Close

Strona 21 z 23 PierwszyPierwszy ... 111920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 224

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ambergraff Zobacz posta
    Lepiej żeby było więcej światła, niż mniej, więc jeśli faktycznie przy skręceniu do minimum lamp w dalszym ciągu będzie za dużo światła zawsze można użyć filtrów naturalnych szarych.
    Ja bym wolał mieć za słabe światło, a w razie czego podnieść sobie ISO. Filtry szare w studio się nie sprawdzają, bo jest za ciemno w wizjerze.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Filtry szare w studio się nie sprawdzają, bo jest za ciemno w wizjerze.
    No chyba że kolega mówił o filtrach na lampy, a właściwie foliach oświetleniowych np. Rosco czy Lee.

Domyślnie

to drogie rozwiązanie, nie przystaje mi to do chińskich lamp po pareset zł.
    softboxów można mieć kilka, a są także w rozmiarach np 180 cm. To sporo folii pójdzie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wn_ Zobacz posta
    No chyba że kolega mówił o filtrach na lampy, a właściwie foliach oświetleniowych np. Rosco czy Lee.
    Nie, miałem na myśli filtry na obiektyw.
    Rozwiązać ten problem można poprzez zastosowanie większych softboxow, czy też podwójnych dyfuzów. W każdym bądź razie są to jakieś alternatywy, ponieważ w przypadku braku światła, jedyna alternatywa jaka pozostaje, to zakup mocniejszych lamp.
    Istotną wadą kobiet jest to, iż tracimy przez nie zbyt wiele czasu, ale jest to najpiękniej stracony czas.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ambergraff Zobacz posta
    ponieważ w przypadku braku światła, jedyna alternatywa jaka pozostaje, to zakup mocniejszych lamp.
    alternatywa jest bardzo prosta - podniesienie ISO.
    2x więcej WS to zysk tylko 1 EV.
    ISO 100 lampa 1200 WS !!! jest równe ISO 400 z lampką 300 WS. A ISO 400 w nowych body z CMOS jest jakościowo znośne. Szczególnie w przypadku D3/D700

Domyślnie

lampki Quantuuma już do mnie jadą więc przyszedł czas na wybór statywów

otóż czytałem w różnych miejscach, że lampki Quantuuma są "potężniejsze" od typowych lampek funsportowych a przez to wymagają też stabilniejszych statywów.
    firma Quantuum poleca mi statywy AIR 260 ( http://quantuum.pl/detal.php?id=990&lang=pl&curr=PLN ) - tyle, że aktualnie ich nie mają i jeszcze przez ok. 3-4 tygodnie mieć nie będą lub AIR 380 ( http://quantuum.pl/detal.php?id=1021&lang=pl&curr=PLN ) których wysokość i cena całkowicie mi nie odpowiada
    Wyczytałem w necie, że chyba najlepszym "zamiennikiem" oryginalnych statywów będą funsportowe (funsport, abitus, fripers) statywy - W-806 ( http://www.allegro.pl/item542334135_...pokrowiec.html ) - czy ktoś z szanownego grona używa tych statywów z lampkami Quantuuma? Czy te statywy będą są tak samo stabilne jak "oryginalne" statywy z Quantuuma?
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Faktycznie lampi quantuuma troszkę ważą zwłaszcza jak sie do nich przypnie oktę .Ja chciałem zaoszczędzić na statywie i wykorzystać dość solidny (jak dla funsportu) statyw który miałem po starej lampce i okazało się że o ile wcześniejszą lampkę trzymał to o tyle w nowej zsuwa sie po prostu w dół .Warto mieć solidne statywy.
    Fotogacek
    Matryca,szkiełka i inne bibeloty
    Fotografia ślubna Poznań Zdjęcia dzieci

Domyślnie

Mam lampy Quantuuma i używam do nich w chwili obecnej statywów AIR 260. I nie mam najmniejszych problemów bez względu czy używam lamp 300, 600 lub 1000.
    De czy'sta + szkliwo

Bonzo
    Gość

Domyślnie

wystarczy dociągnąć śruby na zaciskach przy statwywie W806 i nic nie opada nawet jak się opieram na lampie 1000Ws z octą 120 każdy zacisk śrubowy ma prawo się poluźnić podczas używania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaqb Zobacz posta
    Mam lampy Quantuuma i używam do nich w chwili obecnej statywów AIR 260. I nie mam najmniejszych problemów bez względu czy używam lamp 300, 600 lub 1000.
    Mam dokladnie te same statywy i nie mam żdnych problemów ze stabilnością czy zjeżdżaniem lamp.

Strona 21 z 23 PierwszyPierwszy ... 111920212223 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów