Dokładnie; u mnie w F4 na stałe "mieszka" matówka z klinem. I jeśli kiedyś kupię lustrzankę cyfrową, marzyć będę o wymianie w serwisie matówki na taką samą....
Szukaj
Dokładnie; u mnie w F4 na stałe "mieszka" matówka z klinem. I jeśli kiedyś kupię lustrzankę cyfrową, marzyć będę o wymianie w serwisie matówki na taką samą....
Nikoniarz-majsterkowicz
W zakresie 35-85 serdecznie polecam:
35/1.4 - bardzo kontrastowe szkło o żywym oddaniu barw. Niestety, na f/1.4 stanowczo mało ostre, choć ładnie trzyma kontrast.
45/2.8 - bardzo sympatyczny naleśnik, na pełnej dziurze nie jest może demonem ostrości, za to formuła optyczna Tessar owocuje bardzo ładnym bokehem
55/2.8 - było jednym z moich ulubionych szkiełek, rzeźnicko ostry, doskonały makroobiektyw
85/1.4 - sytuacja podobna jak z 35/1.4, tylko wspak - na pełnej dziurze ostrość jest do przyjęcia, ale ginie kontrast i obraz staje się nieco rozmydlony
dodatkowo warto brać pod uwagę:
105/2.5 - niedrogie a doskonałe optycznie szkiełko. 105/1.8 jest niestety bardzo mydliniaste na pełnej dziurze, więc tak czy owak trzeba je domknąć, a jest 2-3 razy droższe.
28/2.8 i 28/2 - szkła, które nie mają kompleksów w stosunku do Zeissów i Leitzów.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 02-04-2009 o 11:49
45-tki nie lubię bo jest taaaaaaki płaski, że nie ma za co chwycić, ale optyka jak najbardziej OK.
Poza tym "tajną bronią" w portrecie i makro może być Nikon Series "E" 100/2,8 - cudowny: mały, tani, lekki, ostry, powłoki MC nieco kiepskie.
Nikoniarz-majsterkowicz
ok. dzięki za taki odzew![]()
jaka matówka w takim razie do N90s ?![]()
chciałbym kupic tylko jeden obiektyw...dlatego myslę raczej o zakresie 35-55 bo tak mniej więcej widzi oko
no to gdybyście mieli przez rok fotografowac tylko jednym szkłem które byście mi polecili?
edit:
Mikołaj oczywiście myslałem o manualu nawet takim jak masz ty ale jakoś ulubiłem sobie F90 dobrze mi leży w ręce i obsłudze...
edit2:
28/2 AIS widziałem nawet gdzies nowego w ofercie![]()
Ostatnio edytowane przez Rycerz ; 02-04-2009 o 14:34
Jeśli chodzi o 35 i 50 to nie ma w manualu z mocowaniem Ai-S niczego wybitnie cudnego, co byłoby jakoś powalająco lepsze od wersji AF - poza drogawymi 35/1.4 i 50/1.2. Można ew. łyknąć jakąś 50/1.4, bo wyjdzie taniej niż wersja AF.
50 1.4 za moim mentorem optycznym.
A moze jakis dalmierzyk z 50/2? Nie ma chyba nic lepszego na ulice. Znam z autopsji![]()
Ostatnio edytowane przez Adams ; 02-04-2009 o 15:20
zauważcie że nie napisałem tanionie wiem czemu ale ostatnio widzę że analog=tanio a mi chodzi o fajną stałke
w granicach rozsądku oczywiście bo inaczej kupię 35 zeissa ale może wolałbym nikona
prosiłbym żebyscie pisali tez oprócz ogniskowych te magiczne literki AIS czy E bo dopiero wgryzam się w ten temat
edit: kolego Adams chciałbym miec to co ty masz w stopceale niestety zrezygnowąłem z dalmierza 4 lata temu, cosmi oczy oczo-pląsu dostawały
![]()
Tylko Ai/Ai-S. W serii E są ze dwa-trzy rodzynki jak 100/2.8 czy 75-150/3.5, ale ogólnie to raczej nędza. Moją ulubioną ogniskową jest 35mm (24mm w DX) więc gdybym miał wybierać jeden-jedyny obiektyw, to wziąłbym Ai 35/1.4. Tylko za łądną sztukę 35/1.4 trzeba dać ponad patola i raczej ciężko je dostać...
Skontaktuj się z nami