Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 78

Domyślnie

To czekam na PM. Udanych zdjęć.

Domyślnie

Nie ma to jak pomoc sąsiedzka....))
    Czekamy na podsumowanie spotkania.
    foto, jazz & more .....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D.Anihilati Zobacz posta
    skoro masz jeszcze coolpixa to moze zrob taki sam kadr oboma aparatami i daj go do porownania? (np. zrob takie fotki pudelka) wtedy mozna bedzie obiektywnie ocenic co jest ostrzejsze, bez zadnego "wrazenia".
    Nie mam problemu, tyle że obrazki są spore bo zostały przekonwertowane do JPG w nalepszej jakości.

ftp.baja.waw.pl
    login : foto
    hasło : foto2009

NK3_122.jpg - to przykładowy obrazek z wiedeńskiej starówki wczesnym zmierzchem, z "wyciągnięciem" cieni pod NX2
    P6000 oraz D300 - fotki sprzed kilku minut, obydwa robione w tych samych warunkach, czułość i balans bieli ustawiany ręcznie. Coolpix w tych "zawodach" poległ natychmiast ....

pozdrawiam
    Nikon D300 ; Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX ; Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM; AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G; Metz 58 AF-1 MECABLITZ; Coolpix P6000
    http://www.flickr.com/photos/jarek_wt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarek_wt Zobacz posta
    Nie mam problemu, tyle że obrazki są spore bo zostały przekonwertowane do JPG w nalepszej jakości.

ftp.baja.waw.pl
    login : foto
    hasło : foto2009
    Cos serwer nie odpowiada :/

P6000 oraz D300 - fotki sprzed kilku minut, obydwa robione w tych samych warunkach, czułość i balans bieli ustawiany ręcznie. Coolpix w tych "zawodach" poległ natychmiast ....
    pozdrawiam
    Hmm.. w sumie to swoja prosbe kierowalem do zalozyciela watku (Krzysiek_e8700), ktory ma problem z D300 vs. Coolpix 8700. Chcialem spojrzec na uczciwe porownanie zdjec z tych dwoch modeli, tzn. ta sama ekspozycja i ten sam kadr.
    Ale chetnie spojrzalbym i na Twoje porownanie.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D.Anihilati Zobacz posta
    Cos serwer nie odpowiada :/

Upps
    spróbuj http://baja.waw.pl/foto/

pozdrawiam
    Nikon D300 ; Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX ; Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM; AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G; Metz 58 AF-1 MECABLITZ; Coolpix P6000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek_e8700 Zobacz posta
    Może to złudzenie nieostrości pojawia się dlatego, że na monitorze fotki są pomniejszone, bo ja pracuje w trybie 1024x768 CRT 17". Nikon E8700 ma matrycę 8 Mpix. Jest zatem duża różnica w wielkości zdjęcia. .
    Sądzę, że sam się najlepiej zdiagnozowałeś w tym właśnie miejscu.
    Bo sam napisałeś co niżej:
    Oczywiście robiąc CROP 100% Coolpix wypada gorzej, ale odbiór bezpośredni w przeglądarce jest zdecydowanie lepszy z Coolpix'a.
    oraz napisałeś:
    Widziałem foty z D50 kolegi i było zdecydowanie lepiej.
    D50 tez ma matrycę 6 MP, wiele mniej niż D300.
    Używaj innej przeglądarki do zdjęć, wgraj sobie Irfana, Picase i zobacz która ci lepiej pasuje.. Poczytaj w dziale oprogramowanie, sa tam tematy o wyświetlaniu zdjęć na monitorach.

Czyli ostre zdjęcia nie istnieją - są tylko dobrze wyostrzone...
    To też prawie prawda
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Upps
    spróbuj http://baja.waw.pl/foto/

pozdrawiam
    iso 800 - juz z gory skazales kompakciora na sromotna porazke.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ttb Zobacz posta
    iso 800 - juz z gory skazales kompakciora na sromotna porazke.
    Raczej nie miałem na szybko innej możliwości. Może spróbuję tego samego z lampą błyskową, choć P6000 z przypiętym Metz'em wygląda conajmniej groteskowo )))

Ewentulnie jak będzie jakaś możliwa pogoda w weekend to zrobię kilka fotek przy okazji wyprawy na zakupy.

PS. Teoretycznie ISO w P6000 można ustawić nawet na 2000, tyle że jak widać na powyższym przykładzie aparat zmienia się w generator szumów )))

pozdrawiam

Oszczędny w słowach Awatar HiPhoto
    Miasto
    Bielsko-Biała

Czyli ostre zdjęcia nie istnieją - są tylko dobrze wyostrzone...
    Coś mi to zatrąca Feliksem Edmundowiczem a rebours

Albo poradnikiem kabaretowym dla fotoamatorów:
    "Zdjęcia mogą być ostre i nieostre.
    - Oto przykład zdjęcia nieostrego: {tu żyleciaste zdjęcie małego liska w lesie}!
    - A oto zdjęcie ostre: {próbka twórczości Davida Hamiltona = na Hašku Distagon potraktowany od frontu paczką gwoździ, jak głosi legenda}!
    Należy robić zdjęcia ostre i wystrzegać się nieostrych!"

A tak w ogóle to należy poznać mozliwości swojego sprzętu. Nie będzie zaskakiwać. Czas, który poświęciłeś na ćwiczenia z pewnością nie został zmarnowany.
    ... bo ja - przepraszam Państwa - to nauki fotograficzne w Ciemniogrodzie pobierałem ...

Domyślnie

Tak sobie poczytałem...

Miałem nadzieję, że znajdę to, czego potrzeba, ale....

Cóż. Temat wyczerpany.
    A szkoda. Bo ja mam identyczny problem - zdjęcia mydlane, twarze jak po ostrym odszumianiu, w cieniach mydło i powidło.

Aparat mnie rozczarował do tego stopnia, że leży i się kurzy, bo nie mam nawet ochoty wziąć do ręki

Może ktoś pomoże? I darujcie sobie teksty o podstawach fotografii, bo używając D80 foty miałem jak malina, a teraz mam takie, że znajomi mówią "to mój kompakt robi lepsze". Najgorsze, że nijak opisać problem - i nigdzie go prawie nie można znaleźć. Może to jakaś rzadka wada body? Bawiłem się profilami, ustawieniami - zrobiłem całe serie zdjęć od iso 200 do 3200, od ostrzenia 0 do 9 itd i nic z tego. Niezależnie od ustawień, niezależnie od oświetlenia, niezależnie od miejsca mam zdjęcia.... Szkoda gadać.

Najłatwiej opisać to tak - zdjęcia wyglądają jak te z aparatów 2-4Mpix - czyli jak print screen z filmu oglądanego na kompie.
    Co może być powodem?

BTW, nie piszcie proszę o NEFach - nie każdy musi się bawić rawami, by umieć i chcieć bawić się fotografią....
    NIKON D300 | N16-85/3.5-5.6VR | N50/1.8 | N70-300/3.5-5.6VR | SB900
    fusbo.blogspot.com

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów