Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 51st8 Zobacz posta
    wiec... bez zadnego zblizenia musi byc manualny autofocus, i naczej lipa. jezeli robie zblizenie moge wlaczyc na AF.
    Wydaje mi sie, ze przesadziles z korekta AF (AF fine tuning), byc moze nawet nieswiadomie, gmerajac w menu

Sprobuj wylaczyc korekte zarowno globalna, jak i dla danego szkla i sprobuj ponownie.....
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Wydaje mi sie, ze przesadziles z korekta AF (AF fine tuning), byc moze nawet nieswiadomie, gmerajac w menu

Sprobuj wylaczyc korekte zarowno globalna, jak i dla danego szkla i sprobuj ponownie.....

krzysiek82 juz rozwiazal problem
    dodam ze w menunic nie zminialem, a wy w/w funkcji nie pomaga.
    dziekuje za pomoc
    Nikon D300, AF-S Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5 G ED, Cokin ND 0.9 Grad 3 Step. SB-900, Manfrotto Tripod

Domyślnie

krzysiek82 juz rozwiazal problem
    dodam ze w menunic nie zminialem, a wy w/w funkcji nie pomaga.
    dziekuje za pomoc
    Ostrzenie manualne to żadne rozwiązanie problemu - jeśli nie chce działać poprawnie AF dla szkła ustawionego na najszerszy kąt i większych odległości od puszki to zdecydowanie nie jest to zjawisko normalne.

Myślę, że jest jakiś problem z samą puszką i jeśli na innych szkłach występuje to samo zjawisko - polecam wizytę w serwisie.

pozdrawiam,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Ostrzenie manualne to żadne rozwiązanie problemu - jeśli nie chce działać poprawnie AF dla szkła ustawionego na najszerszy kąt i większych odległości od puszki to zdecydowanie nie jest to zjawisko normalne.

Myślę, że jest jakiś problem z samą puszką i jeśli na innych szkłach występuje to samo zjawisko - polecam wizytę w serwisie.

pozdrawiam,
    Dokładnie. Jeśli to jest to, o czym pisałem, to jest to niezależne od aparatu i obiektywu. Po prostu trzeba wiedzieć, że nie zawsze AF złapie ostrość zarówno na szerokim kącie jak i na tele (dlaczego tak się dzieje to już pisałem). Jeżeli to jednak nie to, co trudno stwierdzić jednak po wypowiedziach autora, to wygląda na jakąś usterkę.
    Aparat, dwa szkła, lampa

Domyślnie

no czasami bywa ze nie dokonca wiadomo co autor ksiazki ma na mysli.

wiec musze powiedziec ze konurs zostanie roztrzygniety a faworytem jest pan krzysiek82.
    dlaczego?

sprawa przedstawia sie tak: najwieksza przyslona, dystans od bialych drzwi z wieszaczkiem zainstalowanym. odleglosc okolo 0.5 metra. AF lapie w mngnienu oka czy to punktowy czy dynamiczny. przyslona 16, odleglosc ta sama, wszystko ostrzy jak nalezy. kilka prob przy odleglosci okolo 3 metrow z przyslona F3.5 i F16 i jest ok.
    wiec problem powstaje kiedy chce bez jakiego kolwiek przyblizenia zrobic zdjecie krajobrazowi. wiec tutaj jest jak to krzysiek82 powiedzial nieskonczonosc i mam nadzieje w tym tkwi problem.
    krzysiek82. czy posiadasz lampe sb 900?
    dziekuje
    Ostatnio edytowane przez 51st8 ; 06-05-2009 o 18:15
    Nikon D300, AF-S Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5 G ED, Cokin ND 0.9 Grad 3 Step. SB-900, Manfrotto Tripod

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

no czasami bywa ze nie dokonca wiadomo co autor ksiazki ma na mysli.

wiec musze powiedziec ze konurs zostanie roztrzygniety a faworytem jest pan krzysiek82.
    dlaczego?

sprawa przedstawia sie tak: najwieksza przyslona, dystans od bialyvh drzwi z wieszaczkiem zainstalowanym okolo 0.5 metra. AF lapie w mngnienu oka czy to punktowy czy dynamiczny. przyslona 16, odleglosc ta sama, eszystko ostrzy jak nalezy. kilka prob przy odleglosci okolo 3 metrow z przyslona F3.5 i F16 i jest ok.
    wiec problem powstaje kiedy chce bez jakiego kolwiek przyblizenia zrobic zdjecie krajobrazowi. wiec tutaj jest jak to krzysiek82 powiedzial nieskonczonosc i mam nadzieje w tym tkwi problem.
    krzysiek82. czy posiadasz lampe sb 900?
    dziekuje
    Ale o sssoooo chodzi?

Domyślnie

no byl konkurs ale chyba sie spozniles

Domyślnie

no byl konkurs ale chyba sie spozniles
    Problem w tym, że Ty uznajesz takie problemy z ostrzeniem "na nieskończoność" za normalne i prawidłowe, ale to absolutnie nie jest normalne i nawet kolega Krzysiek nic takiego nie sugerował

Problemy takie mogą się, jak najbardziej, zdarzać przy np.:

1. używaniu tanich przejściówek z M42
    2. użyciu przesadnej, bliskiej maksymalnej korekty AF w puszce D300 (stąd moja sugestia abyś sprawdził AF fine tunning)
    3. rozkalibrowany układ AF w puszce lub w obiektywie lub zasyfienie czujników AF

w typowych warunkach i dla 99% szkieł AF bez problemu łapie ostrość na "nieskończoność" byle w polu ostrości był jakikolwiek obiekt wyróżniający się z tła...

tyle z mojej strony i nadal mocno Ci sugeruję sprawdzenie szkła/body/ustawień....

pozdrawiam,

Domyślnie

Może ostrzysz na nieskończoność na bardzo odległy i rozmyty obiekt i aparat nie może ustawić ostrości. Albo na maksymalnej ogniskowej ostrzysz na obiekt będący za blisko obiektywu i wtedy aparat także nie ustawi ostrości. Dany obiektyw ma zawsze podaną odległość ostrzenia.

to co napisal kolega krzysiek82

Domyślnie

nie uwazam tego za normalne ze na nieskonczonosci nei ostrzy, tylko jesli nic nie zmienialem w menu to tylko chyba pozostaje wizyta osobista w serwisie zeby sprawdzili.
    ale to dopiero moze w nast tyg kiedy wroce do londynu, bo niestety delegacja.
    użyciu przesadnej, bliskiej maksymalnej korekty AF w puszce D300 (stąd moja sugestia abyś sprawdził AF fine tunning) - jezeli ci chodzi o Precyzyjna Korekte AF to u mnie funkcja ta jest wylaczona i zadne wartosci nie sa przypisane

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów