Witam serdecznie!
Trochę kiepsko znam się na oprogramowaniu do obróbki zdjęć i dlatego chciałabym bardzo uporządkować swoją wiedzę w tym temacie i prosić Was o poradę. Wiem, że poruszane tutaj wątki przewijały się już wielokrotnie, niemniej nadal mam pewne wątpliwości. Planuję zakup Photoshop Elements 7.0. Sprzedawca w MM zakomunikował mi, że ten program nie będzie czytał rawów z mojej D90 i muszę ściągnąć sobie program Camera RAW ze stron Adobe. Wydaje mi się, że jest to bzdura, choć mówił tak przekonywująco, że nie mam już pewności. Zatem pytanie do Was, czy można wywoływać NEF-y z poziomu tego programu, a jeśli tak, to jak oceniacie skuteczność tej „wywoływarki”? Chciałabym oczywiście, by można było skorygować balans bieli, ekspozycję na zadanym obszarze zdjęcia (na przykład rozjaśnić jedynie twarz), mieć dostęp do kanałów RGB itd. Czy można w ogóle porównywać możliwości tego programu (w kontekście wywoływania rawów) z np. NX2? (też nad nim myślę, choć cena jest dwukrotnie większa). Wykonuję głównie portrety (do tej pory wyłącznie w jpg), i do ich obróbki potrzebuję niedrogiego softu. Z góry dziękuję za Wasze sugestie.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami