Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: D200 vs D300?

Domyślnie D200 vs D300?

Sprawa jest tego typu - jeśli mogę Wam pozawracać głowę to chciałbym nawiązać małą dyskusję nt dwóch powyższych puszek Otóż przejrzałem wszystkie wątki tutaj na forum, na innych forach, testy, a specyfikację znam już praktycznie na pamięć i mogę ją recytować A otóż szukam drugiej puszki (z założenia planowałem uzupełnić to co mam o D300 + SB900 + N 24-70 ale ceny obecnie są jakie są ) i rozważam którąś z nich - mimo że naczytałem się o nich mega dużo to chciałbym poznać jakiś zewnętrzny punkt widzenia - teraz konkrety :

D200 różni się generalnie od D300 układem AF, wizjerem, mikro kalibracją i oczywiście matrycą (to z takich ważniejszych bo pomiar światła chyba oba mają 1005 px i mają na optycznych błąd ) - nie mówię nie starszym puszkom tak więc czy ta różnica jest warta tych 2,5k? (D300 mogę mieć za 4700zł a D200 planowałem kupić w Cyfromanie na Allegro bo ostatnio tu na forum niewielu je sprzedaje - Cyforman ma je za ok 2-2,5k) - czy ktoś kupował w Cyfromanie w ogóle i jest zadowolony czy były problemy? Czy przyoszczędzić i kupić D200 i resztę odłożyć już na 24-70 czy brać D300 i dłużej czekać na 24-70? A może brać 24-70 i poczekać jak będą kształtowały się ceny body?

Teraz do czego mi to - ano focę różne rzeczy - pejzaż, macro, trochę portret ale to jest coś z czym zamierzam w przeciągu kilku najbliższych miesięcy ostro powalczyć i takie różne ciężkie do zakwalifikowania generalnie nie focę żadnej piłki, siatki, narciarzy itd - sportu raczej unikam bo nie jestem specjalnym miłośnikiem przyznam się że chętnie też powalczył z tematem ślubniaków - oczywiście nie zarobkowo (nie miałbym odwagi jak co poniektórzy rzucić się tak bez dobrego przygotowania jako główny na czyjś ślub (jestem zbyt odpowiedzialny by komuś spaścić tak ważny dzień wydając mu mierne fotki potem) - raczej jako drugi fotograf bardziej w celu popróbowania tego tematu bo coś mnie zaczyna wciągać taka tematyka tak więc użytek wszelaki generalnie powyższe bardzie raczej aspirowały by na główne body pewnie (nawet D200) a D80 chyba jako wsparcie

Z góry dziękuję osobą skorym odpowiedzieć
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Jak jesteś w stanie wyłuskać D300 za 4,7tyś zł to bierz go bezdyskusyjnie najlepszy wybór ,
    obiektywy kupisz z czasem bo dobre Body to moim zdaniem podstawa .

Domyślnie

Mariusz888, powiem tak.....
    Nie kupuj żadnego z powyższych, a poczekaj jeszcze i kup D700.

A co pytania "kto kupował u cyfromana", to ja.
    Strasznie ciężki przypadek, ale mój D200 pracuje wspaniale.
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

Zdecydowanie nie bierz D200 skoro porównujesz go z D300, który jest nowszy i po prostu lepszy. Moja subiektywna opinia jest taka, że w sumie wszystko jest lepsze od D200 (ale to subiektywna opinia, nie bić proszę). W opisie masz D80, więc jak kupisz D300 to D80 stanie się Twoim zapasowym body. Jak kupisz D200 to praktycznie nic nie zyskasz. Skoro lubisz pejzaże to nie lekceważ też Fuji S5.

Zapomnij o D200, bo jest za drogi jak na to co reprezentuje.

Domyślnie

Michał Jędrak, rozumiem, że D200 już zdjęć nie robi
    Możesz mi/nam wyjaśnić w czym tak dużo lepszy jest D300 o D200
    Pozdrawiam Krzysztof M.

Domyślnie

Nieeee. Błagam. Ocalmy się przed kolejnym takim wątkiem.
    Eh.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

najlepiej niech sie wypowiedzą ludzie którzy zamienli d200 na d300, to wypowiedzi będą najbardziej wiarygodne
    de czysta i szkua

Domyślnie

Cyfroman-ostatnio był wątek, gdzie komuś coś właśnie nie działało w D200.
    Ja od nich kupiłem i jestem heppy (tyle, że wtedy ceny były trochę niższe).

Co do kolejnego wywodu nad wyższością D300 nad D200, to nie ma to chyba sensu.

Z tego co napisałeś (może prócz ślubów), D200 w zupełności ci wystarczy.
    Za różnicę w cenie zainwestuj w jakąś porządną szklarnię.

Body zmienia się co 2 lata, a szkiełka zostają praktycznie do końca.

Domyślnie

messer, rozumiem i nie chcę, żadnej wojny.
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Krzysztof M.

Domyślnie

kilka dni temu z kolegami rozmawiałem na temat wymiany sprzętu i wyszły następujące zdania:
    1. amator (czyli taki jak ja) z działalnością gdzie wrzucam w koszty prawie wszystko sprzęt zmiena częściej bo lecą koszty i go na to stać
    2. Fotograf jak go nazywamy strzelający do kotleta wiecznie bez kasy za cudzą kasę (najczęściej moją ) zmiena sprzęt jak często może teraz etap wymiany na FX bo : w 70,80 za mały wyświetlacz i przepaść pomiędzy 300 a 700 ogromna i wiele innych o których nie warto mówić
    3.zawodowcy żyjący z focenia mają w d.... wymianę i lecą na d200 jedynie jeden z nich podróżnik ma zamiar dokupić d90 ze względu na możliwość filmików potrzebnych mu do przygotowania tras, opisu miejsc itd
    wnioski same się nasuwają 1 umiejętności 2 sprzęt
    D700 N 24-70 + inne klamoty

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów