Szukaj
Ostrzenie manualne to żadne rozwiązanie problemu - jeśli nie chce działać poprawnie AF dla szkła ustawionego na najszerszy kąt i większych odległości od puszki to zdecydowanie nie jest to zjawisko normalne.
Myślę, że jest jakiś problem z samą puszką i jeśli na innych szkłach występuje to samo zjawisko - polecam wizytę w serwisie.
pozdrawiam,
D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800
Dokładnie. Jeśli to jest to, o czym pisałem, to jest to niezależne od aparatu i obiektywu. Po prostu trzeba wiedzieć, że nie zawsze AF złapie ostrość zarówno na szerokim kącie jak i na tele (dlaczego tak się dzieje to już pisałem). Jeżeli to jednak nie to, co trudno stwierdzić jednak po wypowiedziach autora, to wygląda na jakąś usterkę.
Aparat, dwa szkła, lampa
no czasami bywa ze nie dokonca wiadomo co autor ksiazki ma na mysli.
wiec musze powiedziec ze konurs zostanie roztrzygniety a faworytem jest pan krzysiek82.
dlaczego?
sprawa przedstawia sie tak: najwieksza przyslona, dystans od bialych drzwi z wieszaczkiem zainstalowanym. odleglosc okolo 0.5 metra. AF lapie w mngnienu oka czy to punktowy czy dynamiczny. przyslona 16, odleglosc ta sama, wszystko ostrzy jak nalezy. kilka prob przy odleglosci okolo 3 metrow z przyslona F3.5 i F16 i jest ok.
wiec problem powstaje kiedy chce bez jakiego kolwiek przyblizenia zrobic zdjecie krajobrazowi. wiec tutaj jest jak to krzysiek82 powiedzial nieskonczonosc i mam nadzieje w tym tkwi problem.
krzysiek82. czy posiadasz lampe sb 900?
dziekuje
Ostatnio edytowane przez 51st8 ; 06-05-2009 o 18:15
Nikon D300, AF-S Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5 G ED, Cokin ND 0.9 Grad 3 Step. SB-900, Manfrotto Tripod
no byl konkurs ale chyba sie spozniles![]()
Nikon D300, AF-S Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5 G ED, Cokin ND 0.9 Grad 3 Step. SB-900, Manfrotto Tripod
Problem w tym, że Ty uznajesz takie problemy z ostrzeniem "na nieskończoność" za normalne i prawidłowe, ale to absolutnie nie jest normalne i nawet kolega Krzysiek nic takiego nie sugerował
Problemy takie mogą się, jak najbardziej, zdarzać przy np.:
1. używaniu tanich przejściówek z M42
2. użyciu przesadnej, bliskiej maksymalnej korekty AF w puszce D300 (stąd moja sugestia abyś sprawdził AF fine tunning)
3. rozkalibrowany układ AF w puszce lub w obiektywie lub zasyfienie czujników AF
w typowych warunkach i dla 99% szkieł AF bez problemu łapie ostrość na "nieskończoność" byle w polu ostrości był jakikolwiek obiekt wyróżniający się z tła...
tyle z mojej strony i nadal mocno Ci sugeruję sprawdzenie szkła/body/ustawień....
pozdrawiam,
D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800
Może ostrzysz na nieskończoność na bardzo odległy i rozmyty obiekt i aparat nie może ustawić ostrości. Albo na maksymalnej ogniskowej ostrzysz na obiekt będący za blisko obiektywu i wtedy aparat także nie ustawi ostrości. Dany obiektyw ma zawsze podaną odległość ostrzenia.
to co napisal kolega krzysiek82
nie uwazam tego za normalne ze na nieskonczonosci nei ostrzy, tylko jesli nic nie zmienialem w menu to tylko chyba pozostaje wizyta osobista w serwisie zeby sprawdzili.
ale to dopiero moze w nast tyg kiedy wroce do londynu, bo niestety delegacja.
użyciu przesadnej, bliskiej maksymalnej korekty AF w puszce D300 (stąd moja sugestia abyś sprawdził AF fine tunning) - jezeli ci chodzi o Precyzyjna Korekte AF to u mnie funkcja ta jest wylaczona i zadne wartosci nie sa przypisane
Skontaktuj się z nami