Close

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 115

Wątek: Blade RAW-y

Domyślnie

No to w takim razie ustawie sobie w b4 korekte na -1/6 EV.
    Po zrobieniu kilkunastu fotek w roznych warunkach zobacze, czy srednia naswietlen jest prawidlowa.
    Jak bedzie dalej jasno, to wtedy dam -1/3 EV.

Przy okazji. Przesadzic w druga strone tez mozna?
    Zatem czarne i niedoswietlone miejsca powinny migac na bialo?

BTW Czornyj... Ja tam wyslalem Ci wczoraj PM-a .
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    No dobra, to na szybko jeszcze jak bym to zrobił z rawa w ACR:
    [...]
    Ja:
    [...]
    Dałem -1EV, FL i trochę ociepliłem WB.

mathu - jesteś pewien, że kiedykolwiek widziałeś drzewa takiego koloru (w realu oczywiście, bo że na zdjęciach, to nie wątpię)?

EDIT: Mówię oczywiście o tych większych, zielonkawych drzewach.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    D80 + N18-70 + N70-300 VR + N50/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel934 Zobacz posta
    mathu - jesteś pewien, że kiedykolwiek widziałeś drzewa takiego koloru (w realu oczywiście, bo że na zdjęciach, to nie wątpię)?
    On bidulek nie wie, jakiego koloru im nadał, bo jego lapek wszystko mocno rozjaśnia i przekontrastowuje, mocno zmniejsza nasycenie kolorów i do tego ma wściekle zimne świetlówy (pewnie z 10000K).

Domyślnie

Co do profili, które lekkomyślnie wszystkim obiecałem - postaram się je niebawem gdzieś wystawić, tylko france zajmują... 120MB, więc e-mail niestety odpada.

Domyślnie

Witaj Czornyj
    Ja z góry jako pierwszy dziękuję za profile i z niecierpliwością czekam .
    Nikon D90 , Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX ED , SanDisk Extreme III 30MB/s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    On bidulek nie wie, jakiego koloru im nadał, bo jego lapek wszystko mocno rozjaśnia i przekontrastowuje, mocno zmniejsza nasycenie kolorów i do tego ma wściekle zimne świetlówy (pewnie z 10000K).
    Tak więc nie rozumiem, dlaczego kolega mathu obrabia zdjęcia innym kolegom na forum, jeśli nie jest w stanie zrobić tego poprawnie przez brak odpowiedniego monitora?
    Pozdrawiam,
    Paweł
    D80 + N18-70 + N70-300 VR + N50/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Co do profili, które lekkomyślnie wszystkim obiecałem - postaram się je niebawem gdzieś wystawić, tylko france zajmują... 120MB, więc e-mail niestety odpada.
    Mogę umieścić te profile na koncie premium rapidshare dzięki czemu nie będzie problemów z limitami na pobieranie, a wszystko będzie w jednym miejscu.
    Ale muszę je najpierw ściągnąć (wrzucić na zwykłe konto rapidshare; PM do mnie z linkiem) albo otrzymać w kilku e-mailach: yarp3n(at)gmail.com (można podzielić na 10 maili jakimś 7-zip, winzip itd. i do mnie na skrzynkę).
    Ostatnio edytowane przez yarp3n ; 21-04-2009 o 10:47

Domyślnie

Witaj yarp3n

Możesz umieścić będziemy Ci bardzo wdzięczni.
    Nikon D90 , Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX ED , SanDisk Extreme III 30MB/s

Domyślnie

Tak więc nie rozumiem, dlaczego kolega mathu obrabia zdjęcia innym kolegom na forum, jeśli nie jest w stanie zrobić tego poprawnie przez brak odpowiedniego monitora?
    Dlatego że źródłowy raw był faktycznie zbyt silnie naświetlony. I to właśnie chciałem pokazać. Zauważ że i ja i Czornyj przciemniliśmy niebo w stosunku do oryginału wywołanego na default w ACR, a o tak wywołanych rawach pisał twórca tematu. Nie miałem zamiaru nikomu "obrabiać zdjęć".
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    No to w takim razie ustawie sobie w b4 korekte na -1/6 EV.
    Po zrobieniu kilkunastu fotek w roznych warunkach zobacze, czy srednia naswietlen jest prawidlowa.
    Jak bedzie dalej jasno, to wtedy dam -1/3 EV.
    Ale to nie jest kwestia ustawienia na stałe korekty... Musisz wiedzieć jak mierzyć i na co mierzyć, a potem jeszcze jak to wywołać w ACR. Jeżeli nie chcesz się bawić to zdaj się na automatykę aparatu w pomiarze matrycowym, przy takiej scenie zazwyczaj efekt jest lepszy niż pomiar centralny. I zawsze, zawsze patrz na zdjęcie po zrobieniu, czy sobie czegoś nie prześwietliłeś.

A co do profili to przecież są tu:

http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=4365

W zipie jest instalator profili + nowy ACR.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów