Close

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 75

Wątek: Linux "ubuntu"

Domyślnie

W domu 90% czasu spędzam pod Linuxem. Mój ulubiony system. Obecnie Ubuntu ale ze względu na lenistwo. A ulubiona dystrybucja to Gentoo. Ale Tobie nie polecam. Ale mam pewnie obawy przed tym jak będziesz instalował Linuxa u siebie... poczytaj trochę więcej o nim. To jest trochę inny system operacyjny niż Windows. A więc programy pod Linuxa nie pójdą pod Windowsem i odwrotnie. Oczywiście wiele twórców oprogramowania wypuszcza wersję pod oba systemy. Ale z pewnych względów nie robi tego Microsoft. Dlatego trzeba korzystać z innych programów pełniących podobne funkcje: http://jakilinux.org/programy/

Inna sprawa to czy wybierzesz Fedorę, Ubuntu, Mandrivę to w gruncie rzeczy tobie na tym etapie będzie wszystko jedno. Ja osobiście polecam Ubuntu i w tej chwili jest to główny gracz na rynku dystrybucji Linuxowych. Instaluj możliwe najnowsze wersje, ale unikaj wersji alfa, beta. To już dla zaawansowanych.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta
    No ale co w takim razie powiedzieć na motyw że po każdej aktualizacji paczek iksów muszę od nowa uruchamiać instalację sterowników do ATI bo w zasadzie nie idzie stwierdzić co się chrzani? Albo fakt że próba instalacji sterów 9.1 unieruchomiła kompletnie gnome? Nadal twierdzę że współpraca z nVidią jest o wiele lepsza.
    Wystarczy używać sterów dostarczanych przez dystrybucję - w przypadku Ubuntu masz dostępne zarówno zamknięte sterowniki ATI, jak i otwarte (dla niektórych kart). Problemy przy aktualizacji są żadne. Nie pamiętam, kiedy ostatnio miałem z tym jakieś problemy.

Domyślnie

Linuks to nie Windows. I vice versa ...

Niestety nie polece zadnej dystrybucji - mam debiana od kilku lat, wczesniej slackware, innych dystrubucji nie instalowalem.

Co jest w linuksie:
    - poczta elektroniczna, skype, GG, tlen (?), www
    - obsluga profili kolorow monitora (xcalib), ograniczona liczba programow graficznych (gimp, ufraw, rawtherapee, fspot, dikikam itd)
    - emulator windows (pisze to co wykorzystuje): Mozilla (da sie np. korzystac z BPH), Picasa, ImgBurn, Supermemo, Wordweb)
    -emulator windows niestety nie daje rady z .NET 3.5 (czy starsze - nie wiem). Na 99% nie bedziesz mogl zainstalowac oprogramowania Nikona : ViewNX, PictureProcject, CaptureNX.
    -emulator Windows i gry - nie wiem.
    -emulator Windows i PS - podobno (gdzies czytalem) - uruchamia sie ale z mocno ograniczona funkcjonalnoscia, ze szkoda uzywac
    -multimedia (mp3, filmy, CDaudio) - sa, dziala,
    -brak wirusow

Tak wiec - zalezy do czego chcesz wykorzystywac. Mozna zainstalowac - miec np. drugi sprawny system "w razie czego".
    Jeszcze jedno - jako ze zapewne jestes poczatkujacym - wybrac taka dystrybucje ktora w pelni wspiera Twoj sprzet. Np. mam Matroxa, nie ma jego obslugi w dystrybucji. Chwilowo nie moge go skompilowac - czegos brakuje - tak wiec wybierz cos co obsluzy Twoj komputer "od kopa".

Domyślnie

- poczta elektroniczna, skype, GG, tlen (?), www

Komunikatory wszystkie są, włącznie z tlenem i GG. Fakt, że oprogramowanie nie firmowane przez macierzyste firmy ale czasem lepsze jak choćby Kadu

- emulator windows (pisze to co wykorzystuje): Mozilla (da sie np. korzystac z BPH), Picasa, ImgBurn, Supermemo, Wordweb)

Rozumiem, że Mozilla/Fx to dlatego, że BPH jest lipnym bankiem? Bo Mozilla/Fx chodzi normalnie pod Linuxem.
    Google przygotował wersję Picassy pod Linuxa, nie jest potrzebny żaden emulator. I co masz na myśli pisząc emulator? Wine?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

z emulatorów jest jeszcze płatny crossover, ale nie polecam, bo u mnie nic na nim nie chce zatrybić :P

Tylko wine

ostatnio widziałem najnowszą wersję Mandrivy (bodajże 2009) , całkiem ładna, i raczej bezproblemowa.

Co do stabilności fedory Zależy kto jakie paczki ładuje :P

Tutaj jest problem z instalacją Javy, nie wiem jak pod ubuntu

a do rawów ja polecam UFraw, ewentualnie RAWstudio do masowej obróbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiemlo Zobacz posta
    Wystarczy używać sterów dostarczanych przez dystrybucję - w przypadku Ubuntu masz dostępne zarówno zamknięte sterowniki ATI, jak i otwarte (dla niektórych kart). Problemy przy aktualizacji są żadne. Nie pamiętam, kiedy ostatnio miałem z tym jakieś problemy.
    kmod-fglrx sprawiają że iksy nawet nie wstają (wręcz zawieszają system na amen), ze sterownikami dołączanymi z iksami jest niewiele lepiej. Tak więc skazany jestem na zamknięte stery od ATI z którymi dzieją się takie jaja, jak wcześniej napisałem. Może mam pecha i akurat Radeon X1700 się nie lubi z tym systemem za szczególnie.
    Wierzę, że na Ubuntu nie ma z tym problemu, dlatego odradzam Fedorę początkującemu. Po prostu z założenia jest to dystrybucja gdzie stawia się na szybkie wprowadzanie nowych rozwiązań, niekoniecznie pozbawionych poważnych bugów. A sam Ubuntu sobie nie zainstaluję bo... jego instalka na moim laptopie nawet nie wstaje...

U mnie Java banglała od zawsze bezproblemowo.

Co do stabilności fedory Zależy kto jakie paczki ładuje :P
    Wyobraź sobie że nie zapuszczam się do repozytoriów testowych. No żeby daleko nie szukać: tuż przed zakończeniem wsparcia dla Fedory 8 wrzucono ghostscripta z poważnym bugiem, który uniemożliwiał poprawne drukowanie obrazów. Dla nowicjusza cofnięcie się do poprzedniej wersji paczki nie musi być tak oczywistym rozwiązaniem. Dalej: do dziś (ale to chyba jest bolączka nie tylko Fedory) jest coś skiepszczone w alsie albo kernelu, ponieważ po podłączeniu słuchawek w laptopie, wbudowane głośniki nie są automatycznie wyłączane. A dzieje się tak bodajże od miesiąca.
    Ostatnio edytowane przez Fenek ; 04-02-2009 o 14:16
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baqers Zobacz posta
    z emulatorów jest jeszcze płatny crossover, ale nie polecam, bo u mnie nic na nim nie chce zatrybić :P
    dziwne, u mnie działa ;oP przynajmniej to, czego używam

a dla dużo grających jest jeszcze Cedega i CrossOver Games (czy jakoś tak)

Cytat Zamieszczone przez baqers Zobacz posta
    nie ma żadnych, są paczki, w końcu Sun wypuścił Javę na GPL w 2006 bodajże.

odnośnie komunikatorów:
    - GG -> kadu (gadu niech się schowa)
    - tlen -> tleenx (tego nie sprawdzałem)

inna sprawa, że zastanawiam się nad zmianą, może Debian? albo Arch (wreszcie koniec z zależnościami)?
    Ostatnio edytowane przez thorcik ; 04-02-2009 o 14:21
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Jestem polany - na forum fotograficznym pokłócili się zwolennicy różnych dystrybucji linuxa.

Polecam VirtualBox i zrobienie kilku "instalek" żeby zapoznać się z look&feel różnych distro.
    Pozdrawiam
    D40

Oszczędny w słowach Awatar buntux
    Miasto
    Płock
    Wpisów
    1

Domyślnie

Ja używałem ubuntu 8.10. Udało mi się wszystko zrobić oprócz połączenia Compiz + Divx - zawsze jak miałem włączony Compiz i inne bajery pulpitu, to Divx mi migał w mplayer. I niestety powrót do Windy . Jedyna porada na necie - "wyłącz compiz"
    XT4 + X100F + D750 (Sprzedane: Z6, F100 || Posiadane, ale nieużywane: D300s)

Domyślnie

DivX w sensie kodowania filmów?
    Mam Compiza, wszystkie bajery i odtwarzałem jakieś filmy - nic mi nie migało.
    Do odtwarzania korzystałem z VLC.
    Pozdrawiam
    D40

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów