Szukaj
Hmm, niewiele napisałeś o Twoich wcześniejszych doświadczeniach - ale gdybyśmy, czysto hipotetycznie, przyjęli następujące założenia:
1. nie robiłeś nigdy w sposób kreatywny zdjęć lustrzanką (pomijając pstrykanie w trybie AUTO)
2. Twoja wiedza o fotografii cyfrowej jest raczej podstawowa
3. chcesz osiągać dobre efekty, ale nie wiesz czy spodoba Ci się taki tryb fotografowania (dużo więcej wysiłku włożonego zarówno przed jak i zrobieniu zdjęcia niż w przypadku "małpki")
4. fotografię traktujesz wyłącznie jako hobby
..to sugeruję na początek zainwestować jak najmniejsze środki i nie dać skusić od razu na puszki typu D300 i jasne szkła takie jak N 17-55 czy N 24-70. Jak już będziesz wiedział dokładnie czego chcesz, jakie zdjęcia robisz i co Cię ogranicza - wówczas będziesz mógł podjąć decyzje świadomie i nie sugerując się doświadczeniami innych, które mogą nijak przystawać do Twojej sytuacji.
Na początek polecałbym:
1. NIKON D40 (świetna puszka jako pierwsza lustrzanka dla amatora)
2. NIKON AF-S 18-70
3. NIKON AF-S 35/1.8 G
4. SB-600/800/900
4. statyw, torba, karty pamięci i inne drobiazgi
cały zestaw możesz spokojnie skompletować za ok. 3500 tys zł (jeśli niekoniecznie w 100% ma to być sprzęt ze sklepu)
pozdrawiam,
D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800
Nie miałem kontaktu wcześniej z lustrzankami
jestem gotowy na wysiłek ( podoba mi się ustawianie wszelakie , staranie aby fotka była fajna )
Zależy mi też na tym video bo z tego co wiem to starsze modele mają gorszą matryce i nie mają video
D5000 ma matrycę z D300, więc rzekłbym, że zawodową. Ten aparat jest stworzony, by być pierwszą lustrzanką. 18-105 również zbiera pochlebne opinie. Myślę, że będziesz zadowolony z takiego zestawu
Jeśli jednak nie jest Ci konieczne wideo i udziwnione tryby tematyczne, to spokojnie wystarczy Ci D40 czy D60. do tego powiedzmy 18-55 VR (pomimo narzekań "profesjnalistów" którzy nigdy go w ręce nie mieli fajny obiektyw) i do tego jeszcze powiedzmy stałka 35/1.8 AF-S lub lampa SB-600 / Metz 48 AF-1
FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR
dzięki za odpowiedzijak zakupie napisze post i postaram się cyknąć jakieś fajne fotki
za tyle to aparat by za mnie fotki robił![]()
Uwazam, ze warto kupic ten zestaw bo daje duze mozliwosci rozwoju.18-105 tez niezle szklo fajny spacerowy zakres.
D40+grip+N18-55+N55-200mm+N50mm 1/8D+Tokina AT-X400mm f5.6
Skontaktuj się z nami