Close

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 185

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Przepraszam że wcinam swoje pytanko w tym wątku, ale czy naprawdę ja, jako początkujący fotograf w temacie lustrzanek cyfrowych, zobaczę różnicę pomiędzy 18-105 a np. 16-85? Oczywiście chodzi mi o jakość obrazu a nie o zakres ogniskowych. Ten drugi będzie pewnie kilka ładnych stówek droższy od 18-105. Zadaniem nowego obiektywu ma być zastąpienie kitowego 18-55.

Domyślnie

Ja jako początkujący fotograf byłem zachwycony jakością zdjęć ze szkła kitowego tuż po przesiadce na lustro z kompaktu. Co do jakości zdjęć i obrazowania 18-105VR to tak naprawdę nikt jeszcze go nie przetestował, przejżyj zdjęcia próbne zrobione D90, można się spodziewać, że były wykonywane właśnie 18-105VR i sam oceń czy odpowiada Ci taka jakość. Z mojej strony mogę dodać, że to co widać na komputerze w cropie 1:1 to jedno, ale w odbitce 10x15cm nie odróżnisz obiektywu profesjonalnego od dobrego szkła amatorskiego, a nawet porządnej fotki wykonanej kompaktem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrew01 Zobacz posta
    Przepraszam że wcinam swoje pytanko w tym wątku, ale czy naprawdę ja, jako początkujący fotograf w temacie lustrzanek cyfrowych, zobaczę różnicę pomiędzy 18-105 a np. 16-85? Oczywiście chodzi mi o jakość obrazu a nie o zakres ogniskowych. Ten drugi będzie pewnie kilka ładnych stówek droższy od 18-105. Zadaniem nowego obiektywu ma być zastąpienie kitowego 18-55.
    I właśnie od tego należałoby rozpoczynać każdą dyskusję na temat potrzebnej dla konkretnego pytającego ostrości.
    Więkoszość ludzi drukuje odbitki w formacie max 15x21cm. Z matryc posiadających dziś średnio 10mln pix nawet z kita 18-55 zrobisz ostrą fotkę. Na takim formacie znikną wszelkie nieostrości, aberacje, większość szumów. To nie odbitka monitora w 100% powiększeniu.
    Reasumując - skoro nie robisz wielkich powiększeń nie jesteś w stanie zauważyć jakiejkolwiek różnicy między tymi szkłami. Kup to na co Cię stać, w zakresie jaki Tobie odpowiada.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    I właśnie od tego należałoby rozpoczynać każdą dyskusję na temat potrzebnej dla konkretnego pytającego ostrości.
    Więkoszość ludzi drukuje odbitki w formacie max 15x21cm. Z matryc posiadających dziś średnio 10mln pix nawet z kita 18-55 zrobisz ostrą fotkę. Na takim formacie znikną wszelkie nieostrości, aberacje, większość szumów. To nie odbitka monitora w 100% powiększeniu.
    Reasumując - skoro nie robisz wielkich powiększeń nie jesteś w stanie zauważyć jakiejkolwiek różnicy między tymi szkłami. Kup to na co Cię stać, w zakresie jaki Tobie odpowiada.
    nowart z pobieżnych obserwacji wynika, że większość wywołuje większość swoich zdjęć jednak nadal w formacie 10x15. Co do reszty generalnie się zgadzam, z tym, że 18-105 to zdecydowanie bardziej użyteczna ogniskowa niż 18-55.

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi, to prawda, raczej nie będę robił większych odbitek niż 15x21, chciałbym za to móc skorzystać z dobrodziejstw dużej rozdzielczości i np. wyciąć interesującą mnie część zdjęcia, którą chciałbym wywołać. Dlatego ten nowy (lub za jakiś czas używany) 18-105 będzie zapewne, aż nadto dobry jak dla moich potrzeb. Mógłbym też pewnie rozważyć 18-135 ale w 18-105 kusi mnie stabilizacja - w 18-55 (bez VR) czasami brakuje mi możliwości zrobienia nieporuszonego zdjęcia z ręki przy kiepskim oświetleniu.

Oszczędny w słowach Awatar FDL
    Miasto
    Zamość/Lublin

Domyślnie

Właśnie to mnie zdziwiło, ze jak na kita to naprawde nieźle. To oczywiście nie canonowa L-ka, ale 'nie zawiodłem się' to minimum tego co mogę o nim powiedzieć.

Domyślnie

A jaka jest cena tego szkła ?

Oszczędny w słowach Awatar FDL
    Miasto
    Zamość/Lublin

Domyślnie

Sugrowana przez Nikona cena to 1100, w media nie był w sprzedaży oddzielnie. W zestawie z d90 ~3400zł w media markt Lublin. Chba nieżle. Na dniach wybieram się obejrzeć zestaw jeszcze raz, znacznie dokładniej i z własną kartą SD na podorędziu [może pozwolą włożyć] to przyjrze się, pomacam, a zdjęcia testowe udostępnię wszystkim zainteresowanym.

Wybieram sprzęt więc zaspamuje i wykrzykne; hilfe, hilfe. Tu pomagać. :P
    Ostatnio edytowane przez FDL ; 19-09-2008 o 22:25

Domyślnie

Czy ktoś z Was ma już może to szkło?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rycerzyk Zobacz posta
    Czy ktoś z Was ma już może to szkło?
    ... chyba ma użytkownik "marko-wroclaw"

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów