Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Domyślnie Photoshop Elements 7

Witam serdecznie!

Trochę kiepsko znam się na oprogramowaniu do obróbki zdjęć i dlatego chciałabym bardzo uporządkować swoją wiedzę w tym temacie i prosić Was o poradę. Wiem, że poruszane tutaj wątki przewijały się już wielokrotnie, niemniej nadal mam pewne wątpliwości. Planuję zakup Photoshop Elements 7.0. Sprzedawca w MM zakomunikował mi, że ten program nie będzie czytał rawów z mojej D90 i muszę ściągnąć sobie program Camera RAW ze stron Adobe. Wydaje mi się, że jest to bzdura, choć mówił tak przekonywująco, że nie mam już pewności. Zatem pytanie do Was, czy można wywoływać NEF-y z poziomu tego programu, a jeśli tak, to jak oceniacie skuteczność tej „wywoływarki”? Chciałabym oczywiście, by można było skorygować balans bieli, ekspozycję na zadanym obszarze zdjęcia (na przykład rozjaśnić jedynie twarz), mieć dostęp do kanałów RGB itd. Czy można w ogóle porównywać możliwości tego programu (w kontekście wywoływania rawów) z np. NX2? (też nad nim myślę, choć cena jest dwukrotnie większa). Wykonuję głównie portrety (do tej pory wyłącznie w jpg), i do ich obróbki potrzebuję niedrogiego softu. Z góry dziękuję za Wasze sugestie.

Domyślnie

Elements 7 obsługuje Raw D90, jeżeli by nie miał Camera Raw 5.1 to mysisz sciągnąć i zamienić. Nowa wersja wtyczki Camera Raw zastępuje pierwotną jej wersję, instalowaną wraz z programami Photoshop CS4, Photoshop Elements 7.0 oraz Premiere Elements 7.0. http://www.adobe.com/special/photosh...5.1_ReadMe.pdf Dokładny opis na stronie 87 po polsku.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

Też miałem podobny dylemat i zakupiłem PSE7.
    W MM dobrze Ci powiedział sprzedawca.
    Tak jak mój przedmówca napisał trzeba uaktualnić moduł ACR przynajmniej do wersji (nie mniejszej) - 4.6, żeby PSE7 otwierał ci NEFy z D90.

Co do wykorzystania, to też sie dopiero uczę ale niedługo ma sie pojawić ksiażka: http://helion.pl/ksiazki/cwpse6.htm, która w znacznym stopniu usprawni myśle wykorzystanie tego programu

Oszczędny w słowach Awatar avallardi
    Miasto
    bardzo duże miasto w centralnej Polsce

Domyślnie

Termin wydania tej książki do Elements 6 przekładają w Helionie już trzeci miesiąc. Miejmy nadzieję, że wreszcie wyjdzie. I że będzie to coś pożytecznego, a nie jakaś marna ćwiczeniówka na "odwal się".

Domyślnie

Wojteksw, Boss, Avallardi - bardzo dziękuję za Wasze informacje. A może jeszcze ktoś zechciałby porównać możliwości w zakresie wywoływania rawów jakie oferuje: PSE 7.0 i NX2? Dzięki.

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BasiaKasia Zobacz posta
    A może jeszcze ktoś zechciałby porównać możliwości w zakresie wywoływania rawów jakie oferuje: PSE 7.0 i NX2? Dzięki.
    NX2 ma na pewno większe możliwości. Najlepiej by było gdybyś sobie ściągnęła triale PSE 7 oraz NX2 i sama zdecydowała co Ci pasuje. Ja osobiście posiadam PSE 6 i ten program do obróbki RAW'ów zupełnie mi wystarcza więc nawet nie myślę o zmianie na cokolwiek innego.

Edit: Zajrzyj do tego wątku: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=90204
    Myślę, że w sam raz dla Ciebie.
    Ostatnio edytowane przez avallardi ; 15-03-2009 o 17:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avallardi Zobacz posta
    NX2 ma na pewno większe możliwości. Najlepiej by było gdybyś sobie ściągnęła triale PSE 7 oraz NX2 i sama zdecydowała co Ci pasuje. Ja osobiście posiadam PSE 6 i ten program do obróbki RAW'ów zupełnie mi wystarcza więc nawet nie myślę o zmianie na cokolwiek innego.

Edit: Zajrzyj do tego wątku: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=90204
    Myślę, że w sam raz dla Ciebie.
    Fajnie, dzięki

Domyślnie

Przetestowałem już chyba wszystkie programy do obróbki NEFów, wymieniłem komputery na najwyższą półkę i stwierdzam, że NX daje najlepsze wyniki, jest nieporównywalny do innych pod względem jakości. Ale szybkość i ergonomia...niech szlag trafi. Czy nikoprogramiści w Basicu to pisali? Ten kręcący się trybik może wywołać torsje! Wspaniałe wyniki obróbki, o u-pointach nie wspomnę, a utopione w mułowatej obsłudze. I tak jęcząc i stękając korzystam z NXa, ponieważ pozostałe narzędzia wyniki dają od dostatecznych do beznadziejnych, stawiając pod znakiem zapytania sens robienia zdjęć w NEFach. Błagam, softmeni z NIK, czadu, gazu...

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldy Zobacz posta
    Przetestowałem już chyba wszystkie programy do obróbki NEFów, wymieniłem komputery na najwyższą półkę i stwierdzam, że NX daje najlepsze wyniki, jest nieporównywalny do innych pod względem jakości. Ale szybkość i ergonomia...niech szlag trafi.
    No właśnie szybkość pracy NX'a to porażka i m.in. dlatego pozostaję wierny ACR. Tu szybkość obróbki NEF'ów to po prostu bajka. I mimo ograniczoności ACR w Elements w stosunku do CS3 potrafię uzyskać taki efekt na zdjęciach jak chcę.
    Co do wydatków (porównując PSE 7.0 i NX2): nie dość, że NX jest droższy to może się jeszcze okazać, że nasz komp nie radzi sobie i trzeba ponieść dodatkowe koszty, aby zmodernizować sprzęt. A na koniec może się okazać, że i tak muli. Dla cierpliwych jak znalazł.

Domyślnie

Avallardi, to prawda, absolutnie nie chcę się spierać, ale porównaj wyniki z obu programów, najlepiej ze skopanego ujęcia. Nie tylko WB, ale ogólny widok, rozkład kontrastów i przebarwień. Tak czasami wyśmiewaną plastykę obrazu i postaraj się dostrzec różnicę, bo ta zapewniam cię jest.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów