Szukaj
ja zrozumiałem, że biuro to część studia, więc światło odbijające się w tej częsci pomieszczenia tez będzie wpływać na WB. Może w niewielkim stopniu, ale zawsze jakoś tam będzie.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Wzięłam pod uwagę tą bardziej optymistyczną wersję, że nie będzie znacząco wpływać na WB)
A ja niestety nie mam do czynienia z zawodowymi, wytrenowanymi modelkami i wolę jak osoba fotografowana zerknie sobie w lustro i zobaczy jak idiotycznie się zachowuje próbując wykonać sugestie fotografa (np. "przenieś ciężar ciała na prawą nogę" a modelka robi wykrok jak do jakiegoś kujawiaczka).
Wedlug mnie sesja fotograficzna powinna przedstawiac wizje fotografa,a nie fotografowanej osoby...to fotograf powinien wyciagnac z modelki/modela to,co najpiekbiejsze,najseksowniejsze,naturalne i powinien w odpowiedni sposob to przedstawic przy pomocy kadru,oswietlenia,chwliowego nastroju fotografowanej osoby...
Lustro najprawdopodobniej spowoduje to,ze fotografowana osoba nie bedzie sluchac polezen fotografa,gdyz bedzie widziala siebie w odbisiu i zacznie sama decydowac,ze w takiej pozie i z takim wyrazem twarzy wyglada lepiej (co w wiekszosci przypadkow nie bedzie trafione-wystarczy przegladnac portal fotka.pl)...w wyniku takiego zachowania(calkiem naturalnego,aczkowiek niepozadanego dla fotografa) ,tenze fotograf zrobi zdjecia,z ktorych moze nie byc zadowolony.Co z tego,ze osoba fotografowana bedzie zadowolona...bedzie,ale ta osoba nie bedzie swiadoma,jakby byla zadowolona,gdyby sesja byla w wiekszej czesci dzielem fotografa...
Tak to juz jest,ze laicy uwazaja za piekne zdjecia,foty wykonane od niechcenia przez kogos,kto ma podstawowe pojecie o kadrowaniu,ekspozycji i maja wyczucie chwili,co do czasu nacisniecia spustu mogawki...
A druga sprawa,ze jednak duuuze lustro (proporcjonalnie do wielkosci tla,na ktorym modelka/model pozuje) moze miec negatywny wplyw na swiatlo-gdy wykorzystuje sie oswietlenie z kontry na przyklad...
pzdr
...od dziecka tak tylko sobie focilem...focilem...focilem...
...D200 + troche szkla...Canon EOS 50E QD
...tablet Wacom Bamboo do molestowania fot...
Panowie... nie przeszkadzam Wam? Wydaje mi się że zbaczamy z tematu ...
Mnie sie nie wydaje...
Temat przeciez dotyczy wystroju studia i spraw z tym zwiazanych![]()
...od dziecka tak tylko sobie focilem...focilem...focilem...
...D200 + troche szkla...Canon EOS 50E QD
...tablet Wacom Bamboo do molestowania fot...
Gorzej, jak wizja fotografa to "wieszak", który sugeruje nienawiść do płci "pięknej" a nie chęć ukazania tego co najlepszeNo ok, przyjmuję Twoją argumentację, aczkolwiek zawsze zostaje to dopowiedzenie "ale to wszystko zależy...". Dziś miałem fajną sesję, dwie modelki... I jedna z nich rzeczywiście notorycznie "grała do lustra". Dostała po łapach i potem już było ok.
Skontaktuj się z nami