Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 75

Wątek: Linux "ubuntu"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buntux Zobacz posta
    Ja używałem ubuntu 8.10. Udało mi się wszystko zrobić oprócz połączenia Compiz + Divx - zawsze jak miałem włączony Compiz i inne bajery pulpitu, to Divx mi migał w mplayer. I niestety powrót do Windy . Jedyna porada na necie - "wyłącz compiz"
    Kwestia ustawienia odpowiedniego wyjścia video. Jedne migają, inne nie. Ja mam wybrane x11.

@pX
    A bo mężczyźni lubią się spierać o wszystko co popadnie. O kobiety, o samochody, o aparaty, o długość wacka...
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Oszczędny w słowach Awatar buntux
    Miasto
    Płock
    Wpisów
    1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pX Zobacz posta
    DivX w sensie kodowania filmów?
    Mam Compiza, wszystkie bajery i odtwarzałem jakieś filmy - nic mi nie migało.
    Do odtwarzania korzystałem z VLC.
    Nie ważny był odtwarzacz DIVX'ów, czy to mplayer czy VLC.
    Objawiało mi się to tym, ekran migał w trakcie oglądania filmu przez cały jego czas.
    Problemu z jego uruchomieniem nie miałem.
    Tu jest dokładniejszy opis kogoś kto miał te same kłopoty: http://forum.ubucentrum.net/showthread.php?tid=117
    U mnie ta porada niestety nie zadziałała:
    Uruchamiamy konfigurację GStreamer wpisując w konsoli:
    gstreamer-properties
    Przechodzimy do zakładki 'Wizja' i w polu 'Wtyczka' wybieramy 'X Window System (nie Xv)

Chyba, że coś robiłem źle.
    No ale to jest forum fotograficzne - nie linuksowe, więc [EOT]
    XT4 + X100F + D750 (Sprzedane: Z6, F100 || Posiadane, ale nieużywane: D300s)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    - poczta elektroniczna, skype, GG, tlen (?), www

Komunikatory wszystkie są, włącznie z tlenem i GG. Fakt, że oprogramowanie nie firmowane przez macierzyste firmy ale czasem lepsze jak choćby Kadu

- emulator windows (pisze to co wykorzystuje): Mozilla (da sie np. korzystac z BPH), Picasa, ImgBurn, Supermemo, Wordweb)

Rozumiem, że Mozilla/Fx to dlatego, że BPH jest lipnym bankiem? Bo Mozilla/Fx chodzi normalnie pod Linuxem.
    Google przygotował wersję Picassy pod Linuxa, nie jest potrzebny żaden emulator. I co masz na myśli pisząc emulator? Wine?
    BPH - bankowosc elektroniczna. Strona jako taka dziala pod zwyklymi przegladarkami linuksowymi (przeglad transakcji). Problem zaczyna sie dopiero w przypadku gdy chcesz wyslac przelew - musisz go podpisac - musisz zainstalowac komponent obslugujacy podpisywanie (na 90% activex). Mialem tez inyy dziwny przypadek w mbanku - chcialem na gwalt kupic ubezpieczenie turystyczne - strona nie pozwalala twierdzac ze wymaga FF/Mozilli (uzywalem iceweasel - FF 3). Po zainstalowaniu FF windowsowego - mozna bylo. Dziwne rzeczy ....

Emulator- mam na mysli WINE.
    Pakiety Picasy pod linuxa - picasa nie jest natywna - ie nie elf tylko exe windows, wymaga wine. Mozna uzywac zarowno z pakietu linuksowego jak i zainstalowac wersje Win.

Domyślnie

Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi! Odezwe sie z pewnoscia jeszcze w tym temacie po instalacji programu. Pzdr.

Domyślnie

i jak doświadczenia z pingwinem ?
    obecnie pracuję pod open suse 11,1 / KDE. W najnowszej wersji nie potrzeba żadnego doświadczenia. Instalacja, obsługa, całkowicie intuicyjna / okienkowa. Wersja stabilna. Instalka kodeków zamknietych w jednym kliku -> http://www.susek.info/ . Wszystkie standardowe programy do codziennej pracy, za darmo w dystrybucji. Na użytek fotografa amatora, GIMP 2,6 oraz DIGIKAM wystarczy przez dłuuugi czas.
    pzdr. Bo.

Domyślnie

to jeszcze jest coś ciekawego - co nazywa się WUBI - to instalka Ubuntu pod windowsa - nie wymaga żadnych zmian partycji itp. chodzi na NTFSie.. do zapoznania się z linuxem dla łindołsowca super sprawa..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    to jeszcze jest coś ciekawego - co nazywa się WUBI
    Może lepiej niech nie eksperymentuje, bo jeszcze się zrazi...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Może lepiej niech nie eksperymentuje, bo jeszcze się zrazi...
    Dokładnie... nie instalowałem nigdy tego WUBI ale podejrzewam, że wydajności nie dorównuje linuksowi postawionemu na osobnej partycji na ext3. Ubuntu albo suseł oraz odrobina myślenia będą doskonałe na początek. Gorzej jeśli ktoś boi się przeczytania chociażby prostego FAQ...
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Po przeczytaniu tego co koledzy napisali dalej bym się zastanawiał nad linuksem jeśli bym z nim nie miał wcześniej do czynienia
    Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do winzgrozy najlepiej jak przetestuje sobie działanie systemu z płytki LiveCD, a jak się już przekona, to przynajmniej w pierwszym okresie wskazane jest posiadanie 2 systemów. Nie przepadam za produktami wielkiego bila, ale do NX i tak trzymam winzgrozę, zresztą jak do kilku programów obsługujących specyficzny sprzęt, bo nie czarujmy się nie wszystko da się emulować, a i męczyć się dla idei też nie zamierzam.
    Kilka dystrybucji już miałem i jak na razie siedzę na uznanej przez fanatyków za lamerską czyli ubuntu, a to ze względu na intuicyjność i dobre wsparcie ze strony użytkowników.
    Pozdrawiam wszystkich fanatyków i zwykłych użytkowników.

a tu dla kolegi cosnek system https://shipit.ubuntu.com/ i wsparcie http://forum.ubuntu.pl/index.php
    system już wybrany, kolekcjonujemy zabawki

Domyślnie

Sam korzystam przeważnie z ubuntu od kilku lat. Akurat teraz go sobie wysypalem wiec pisze z windy
    Na początek mimo że wolę ubuntu, polecam kadu - mniejszy szok (chyba że ktoś siedział na maku no to od razu coś z gnomem).

Strasznie irytuje mnie to że adobe nie wypuszcza swoich programów na linuxa ... OS X to darwin czyli soft blizniaczy. Może trochę problemów byłoby z przeportowaniem na X'y .. Ale mysle ze dla chcacego nic trudnego. Akurat tu jestem zwolennikiem teorii spiskowych - czyli zmowy Microsoftu + Apple + Adobe ... Stracili by masę klientów bo podejrzewam że dla wielu osób pakiet CS jest jedyną smyczą trzymającą ich przy windowsie lub maku. Dla mnie do celów zawodowych tak właśnie jest.

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów