Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Auto Focus w D300

witam
    mam pytanie odnosnie autofokusa w nikonie d300.
    zdaje sobie sprawe ze watek byl poruszany ale mysle ze jednak jest delikatnie innego typu, wiec dlatego zwracam sie z pytaniem.

mam obiektyw nikon af-s Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5 G ED.

problem tkwi w tym kiedy zoom jest oddalony na maxa to nie ma opcji zeby autofocus zadzial. i nie ma roznicy czy to jest obiekt fotografowany blisko czy landscape.

dziekuje

Domyślnie

Zmień obiektyw i sprawdź...ew. zapnij Twój do innego body i sprawdź...
    Ogólnie najpierw sprawdź a później pytaj
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

pomysl -rewelacja, ale raczej bede musial isc do sklepu po obiektyw, bo drugiego nie mam dziekuje za info.
    ale nadmienie, ze przy moim starym D70 nic takiego sie nie dzialo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 51st8 Zobacz posta
    problem tkwi w tym kiedy zoom jest oddalony na maxa to nie ma opcji zeby autofocus zadzial. i nie ma roznicy czy to jest obiekt fotografowany blisko czy landscape.
    a czy możesz jaśniej, po polsku, w czym rzecz?
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 51st8 Zobacz posta
    witam
    mam pytanie odnosnie autofokusa w nikonie d300.
    zdaje sobie sprawe ze watek byl poruszany ale mysle ze jednak jest delikatnie innego typu, wiec dlatego zwracam sie z pytaniem.

mam obiektyw nikon af-s Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5 G ED.

dziekuje
    Może ostrzysz na nieskończoność na bardzo odległy i rozmyty obiekt i aparat nie może ustawić ostrości. Albo na maksymalnej ogniskowej ostrzysz na obiekt będący za blisko obiektywu i wtedy aparat także nie ustawi ostrości. Dany obiektyw ma zawsze podaną odległość ostrzenia.
    Aparat, dwa szkła, lampa

Domyślnie

krzysiek82

dziekuje za odpowiedz. bez wiekszych wyjasnien jak widze wiedziales o co chodzi. masz racje na nieskonczonosc przy krajobrazach lub obiektach oddalonych o np 30-40 metrow bez zoom'u mam klopot w ustawieniu ostrosci. ustawiam zazwyczaj na priorytet przyslony. jest to F14 lub 16 i manualny autofocus aby zrobic zdjecie.
    jesli jednak chce urzyc utomatycznego AF to jak zrobie zblizenie AF dziala.
    dziekuje i pozdrawiam

Domyślnie

manualny autofocus aby zrobic zdjecie.
    To manualny, czy autofocus?

Tak, wiem, ze to jest AF-S i pierscieniem zawsze moznan poprawic po AF...
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

wiec... bez zadnego zblizenia musi byc manualny autofocus, i naczej lipa. jezeli robie zblizenie moge wlaczyc na AF.

Domyślnie

a czy moze ktos powie jak sprawuje sie obietyw Nikon 18-200VR z D300? i czy obiektyw jest z AF-S
    czy sa jakies problemy?
    i jesli mozna to jaka cena w pl za nowy.
    cena w uk to okolo £500-£530.
    dziekuje
    Nikon D300, AF-S Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5 G ED, Cokin ND 0.9 Grad 3 Step. SB-900, Manfrotto Tripod

Domyślnie

Jest z AF-S (jak mozna wyczytac w kazdym opisie ).

Co do sprawowania - dziala, nie wiem, co jeszcze moge powiedziec. Nie mam powodow do narzekan Cena za nowy to chyba ok. 2200zl.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów