Sprawa jest tego typu - jeśli mogę Wam pozawracać głowę to chciałbym nawiązać małą dyskusję nt dwóch powyższych puszekOtóż przejrzałem wszystkie wątki tutaj na forum, na innych forach, testy, a specyfikację znam już praktycznie na pamięć i mogę ją recytować
A otóż szukam drugiej puszki (z założenia planowałem uzupełnić to co mam o D300 + SB900 + N 24-70 ale ceny obecnie są jakie są
) i rozważam którąś z nich - mimo że naczytałem się o nich mega dużo to chciałbym poznać jakiś zewnętrzny punkt widzenia - teraz konkrety
:
D200 różni się generalnie od D300 układem AF, wizjerem, mikro kalibracją i oczywiście matrycą (to z takich ważniejszych bo pomiar światła chyba oba mają 1005 px i mają na optycznych błąd) - nie mówię nie starszym puszkom tak więc czy ta różnica jest warta tych 2,5k? (D300 mogę mieć za 4700zł a D200 planowałem kupić w Cyfromanie na Allegro bo ostatnio tu na forum niewielu je sprzedaje - Cyforman ma je za ok 2-2,5k) - czy ktoś kupował w Cyfromanie w ogóle i jest zadowolony czy były problemy?
Czy przyoszczędzić i kupić D200 i resztę odłożyć już na 24-70 czy brać D300 i dłużej czekać na 24-70? A może brać 24-70 i poczekać jak będą kształtowały się ceny body?
Teraz do czego mi to - ano focę różne rzeczy - pejzaż, macro, trochę portret ale to jest coś z czym zamierzam w przeciągu kilku najbliższych miesięcy ostro powalczyć i takie różne ciężkie do zakwalifikowaniageneralnie nie focę żadnej piłki, siatki, narciarzy itd - sportu raczej unikam bo nie jestem specjalnym miłośnikiem
przyznam się że chętnie też powalczył z tematem ślubniaków - oczywiście nie zarobkowo (nie miałbym odwagi jak co poniektórzy rzucić się tak bez dobrego przygotowania jako główny na czyjś ślub (jestem zbyt odpowiedzialny by komuś spaścić tak ważny dzień wydając mu mierne fotki potem) - raczej jako drugi fotograf bardziej w celu popróbowania tego tematu bo coś mnie zaczyna wciągać taka tematyka
tak więc użytek wszelaki
generalnie powyższe bardzie raczej aspirowały by na główne body pewnie (nawet D200) a D80 chyba jako wsparcie
Z góry dziękuję osobą skorym odpowiedzieć![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami