Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Wątek: Linux "ubuntu"

Domyślnie

mishieck, no mi tego nie tłumacz.
    Pamiętaj że osoba przesiada się z windowsa. Tam help najlepiej jakby był drukowany, przynajmniej by się w ubikacji przydał.

Domyślnie

uzywam linuxa w pracy. Jedyna fajna rzecz, ale malo przydatna zwyklemu uzytkownikowi, to konsola . Ale zrobienie czasem najprostszych rzeczy w tym systemie to udreka. Na pewno w sporej czesci wynika to z braku wiedzy. Szkoda mi czasu na uczenie sie wszystkiego od zera. W domu mam Windowsa i zdecydowanie wole wydac 300-400 zl na system i po prostu uzywac go niz spedzac wieczory na zastanawianiu sie jak cos zrobic, albo dlaczego nie dziala. No chyba, ze ktos ma takie hobby i/lub chce sie czegos pouczyc. Jak juz powiedzialem _dla mnie_ szkoda czasu.

pzdr.
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    uzywam linuxa w pracy. Jedyna fajna rzecz, ...
    Dla mnie jedną z zalet linuksa (bez wzgledu na dystrybucję) jest fakt, że wraz z systemem dostaję masę aplikacji (o różnej przydatności)
    I to ja decyduje, co z tego wrzucam. Sam linux (jako system) jest ciekawy i użyteczny, ale dla... fascynatów.
    To samo jeśli chodzi o konsolę.
    Nie każdy, kto jeździ samochodem musi lubić grzebać w silniku. Wielu zaś chce by jego pojazd działał niezawodnie,
    dawał odpowiedni (akceptowalny przez użytkownika) komfort i był tani w eksploatacji !
    Dla mnie tym co decyduje o atrakcyjności linucha jest powszechna dostępnośc aplikacji oraz szerokie grono osób
    chcących podzielić się z innymi swoimi doświadczeniami.
    By nie być posądzony o bzdurzenie o nieznanym: świadomie zrezygnowałem z (kupionej) Visty BE na rzecz linucha.
    Sprzęt dawał radę Viście. Pod linuchem śmiga !
    Co było powodem zmiany ?
    Podliczenie ile wydałem w ciągu roku na kolejno kupowane produkty "pod Windę".
    I wolałem kupić... Tamron AF SP 90mm F/2.8 Di Macro 1:1
    Pzdr -
    - Janusz(W)
    "...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain

Domyślnie

konsola rox ;oD nie wyobrażam sobie nieposiadania/niekorzystania. i do tego links i nawet X-y nie są potrzebne ;oPP

co do Ubuntu - wydawało mi się, że śmiga, ale przerzuciłem się na Arch'a.

A poprawne skonfigurowanie X-ów po kilku godzinach rozkminiania - bezcenne ;oD
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Aras nie daj się Nie jestem fanatykiem linuxa, ale jak ktoś się spodziewa, że po instalacji całkowicie innego systemu zobaczy coś głupotomicrosoftowego to się faktycznie może zdziwić.
    Tu jak się program wyrzuca z systemu to faktycznie znika definitywnie i nic po nim nie zostaje, nie musimy co trochę sprzątać wspaniałego wynalazku jakim jest rejestr aby nam komputer nie wstawał przez godzinę, nie lepi się nam każde ścierwo z netu no i na pewno wyłącznika nie szukamy pod napisem start.
    Ten system jest intuicyjny tylko trzeba zapomnieć o durnych nawykach wymuszonych przez ms i po prostu pomyśleć, gdzie ktoś z odrobiną zdrowego rozsądku mógł to przypisać.
    system już wybrany, kolekcjonujemy zabawki

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Pomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    To zainstaluj xubuntu
    poco? przeciez mozna doinstalowac kazde inne srodowisko graficzne w kazdym *buntu
    Ostatnio edytowane przez havk ; 28-02-2009 o 09:03
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorcik Zobacz posta
    i do tego links
    To jakieś wtrącenie z niemieckiego??
    Pozdrawiam
    D40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pX Zobacz posta
    To jakieś wtrącenie z niemieckiego??
    Nie. Spolszczona nazwa "lynx".
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mobil12 Zobacz posta
    Aras nie daj się Nie jestem fanatykiem linuxa, ale jak ktoś się spodziewa, że po instalacji całkowicie innego systemu zobaczy coś głupotomicrosoftowego to się faktycznie może zdziwić.
    to mi raczej przypomina typowa wojne czy nikon, czy canon. Ja mam raczej wrazenie odwrotne, z mojego subiektywnego punktu widzenia. Ze w microsofcie wszystko mozna znalezc i zrobic w skonczonym czasie, bez przegladania tony manuali. Tylko tego tez trzeba sie nauczyc Zaden system nie jest idealny dla kazdego ... kazdy kto twierdzi inaczej to raczej jakis faszysta

Typowy internetowy 'flejm'. Bicie piany i tyle. Jak ktos ma czas niech sam sprobuje. Albo sie spodoba albo nie

pzdr.
    Ostatnio edytowane przez sejmajnejm ; 28-02-2009 o 13:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta
    Nie. Spolszczona nazwa "lynx".
    Links i lynx to dwie oddzielne przegladarki. Links jest nastepca lynxa (jest wsparcie chociazby dla myszki itp.) Szczegolow nie znam i nie interesowalem sie. W moim przypadku przydaje sie czasami przy serwerze i to rzadko.

sejmajnejm akurat tu sie nikt nie bije ktory system jest lepszy. Kazdy ma inne wymagania i oczekiwania. System powinien byc tylko srodowiskiem do pracy/zabawy. Zapomnial o tym microsoft wypuszczajac viste pozerajaca zasoby do tego stopnia ze na pozostale programy niewiele zostalo. Teraz sie zreflektowali... W nocy zainstalowalem bete windows 7 i mam zamiar to potestowac.

Ale to na oddzielnej partycji. O wiele przyjemniej na codzien do domowych zastosowan pracuje mi sie pod linuksem (ubuntu). Nie jestem masochista. Na serwerze mam gentoo ale uwazam ze faktycznie trzeba byc maniakiem zeby na desktopie stawiac cos bardziej i czesciej wymagajacego konsoli niz ubuntu... Nie te zastosowania. Ma poprostu dzialac, ma chodzic soft ktory jest potrzebny ...

Z takich rzeczy ktore moga byc przydatne wlasnie przy fotografii:
    Zainstalowalem zaraz po windows 7, ubuntu ultimate 2.0 (wersja na dvd z wiekszoscia softu juz w paczce). Ma ciekawy dodatek do wine z ktorego wczesniej nie korzystalem - Wine Doors. Instaluje pod wine oprogramowanie windowsowe. Z calej listy programow jakie oferuje ten automat do instalacji, wybralem tylko photoshopa cs2 (podejrzewam ze trial - jeszcze sie sciaga - Jak ktos ma licencje na CS2 to bedzie jak znalazl ) Reszta softu jest poprostu nie potrzebna chyba ze ktos gra bo tez jest kilka sztuk. Ale jakies winrary, windows media playery, winampy.. Po co? Nie wiem.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów