpix.. Marketing nie zna umiaru.
Szukaj
Przyjdą czasy, że na DX wrzucą 50 Mpix.. Marketing nie zna umiaru.
Takie wstępne porównanie.
http://www.digitalreview.ca/content/...ikon-D90.shtml
Ostatnio edytowane przez harryt ; 13-04-2009 o 19:49
D90//N35//N18-200//SB-600//MB-D80
A ja (jako nowy uzytkownik) powiem Wam, ze uzywam Canon'a 30D + 10-22 + 70-200 f4 i powoli mysle czy nie przesiasc sie wlasnie na 500D. Dlaczego? Ano az tak pancerna obudowa jak w 30D nie jest mi potrzebna. Duzo podrozuje wiec: waga i rozmiar - 500D jest mniejszy i lszejszy o wiele. Wysokie iso - 800 jest ciekawsze dla mnie niz w 30D (podroze). Uwazam, ze mozliwosc filmowania w lustrzance to lekki wybryk ale czy nigdy Wam sie nie zdarzylo, ze nagle cos chcieliscie uwiecznic i... nie wzieliscie kamery?
Moge powiedziec z pelnym przekonaniem, ze jestem amatorem ale jesli chodzi o podstawy fotografii (sprzetu tez) znam sie. Wiem co mi jest potrzebne a co nie. Olac juz te 15mpx. A niech sobie je ma. Uwazam za to ze nowy lcd jest swietnym rozwiazaniem! to co siedzi w 30D daje wiele do myslenia. Czy aparat jest bardzo pradozerny? trudno! kupcie 2 akumulatorki. Nie sa takie drogie. Jesli aparat jest za maly - trzeba dokupic grip. (mi on nie jest potrzebny).
Szybkostrzelnosc? czy naprawde potrzebujecie az tych 6 strzalow na sekunde? Jesli pracujecie w sporcie to okey ale w normalnym zyciu raczej to nie potrzebne (okey, ptaszki i zwierzaki sa szybkie).
Jestem powaznie zainteresowany 500D ale... musi tycio opasc z ceny - 3000zl to wg mnie zaaaa duzo.
Dla mnie 500d moze byc porownywany z d60 i tyle. Do d90 brakuje mu troche. d90 zreszta jest kierowane do zaawansowanych amatorow. To jest aparat posredni ze tak powiem.
Porownywanie nagrywania filmow czy ilosci megapikseli kojarzy mi sie raczej z porownywaniem komórek a nie lustrzanek
Aparat jest od zdjec, kamera od filmow a komorka od dzwonienia![]()
Sony A7R III / Sony 85mm 1.4 G master / Quadralite Atlas 600
www.facebook.com/jasinskifoto
www.instagram.com/marcinjasinskiphoto
Nooooo czasami mam wątpliwości. Niedługo wyjdzie aparat DSLR, który zdjęć nie będzie robił, tylko filmy kręcił (jak ktoś będzie chciał zdjęcie, to sobie stop klatkę wytnie ;P ) i komórka co w ogóle, jak się dodatkowy ficzer wykupi, to będzie można zadzwonić nawet do kogoś. Co za czasy...![]()
Ostatnio edytowane przez Badyl81 ; 25-05-2009 o 08:52 Powód: pisownia
Dziwnym nie jest
stary watek ale testowalem oba i to jak porownywanie reanult z peugeot jedno i drugie wczesniej czy pozniej was zatrzyma![]()
oczywiscie bez urazy do obu marek.
oba aparaty beda dobrym wyborem dla amatora i nie mozna stawiac tu jednego nad drugim, wszystko zalezy do czego ma byc urzywany. jesli tylko jako point and shoot w lepszej jakosci niz kompakt to Canon- mniejszy , dluzszy film i software ktory na auto najpierw podnosci ISO a dopiero pozniej lampe,odwrotnie w nikonie(roznice b.male)
oraz odchodzace gumki z gripow nikona(gdy rece spocone , zimno, goraco, ciezi obiektyw) takie osoby czesto mniej dbaja o aparat.
jesli ktos bedzie urzywal go troszke bardziej niz point and shoot to wybralbym nikona wygodniejsza obsluga, drugi wyswietlacz, wyzwalanie lampy wbudowana lampa no i lepiej poradzi sobie z srednio dzialajacymi profilami kolorow do nef w PSie oraz wiecej klatek na sekunde(ale znow roznica b.mala)
co do szumow-szybkie sprostowanie canon 500d wychodzi tu lepiej niz nikon d90 i nie mowie tu o bezuztecznym 12800
nikon d90 mozna postawic wyzej wyswietlacz do gory body i dwa pokretla do przyslony i czasu migawki co sprawia ze jest wygodniejszy.
obie puszki sa puszkami amatorskimi wykonanie obu jest podobne!!! amator nie zauwazy roznic w tych aparatach, a dlugosc filmu moze spowodowac, ze wiecej z nich kupi canona, podobny wplyw moze miec cena.
osobiscie wolalbym puszke nikona i tylko ze wzgledu na dwa pokretla w body.
Robilem zdjecia obiema puszkami i chyba nawet bylem zadowolony bardziej z canona(mamm na mysli tylko i wylacznie jakosc zacienionych miejsc, mam na mysli obiektyw f/3.5-5.6 ktory gubi prawie wszystko przy pomiarze swiatla w kiepskim sztucznym oswietleniu, ale patrze na to innym okiem)
podsumowujac powiedzialbym tak- ktory lepiej w rece lezy
a najlatwiej bedzie wejsc tu i porownac
http://www.dpreview.com/reviews/comp...n_d90&show=all
Ostatnio edytowane przez mpwt ; 23-12-2009 o 10:45
"Cos" optymistycznego
D200+ 18-200 VR i jakis tam filterek
a najlatwiej bedzie wejsc tu i porownac
http://www.dpreview.com/reviews/comp...n_d90&show=all
"Cos" optymistycznego
D200+ 18-200 VR i jakis tam filterek
Skontaktuj się z nami