Close

Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 185

Domyślnie

Bonthyc nie wymagam od nikogo, żeby wróżył zadałem tylko pytanie czy ktoś miał taki problem z tym szkłem. Wrzucanie niewiele pomoże - stwierdzisz co najwyżej, że ostrość jest kiepska ale będzie za dużo niewiadomych by wydać werdykt.

Domyślnie

Ja wcześniej miałem do czynienia z innym egzemplarzem od posiadanego obecnie. Widzę różnicę na plus. Poprzedni miał słabszą ostrość na brzegach kadru, aktualnie mam dobry egzemplarz i jestem zadowolony. Po prostu trzeba trafić. Jak by mieli sprzedawać tylko najlepsze egzemplarze to pewnie obiektyw by kosztował 2 razy tyle.
    Aby nie być gołosłownym wrzucam poniżej porównanie dwóch wycinków fotografii robionej z mojego okna. Różnią się tylko porą roku. Ogniskowa 105mm, f5,6 D90. Skrajna lewa strona kadru. Wyraźnie widać że lewy wycinek jest nieostry. Natomiast w centrum kadru całej fotografii trudno dostrzec różnicę.
    Ostatnio edytowane przez Mechanick ; 10-02-2009 o 18:40
    Nikon D90 + 18-105mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lex Zobacz posta
    Witam,
    Mam pytanie do posiadaczy szkła (18-105 VR). Czy ktoś z Was zaobserwował jakieś problemy z tym obiektywem? Chodzi mi głównie o ostrość - wiadomo, że sztuka sztuce nie równa i czasem może trafić się gorszy egz - w moim subiektywnym odczuciu ostrość szkła które posiadam pozostawia trochę do życzenia (o ile w centrum jest ok to w miarę oddalania się od środka zaczyna mydlić) - oczywiście chodzi mi o ostrość tego modelu w odniesieniu do testów itd a nie do innych szkieł z wyższej półki. Wybieram się na dniach do salonu by porównać z innymi egz., ale ciekawy jestem czy Wy mieliście podobne przypadki. Byłbym wdzięczny za jakieś wasze zdjęcia testowe (najlepiej na maila) w celu porównania.
    Pozdrawiam
    Witaj. Posiadam ten obiektyw i z tego co widzę na zdjęciach mój egzemplarz jest ostry do bólu, do tej pory,
    od kiedy Nikon zaczął sprzedawać to szkło mało było opinii mówiących źle o ostrości tego szkła, co niektórym
    użytkownikom w większości nie pasuje plastikowy bagnet.
    Pozdrawiam Tomek.
    D90, D5000, SB-900, 2XNikkor AF-S DX VR 18-105 f/3.5-5.6G,
    Nikkor AF-S VR 70-300 f/4.5-5.6G, Nikkor AF 50 f1.4D.

Domyślnie

Mój jest taki jak po prawej. Tylko na 18mm pokazuje w rogach lekką aberrację chromatyczną i trochę rozmywa.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mechanick Zobacz posta
    J
    Aby nie być gołosłownym [..]
    te zdjęcia robiłeś ze statywu czy z ręki ? ...Jak z ręki to trudno tu cokolwiek porównywać

Domyślnie

Mechanick jaki dobrałeś czas naświetlania w tych zdjęciach? Nie neguję tego, że Twój poprzedni egzemplarz był walnięty, ale mi to zdjęcie po lewej wygląda bardziej na poruszone niż nieostre.

Edit:
    Lex chodzi mi o to, że zdjęcie mogło wyjść nieostro z twojej winy, bo np poruszyłeś zdjęcie albo źle dobrałeś czas do ogniskowej.
    Ostatnio edytowane przez Bonthyc ; 10-02-2009 o 21:46

Domyślnie

Panowie, proszę, czytajcie uważnie. Napisałem przecież wyraźnie że w centrum kadru jest ok. Byłby to dość nietypowy rodzaj poruszenia, gdzie poruszona jest tylko skrajna część kadru a centrum ostre...
    Nikon D90 + 18-105mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mechanick Zobacz posta
    Byłby to dość nietypowy rodzaj poruszenia, gdzie poruszona jest tylko skrajna część kadru a centrum ostre...
    Ale możliwy. Sporadycznie miałem takie poruszenia "skrętne"
    W tym przykładzie po lewej wydaje mi się, jakby lekkie poruszenie nakładało się na zwykłą nieostrość. W każdym razie, widziałem ostrzejsze sample z brzegów z tego szkła.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Czas ekspozycji obu fotografii to 1/320sek i załączony VR... A obiekt fotografowany był odległy. Trzeba by mieć padaczkę by poruszyć Ja tym obiektywem robiłem nieporuszone fotki na 105mm i 1/30 sek z odległości metra. Poza tym to nie jedyna fotografia z tego obiektywu(pierwszy egzemplarz) która na krawędziach kadru ma mydło. Mój drugi egzemplarz 18-105 jest o niebo lepszy.
    Nikon D90 + 18-105mm

Domyślnie

mam małe pytanko.. kupiłem d80 z tym obiektywem, mam ją dopiero 5 dni.. jak narazie ostrzy dobrze, na światło nie narzekam, pracuje cicho.. tylo 1 zonk.. zamierzałem dokupic do niego nakładki (tele i makro) a tu w instrukcji "współpracuje z filtrami 67mm, nie współpracuje z telekonwerterami, nakkładkami.." za to na allegro oraz w jednym ze sklepów ze sprzetem który odwiedziłem wczoraj sprzedawca twierdzi że "musi z nakładkami współpracowac", ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie? jak tak to jakie nakładeczki możecie polecić? wole spytać tu, na allegro byle sprzedać, a nie chce kasy w błoto wywalić..

Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów