Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: Linux "ubuntu"

Domyślnie

tylko jedna prosba do kolegow - WINE to nie jest emulator (tlumaczac nazwe "Wine Is Not Emulator"). Dziekuje.

A ogolnie polecam Virtual Box - darmowy soft, instalujemy Windowsa i Photoshopa - czy trzeba wiecej? Smiga blyskawicznie.

Osobiscie uzywam linuxa jako jedyny system na moim kompie od 2002 roku - da sie zyc (przez prawie rok bylem glupi i uzywalem Mandrake, potem zainstalowalem Debiana - dla poczatkujacych polecam Ubuntu, sam moze bym przeszedl gdyby nie to, ze ostatni raz system instalowalem 4 lata temu)
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

Postanowiłem spróbować Linuxa. Parę dni temu zainstalowałem na laptopie Ubuntu. Komuś kto przyzwyczaił się do Windowsa i nigdy nie maił do czynienie z Linuxem bardzo łatwo się zrazić do tego systemu. O ile sama instalacja była szybka i bezbolesna, to dalej pojawiły się schody. W Windzie by zainstalować dodatkowe oprogramowanie po prostu klikało się plik .exe potem "dalej", "zakończ" i już, a w tym $%*#%% Ubuntu mimo że wykonuję wszystko zgodnie z wytycznymi nie udało mi się zainstalować jeszcze żadnego programu. Ciągle wywala mi jakieś błędy. Na razie się nie poddaje i będę walczył do ostatniej kropli k... kawy ale już niewiele brakuje bym powrócił do starego dobrego XPeka...
    ...

Domyślnie

W Ubuntu jeszcze łatwiej zainstalować niż w Windowsie
    Od tego masz program Synaptic. Szukasz w nim co chcesz instalować i klikasz Install. Ja nie wiem jak można skopać coś pod tym
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aras Zobacz posta
    ...mimo że wykonuję wszystko zgodnie z wytycznymi nie udało mi się zainstalować jeszcze żadnego programu...
    Cześć,
    widać więc, że zdarzył się przypadek, którego twórca nie przewidział
    Może dotyczyć to tak zagdanień po stronie sprzętowej jak i po stronie operatora czyli ... Twojej
    Zanim więc zaorzesz ubuntu daj mu szanse i napisz na PM co Ci... dolega ! Postaram się pomóc !
    To będzie nasz wspólny wkład w rozwój wolnego oprogramowania !
    Pozdrawiam serdecznie i gratuluję, że próbujesz
    - Janusz(W)
    "...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Pomorskie

Domyślnie

linuksami bawie sie 5lat jednak zawsze jako 2 system.. slackware gentoo debian ubuntu, ten ostatni to porazka :] moze tez dlatego ze mam wolny komputer i debian chodzi duzo szybciej niz ubuntu, pozatym lepiej wiedziec co sie dzieje w systemie, w ubuntu z zalozenia wszytko dziala co nieznaczy ze instaluje sie na gotowo, fakt ze latwiej go ogarnac niz debiana na ktorym bazuje ubuntu. Photoshopa7 odpalem na rozne sposoby i nigdy nie bylo funkcjonalnosci z windowsa
    Nikon

Domyślnie

Pod WINE na Ubuntu 8.10 odpalałem CS2 - nie zauważyłem jakiegokolwiek braku funkcjonalności.

Dla mnie Ubuntu jest idealne - nie zamierzam grzebać w kernelach, kompilować itp. Ani nie mam wiedzy, ani ochoty. Szukałem alternatywy dla Windowsa jako zwykły user i ja znalazłem. Dla osoby, która migruje z windowsa, wazne jest aby system DZIAŁAŁ.
    Probowałem Kubuntu - KDE mnie nie przekonało. Probowałem OpenSUSE - to też nie do końca było to.
    Ostatnio edytowane przez mishieck ; 27-02-2009 o 13:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez havk Zobacz posta
    moze tez dlatego ze mam wolny komputer i debian chodzi duzo szybciej niz ubuntu
    To zainstaluj xubuntu
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mishieck Zobacz posta
    Pod WINE na Ubuntu 8.10 odpalałem CS2 - nie zauważyłem jakiegokolwiek braku funkcjonalności.
    No właśnie tu jest ten ból że to wszystko niby działa... ale dwie epoki wstecz. CS3 i CS4 nie odpalisz...

Aras - co do instalacji w ubuntu. Masz gnome więc kliknij na aplikacje i na dole listy wybierz "Dodaj/usuń programy"
    W przeciwieństwie do windowsowego dodaj/usun odpowiednik w ubuntu naprawdę instaluje programy
    Wpisujesz nazwę programu lub jakąś funkcjonalność np. "PDF" i pojawi Ci się cała lista programów które ten format w jakikolwiek sposób obsługują

Wogóle dla nowych użytkowników zamiast czystego ubuntu polecałbym ubuntu ultimate. Łagodzi się dosyć poważny problem przy pierwszym zetknięciu czyli instalację nowych programów... Większość osób ma problem z zainstalowaniem bo... Nie wie jak się program nazywa... Chce wypalić płytę ale nero tam nie będzie.. Znajdzie się natomiast K3B. Tylko skąd newbie ma o tym wiedzieć?

Domyślnie

No z ciekawych dystrybucji to jeszcze Mint oparta na Ubuntu ale rozwiązuje problem "niewolnego" oprogramowania: http://pl.wikipedia.org/wiki/Linux_Mint
    http://linuxnews.pl/linux-mint-6-felicia-pl-v2/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HoRsHiN Zobacz posta
    Większość osób ma problem z zainstalowaniem bo... Nie wie jak się program nazywa... Chce wypalić płytę ale nero tam nie będzie.. Znajdzie się natomiast K3B. Tylko skąd newbie ma o tym wiedzieć?
    Z HELP-a? Ubuntu ma wspaniały support. Klikasz na ikonę koła ratunkowego na pasku i... voila!
    A potem np. znajdujesz to: https://help.ubuntu.com/8.10/switching/index.html

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów