Podłączę się... ponieważ pomimo poszukiwań jasnej odpowiedzi nie znalazłem. W stosunku do Adobe Photoshop CS3, z jakich funkcji jest okrojony jest PSE7 ?
Szukaj
Podłączę się... ponieważ pomimo poszukiwań jasnej odpowiedzi nie znalazłem. W stosunku do Adobe Photoshop CS3, z jakich funkcji jest okrojony jest PSE7 ?
Ja też mam pytanie. Posiadam PE 5. Zainstalowałem do niego różne dodatki, które można znaleźć w sieci np. krzywe, maski, linie pomocnicze itp. Czy w PE 7 też istnieje taka możliwość, czy ktoś to robił i może stwierdzić, ze to działa.
Sam ACR w PSE jest okrojony - posiada tylko pierwsza zakladke, druga z wyostrzaniem i odszumianiem oraz trzecia z
wyborem profilu. Tego za specjalnie obejsc sie nie da.
Duzo roznic jest w samym obszarze edycji, czesc brakow PSE7:
- krzywe ( da sie zaaplikowac jako plugin)
- mieszanie kanalow ( da sie aplikowac jako plugin)
- grupowanie warstw
- szybka maska - maske mozna nalozyc tylko na warstwe korekcyjna
- i jeszcze troszke.
... jednak za ta cene nie ma chyba nic wygodniejszego w uzywaniu, a funkcjonalnosc jak dla amatora
jest chyba wystarczajaca.
Dość irytujący jest brak funkcji do korekcji aberracji chromatycznej (a funkcja korekcji dystorsji działa średnio). Natomiast za 85 zł można dokupić PTLens który działa idealnie.
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D
Bardzo dobrze świadczy o Tobie że możesz więcej z mniej! Jednak porównując PSE z NX2; cena niewiele się różni a możliwości już TAK, ze wskazaniem na NX2 który potrafi więcej i właściwie szybciej. Wbrew wstępnej powolności w NX2 nie musimy robić masek, które czas zabijają i to w kwadrofonii. Sprzęt wcześniej czy później i tak trzeba wymienić bo nie tylko programy graficzne nie chcą biegać!
Pozdrawiam,
Grzegorz
Odnośnie czytania NEF i Photoshopa wszystko jest TUTAJ
pozdrawiam Sebastian
A może ktoś napisze jakie zostały wprowadzone zmiany w Elements 7 w stosunku do 6.
Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.
Tutaj recenzja Photoshop Elements 7 po polsku
Tutaj EN co nowego w Photoshop Elements 7
Wreszcie powinna ukazać się również zapowiadana od dawna książka o Photoshop Elements 7. Można już nawet pobrać przykładowy rozdział
Ostatnio edytowane przez Tr0n ; 15-04-2009 o 18:15
pozdrawiam Sebastian
Skontaktuj się z nami