Musi współpracować, przecież to normalny obiektyw.
Szukaj
Musi współpracować, przecież to normalny obiektyw.
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D
no tez tak myśle, tylko nie kumam czemu w instrukcji napisali coś innegomoże nie ma nikon nakładek o takich wymiarach a co nie nikonowskie jest złe więc nie przykręcać;p hehe
Ja sie podczepie pod ten watek z pytaniem jak z tym sławetnym winietowaniem tego kita.
Jesli to dla mnie jedyna wada to pewnie warto go kupic ale czy ta winieta jest dobrze korygowalna w programach?
Nie potrzeba jakiejs cudacznej wtyczki czy softu zeby dala sobie z nia rade?
Dzieki
powiem tak winetowanie nie jest złechyba mniejsze niż w kicie 18-55..nie wiem jak będzie po założeniu filtra UV.. zaryzykowałem z tym szkłem bo miałem okazje eobić fotki z kitami 18-55 oraz 18-70.. nie ma gorszego winetowania ani większej aberacji.. jak na tą cene jestem zadowolony.. nie mam też problemu z ustawieniem ostrości, jak czesto na forach jest komentowane, bodajrze miały być problemy powyżej 70mm.. owszem nie ustawisz ostrości jak fotografujesz coś na 105mm przy odległości 25cm, no ale to normalne, to nie jest jakieś makro
nie wiem jak będzie dalej, aparat mam tydzień, a u mnie ciągle pada i nie wypróbowywałem go w plenerze.. robiłem proste testy z bateryjkami, linijkami, wszystko ok..
Też go właśnie zamówiłam i bardzo się cieszę.![]()
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Witam
Też kupiłem to szkiełko tydzień temu w Fotojokerze. Było to ostatnie szkło jakie mieli na stanie a że byłem lekko zdesperowany to je kupiłem. Wydaje mi się jednak, że zdjęcia robione starym 18-55 były o niebo ostrzejsze niż robione 18-105. Myślę, że chyba mam jakiś wadliwy egz ale żeby być w 100% pewnym może ocenilibyście jakość zdjęć - może poprostu naczytałem się że to szkło jest niewiadomo jak ostre i teraz jestem przewrażliwiony :/ Co mam sfotografować, na jakich ustawieniach i tu wkleić żebyście mogli rzucić okiem? Wkleić jpg czy raw? Całe zdjęcie czy tylko wycinek?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Lysy ; 21-02-2009 o 12:36
D60 + 18-105 VR + SB-400
Wstaw crop z centrum i z brzegu na pełnej dziurze.
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Kurczę, obiektyw do wymiany. Centrum wprawdzie ostre, ale na lewo i na prawo od niego straszna maź :/
Słyszałeś kiedyś o głębi ostrości?
Weź mnie nie strasz, że kit 18-55 robi lepsze zdjęcia niż 18-105, również się naczytałam że to szkło jest bardzo ostre i w ogóle dobre opinie, a z tego co pokazujesz to wychodzi na to że wielki zoonk, wydaje mi się że chyba coś źle ustawiasz..
Będę mogła je po testować i porównać z kitem dopiero w przyszłym tygodniu, jak je odbiorę i mam nadzieję, że to nie będzie nietrafiony zakup..
a teraz już się trochę jednak obawiam..
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Skontaktuj się z nami