Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: manualne

Domyślnie

Dokładnie; u mnie w F4 na stałe "mieszka" matówka z klinem. I jeśli kiedyś kupię lustrzankę cyfrową, marzyć będę o wymianie w serwisie matówki na taką samą....
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

W zakresie 35-85 serdecznie polecam:

35/1.4 - bardzo kontrastowe szkło o żywym oddaniu barw. Niestety, na f/1.4 stanowczo mało ostre, choć ładnie trzyma kontrast.
    45/2.8 - bardzo sympatyczny naleśnik, na pełnej dziurze nie jest może demonem ostrości, za to formuła optyczna Tessar owocuje bardzo ładnym bokehem
    55/2.8 - było jednym z moich ulubionych szkiełek, rzeźnicko ostry, doskonały makroobiektyw
    85/1.4 - sytuacja podobna jak z 35/1.4, tylko wspak - na pełnej dziurze ostrość jest do przyjęcia, ale ginie kontrast i obraz staje się nieco rozmydlony

dodatkowo warto brać pod uwagę:
    105/2.5 - niedrogie a doskonałe optycznie szkiełko. 105/1.8 jest niestety bardzo mydliniaste na pełnej dziurze, więc tak czy owak trzeba je domknąć, a jest 2-3 razy droższe.
    28/2.8 i 28/2 - szkła, które nie mają kompleksów w stosunku do Zeissów i Leitzów.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 02-04-2009 o 11:49

Domyślnie

45-tki nie lubię bo jest taaaaaaki płaski, że nie ma za co chwycić, ale optyka jak najbardziej OK.
    Poza tym "tajną bronią" w portrecie i makro może być Nikon Series "E" 100/2,8 - cudowny: mały, tani, lekki, ostry, powłoki MC nieco kiepskie.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Rycerz
    Gość

Domyślnie

ok. dzięki za taki odzew
    jaka matówka w takim razie do N90s ?

chciałbym kupic tylko jeden obiektyw...dlatego myslę raczej o zakresie 35-55 bo tak mniej więcej widzi oko
    no to gdybyście mieli przez rok fotografowac tylko jednym szkłem które byście mi polecili?

edit:
    Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    A ja do korpusu AF to bym jednak szkło AF polecił. Chyba że rycerz kupi jeszcze manualną puszkę.
    Mikołaj oczywiście myslałem o manualu nawet takim jak masz ty ale jakoś ulubiłem sobie F90 dobrze mi leży w ręce i obsłudze...

edit2:
    Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    28/2.8 i 28/2 - szkła, które nie mają kompleksów w stosunku do Zeissów i Leitzów.
    28/2 AIS widziałem nawet gdzies nowego w ofercie
    Ostatnio edytowane przez Rycerz ; 02-04-2009 o 14:34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    ok. dzięki za taki odzew
    jaka matówka w takim razie do N90s ?

chciałbym kupic tylko jeden obiektyw...dlatego myslę raczej o zakresie 35-55 bo tak mniej więcej widzi oko
    no to gdybyście mieli przez rok fotografowac tylko jednym szkłem które byście mi polecili?
    ja bym wzial 35mm plus 50 mm trudno wyrokowac jaka ogniskowa lubisz, u mnie np chyba najczesciej jest w okolicy 28mm , ale jak ogladam stare zdjecia (moje) to z 50 bylo rewelka
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adams Zobacz posta
    ja bym wzial 35mm plus 50 mm trudno wyrokowac jaka ogniskowa lubisz, u mnie np chyba najczesciej jest w okolicy 28mm , ale jak ogladam stare zdjecia (moje) to z 50 bylo rewelka
    no na ulicę 28 to odrobine chyba dla mnie za szeroko no to skupmy się na 35 i 50mm...jaki z tych polecacie?

Domyślnie

Jeśli chodzi o 35 i 50 to nie ma w manualu z mocowaniem Ai-S niczego wybitnie cudnego, co byłoby jakoś powalająco lepsze od wersji AF - poza drogawymi 35/1.4 i 50/1.2. Można ew. łyknąć jakąś 50/1.4, bo wyjdzie taniej niż wersja AF.

Domyślnie

50 1.4 za moim mentorem optycznym.
    A moze jakis dalmierzyk z 50/2? Nie ma chyba nic lepszego na ulice. Znam z autopsji
    Ostatnio edytowane przez Adams ; 02-04-2009 o 15:20
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Rycerz
    Gość

Domyślnie

zauważcie że nie napisałem tanio nie wiem czemu ale ostatnio widzę że analog=tanio a mi chodzi o fajną stałke w granicach rozsądku oczywiście bo inaczej kupię 35 zeissa ale może wolałbym nikona
    prosiłbym żebyscie pisali tez oprócz ogniskowych te magiczne literki AIS czy E bo dopiero wgryzam się w ten temat

edit: kolego Adams chciałbym miec to co ty masz w stopce ale niestety zrezygnowąłem z dalmierza 4 lata temu, cosmi oczy oczo-pląsu dostawały

Domyślnie

Tylko Ai/Ai-S. W serii E są ze dwa-trzy rodzynki jak 100/2.8 czy 75-150/3.5, ale ogólnie to raczej nędza. Moją ulubioną ogniskową jest 35mm (24mm w DX) więc gdybym miał wybierać jeden-jedyny obiektyw, to wziąłbym Ai 35/1.4. Tylko za łądną sztukę 35/1.4 trzeba dać ponad patola i raczej ciężko je dostać...

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów