Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: D90 vs S5Pro..

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Zaraz ktoś się zapędzi i w tym całym wychwalaniu tej "idealnej" puszki napisze, że przecież do mody/ślubów s5pro lepszy bo ma uszczelnianą obudowę

Domyślnie

W sumie to jest jakas idea; robienie ślubów w afganistanie/wietnamie czy w innych zapylonych/wilgotnych miejscach wymaga ochrony sprzetu

Domyślnie

ragnar ale błysnąłeś, kolega pyta czy D90 czy Fuji i przynajmniej jak dla mnie wybór jest prosty (oczywiście biorąc pod uwagę to co chcę fotografować)
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez treash Zobacz posta
    Mam konkretne pytanie..zajmuje się fotografią mody/portret (ogólnie modelki) w studio i plenerze + fotografia ślubna. Mam do wyboru kupić D90 lub S5Pro, wiem różnej klasy puszki lecz chetnie posłucham waszych podpowiedzi??
    Wybacz proszę ale na Twoim miejscu wolałbym przeznaczyć pieniądze na jasne szkła niż na body , bo nie masz ich za wiele , przynajmniej patrząc na stopkę
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kriso Zobacz posta
    a z tym kompaktem do D3 to przysrałeś nieźle
    Alex Majoli
    robił (lub nadal robi?) zdjęcia kompaktami Olympusa
    http://www.robgalbraith.com/bins/mul...id=7-6468-7844
    Akurat nie jest w temacie fotografii slubnej, w modzie też nie siedzi, ale ..

Mam konkretne pytanie..zajmuje się fotografią mody/portret (ogólnie modelki) w studio i plenerze + fotografia ślubna. Mam do wyboru kupić D90 lub S5Pro, wiem różnej klasy puszki lecz chetnie posłucham waszych podpowiedzi??
    Kup sobie 85/1.4 albo 85/1.8 albo 50/1.4 albo 35/1.8 albo 30/1.4 albo 180/2.8
    W zależności gdzie robisz zdjęcia, jaki masz budżet i jakie lubisz ogniskowe.

Body później.
    Ostatnio edytowane przez jazco ; 13-04-2009 o 16:43

Domyślnie

Nie zbaczajmy z tematu - bo jasne jest ze kompakt w penwych okolicznosciach umiejetnie wykorzystany da swietne rezultaty Fotograf robi zdjecia a nie aparat; choc to dla wielu malo oczywiste. W kazdym razie z czystym sumieniem polece s5 uzywam i jestem zdaowolony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kriso Zobacz posta
    obecna fotografia ślubna to wychwycenie momentu, a nie "prosze państwa prosze się ustawić, robię zdjęcie", a chcesz mieć dobrą rozpiętość tonalną weź analogową lustrzankę np F90,

a z tym kompaktem do D3 to przysrałeś nieźle, jakby tak było to by fotografowie na weselach nie wydawali tyle kasy na sprzęt.
    To zdradzę Ci tajemnicę dlaczego niektórzy potrzebują szybkiego autofokusa i szybkostrzelnej lustrzanki. Po prostu robią za jednym zamachem do 6 fotek od -3EV do 0EV po to by nie mieć przepaleń. Dlatego też ważny jest szybki zapis na kartę.

Domyślnie

Masz D70s, porównam go do D90, by bardziej ci zobrazować co zyskasz. Pominę suchę testy bo tego jest multum w sieci, napiszę o tym co normalny człowiek zauważa.
    Fuji S5Pro pominę (niech Ci co się przesiedli z D70s na S5Pro się wypowiedzą)

Ogólnie sam musisz wybrać i raczej nie licz na odpowiedzi kolegów bo każdy ciągnie w swoją stronę.

1)ISO
    Jeśli kupisz D90 to w dobrych warunkach nie zobaczysz jakieś szczególnej różnicy między zdjęciami z D70s a D90. W gorszych warunkach D90 natomiast wymiata D70s. D90 da Ci możliwość robienia zdjęć, nawet jeśli jesteś lekkim szumofobem do ISO 1600, a z lekkim odszumieniem użyteczne jest też ISO 2000 . I niech mówi co kto chce ale to wielka zaleta. Ogólnie szum w D90 jest inny niż w D70s. W siedemdziesiątce to jak dla mnie nieakceptowalna kolorowa kasza. Nigdy w nim nie używałem więcej jak ISO 640. Właściwie to ISO 640 i tak było za dużo jak na D70s (ciągle osnoszę się do swoich spostrzeżeń, a szumofobem to jestem strasznym) Szum D90 to jakby z innej bajki.
    2) Ergonomia
    Mając D70s pewnie jesteś już przyzwyczajony do wygodnego uchwytu, jeśli jeszcze dodatkowo masz gripa to pewnie sam wiesz że jak weźniesz ten aparat do ręki to ciężko go odłożyć.
    Samo body D90 to pomyłka, siedemdziesiątka przywyczaiła mnie do wygody uchwtu, dopiero po założeniu gripa do D90 robi się lepiej, ale D70s + grip i tak trzyma sie lepiej w dłoni.
    3) Wizjer
    Tu wizjer z D70s odpada w przedbiegach, masz to sam wiesz dlaczego
    4) "Telewizor"
    Jeśli zainwestujesz w D90, wyświetlacz 3" zrobi się dla Ciebie szybko standardem i ciężko Ci będzie się patrzeć w ten z D70s.
    5) Inne
    Ogólnie nie widze jakiś większych popisów, oprócz tych o których wspomniałem, ze strony Nikona D90. Większość użytecznych rzeczy, jest bardzo porównywalna do D70s.

ps. Sam kiedyś wybierałem między tym czym TY wybierasz teraz. Rozpiętość tonalna Fuji jest bardzo kusząca, jednak w moim przypadku użyteczne ISO i nowsza konstrukcja wygrała. Czy dobrze zrobiłem? nie wiem, myślę że wybierając Fuji też bym był zadowolony.

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karabud Zobacz posta
    W sumie to jest jakas idea; robienie ślubów w afganistanie/wietnamie czy w innych zapylonych/wilgotnych miejscach wymaga ochrony sprzetu
    w Czarnobylu lepsze będzie S5Pro.

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karabud Zobacz posta
    Bierz s5 bo: dobry wb i iso w sumie wysokie
    ISO moze być wysokie używalne w S5Pro (max do 1000) ale w słoneczny dzień, a balans bieli to zdecydowanie lepszy ma D90, nie mówiąc o używalnym ISO 1600 w słabym świetle (noc w mieście).

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów