Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: D200 vs D300?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Czy w takim razie, ktoras z SB-xxx oferuje lepszy system zasilania niz inne?
    I jeszcze jedno pytanie, znalazlem takie specyfikacje dotyczace zoomow SB-900 - 17-200mm, SB-800 - 24-105mm, SB-600 - 24-85mm. Jak ma sie to do praktyki, tzn, ze np. SB-600 i 800 nie beda poprawnie naswietlac z Sigma 10-20? albo z Sigma 50-150? Sorry za te pytania, ale z lampami nie mam doswiadczen a chcialbym w najblizszym czasie jakas kupic i wole zapytac.
    Zrobisz poprawne zdjęcia.
    "zoom" w lampie definiuje zakres kąta widzenia światła, podobnie jak w obiektywach.
    Przy zoomie 80 nie ma sensu, żeby lampa świeciłą bardzo na boki - lepiej, żeby doświetliła solidnie to, co widzi obiektyw.
    Przy bardzo szerokich kątach - możesz światło lampy dodatkowo rozproszyć (albo wbudowanym dyfuzorkiem, albo nakładanym), przy dłuższych... lampa zaświeci nieco szerzej, niż widzi to obiektyw. Potencjalnie może braknąć mocy, zależy od odległości.
    Co jednak nie zmienia faktu, że z lamp korzysta sę głównie odbijając ich światło od powierzchni typu sufit/ściany/podłoga, gdzie cały ten zoom ma znacznie mniejsze znacznenie - ja często ustawiam zoom manualnie w okolice 24mm chcąc uzyskać jak najwięcej odbitego, rozproszonego światłą (na jak największej powierzchni).
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    sb-900
    Masz na mysli 5-ta baterie? Czy to rzeczywiscie cos daje? Z tego co slyszalem/czytalem, to wlasnie SB-900 odmawia od czasu do czasu posluszenstwa, bo sie przegrzewa czy jakos tak.
    @messer, dzieki troche mi rozjasniles

Domyślnie

Masz na mysli 5-ta baterie?
    Nie. 5 baterię to i ma SB-800.

Poczytaj o AA SD-8A. To chyba działa też z SB-800.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Każda lampa się przegrzewa.
    SB-900 po prostu o tym mówi i nie pozwoli na uszkodzenie jej kolejnymi błyskami aż do "ostygnięcia".
    Niestety nie mam SB-900, ale z tego co czytałem, tej funkcji nie da się wyłączyć, czyli nie da się intencjonalnie powiedzieć: "Głupia lampo - chcę, żebyś się przegrzała". No i to dla niektórych pewnie jest irytujące. Tak czy siak - lampy też trzeba umieć używać, nie jest nieśmiertelna. Warto mieć świadomość, że trzeba robić odstępy pomiędzy błyskami w rozsądnych, bezpiecznych granicach.

Ja już jedną SB-600 tak właśnie przegrzałem. Palnik po prostu przestał działać i tyle a na szybce pojawił się brązowy osad/nalot.
    www.jswierad.pl

Domyślnie

@messer, dzieki troche mi rozjasniles
    Błyskanie lampą na sankach to jest zagadnienie nieproste i wymaga przede wszystkim dużo ćwiczeń. Teoria teorią - ale praktyka wydaje mi się jest najistotniejsza.

Ja się naczytałem różnych mądrych i mniej mądrych artykułów nt. błyskania lampą na sankach, pooglądałem efekty tych błysków, niektóre powalająco dobre.
    W praktyce jednak, nawet znając tą wiedzę, ciężko ją zastosować i nie da się opierać na gotowych "przepisach". Tu najważniejsze wydaje się być doświadczenie - kiedy błysk kompensować na plus, kiedy na minus, kiedy światło zastane wzmocnić (i jak to zrobić) a kiedy skontrować, aby uzyskać świadomy efekt.

Ja ostatnio popadłem w manię błysków Lampy nie zdejmuję z aparatu i staram się ciągle cwiczyć.
    Szkoda, że efekty marne (w porównaniu do oglądanych zdjęć niektórych). Ale łudzę się, że będzie lepiej
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta

Niestety nie mam SB-900, ale z tego co czytałem, tej funkcji nie da się wyłączyć,
    da się.

Witusch - zdecydowanie kupuj sb900. Nie wiem jak jest w DE ale wg skapca warto doplacic 400zł (roznica miedzy sb600 a sb900)

Domyślnie

Witam,
    Po przeczytaniu Twoich wypowiedzi z całego wątku uważam, że nie powinienieś kupować drugiego body. Chyba nie jest Ci potrzebne. Jak chcesz poszerzyć "horyzonty" to kupuj szkła (FX). Jak zostaniesz "zawodowcem" i będziesz zarabiał na fotach, to zmienisz D80 na D800 i szkła do FX będą jak znalazł . pzdr
    "Lepsze zdjęcie zaszumione, niż poruszone. Lepsze poruszone niż żadne."

Domyślnie

Pisząc, ża brakuje mi systemu zasilania miałem właśnie na myśli brak błysku podczas błyskania w serii - po kilku błyśnięciach po prostu kondensatory nie nadążają się ładować.
    Ale Nie traktuj tego jako wadę danego modelu lampy!
    Wpływa na to wiele czynników: pojemność/jakość aku, siła błysku, czy mam zapięty pojemnik na 5tą baterię (a nigdy jeszcze nie miałem).
    Z tym systemem zasilania tak po prostu wtrąciłem.
    Natomiast ciekawsza jest kwestia ogniskowych
    W SB600 i SB800 nie działa wspomaganie AF przy ogniskowych krótszych niż 18mm przy DX'ie (!!!masakra jakaś).
    Możliwe, że w SB900 to poprawili.
    Jeżeli chodzi natomiast o długie ogniskowe - SB900 jest nieco mocniejsza i możliwe, że inaczej rozwiązany jest "zoom" lampy - stąd zakres działania obejmuje ogniskową rzędu 200mm.
    Ostatnio edytowane przez tomtytus ; 11-03-2009 o 23:27

Domyślnie

Co do tej funkcji z informacją o przegrzaniu się lampy w sb900 to nie wyłączałbym jej. Ja już raz sabinkę 800 spaliłem seriami (chciałem wykończyć aku..), na szczęście naprawili mi to na gwarancji. Piąta bateria naprawdę się przydaje, lampa szybciej się ładuje więc jest większy komfort pracy, problem tylko z ładowaniem 5 aku, chyba, że ktoś ma ładowarkę na 10 paluszków.
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomtytus Zobacz posta
    W SB600 i SB800 nie działa wspomaganie AF przy ogniskowych krótszych niż 18mm przy DX'ie (!!!masakra jakaś).
    Możliwe, że w SB900 to poprawili.
    zalezy tez od body. Np w w D3 działa

Cytat Zamieszczone przez tomtytus Zobacz posta
    Jeżeli chodzi natomiast o długie ogniskowe - SB900 jest nieco mocniejsza i możliwe, że inaczej rozwiązany jest "zoom" lampy - stąd zakres działania obejmuje ogniskową rzędu 200mm.
    sb900 wbrew pozorom jest słabsza od sb800. W położeniu max tele praktycznie dopiero się zrównuje.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów