To czekam na PM. Udanych zdjęć.
Szukaj
Nie ma to jak pomoc sąsiedzka....))
Czekamy na podsumowanie spotkania.
foto, jazz & more .....
Nie mam problemu, tyle że obrazki są spore bo zostały przekonwertowane do JPG w nalepszej jakości.
ftp.baja.waw.pl
login : foto
hasło : foto2009
NK3_122.jpg - to przykładowy obrazek z wiedeńskiej starówki wczesnym zmierzchem, z "wyciągnięciem" cieni pod NX2
P6000 oraz D300 - fotki sprzed kilku minut, obydwa robione w tych samych warunkach, czułość i balans bieli ustawiany ręcznie. Coolpix w tych "zawodach" poległ natychmiast ....
pozdrawiam
Nikon D300 ; Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX ; Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM; AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G; Metz 58 AF-1 MECABLITZ; Coolpix P6000
http://www.flickr.com/photos/jarek_wt
Cos serwer nie odpowiada :/
Hmm.. w sumie to swoja prosbe kierowalem do zalozyciela watku (Krzysiek_e8700), ktory ma problem z D300 vs. Coolpix 8700. Chcialem spojrzec na uczciwe porownanie zdjec z tych dwoch modeli, tzn. ta sama ekspozycja i ten sam kadr.
Ale chetnie spojrzalbym i na Twoje porownanie.
HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec
Upps
spróbuj http://baja.waw.pl/foto/
pozdrawiam
Nikon D300 ; Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX ; Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM; AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G; Metz 58 AF-1 MECABLITZ; Coolpix P6000
Sądzę, że sam się najlepiej zdiagnozowałeś w tym właśnie miejscu.
Bo sam napisałeś co niżej:
oraz napisałeś:
D50 tez ma matrycę 6 MP, wiele mniej niż D300.
Używaj innej przeglądarki do zdjęć, wgraj sobie Irfana, Picase i zobacz która ci lepiej pasuje.. Poczytaj w dziale oprogramowanie, sa tam tematy o wyświetlaniu zdjęć na monitorach.
To też prawie prawda![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Raczej nie miałem na szybko innej możliwości. Może spróbuję tego samego z lampą błyskową, choć P6000 z przypiętym Metz'em wygląda conajmniej groteskowo)))
Ewentulnie jak będzie jakaś możliwa pogoda w weekend to zrobię kilka fotek przy okazji wyprawy na zakupy.
PS. Teoretycznie ISO w P6000 można ustawić nawet na 2000, tyle że jak widać na powyższym przykładzie aparat zmienia się w generator szumów)))
pozdrawiam
Coś mi to zatrąca Feliksem Edmundowiczem a rebours
Albo poradnikiem kabaretowym dla fotoamatorów:
"Zdjęcia mogą być ostre i nieostre.
- Oto przykład zdjęcia nieostrego: {tu żyleciaste zdjęcie małego liska w lesie}!
- A oto zdjęcie ostre: {próbka twórczości Davida Hamiltona = na Hašku Distagon potraktowany od frontu paczką gwoździ, jak głosi legenda}!
Należy robić zdjęcia ostre i wystrzegać się nieostrych!"
A tak w ogóle to należy poznać mozliwości swojego sprzętu. Nie będzie zaskakiwać. Czas, który poświęciłeś na ćwiczenia z pewnością nie został zmarnowany.
... bo ja - przepraszam Państwa - to nauki fotograficzne w Ciemniogrodzie pobierałem ...
Tak sobie poczytałem...
Miałem nadzieję, że znajdę to, czego potrzeba, ale....
Cóż. Temat wyczerpany.
A szkoda. Bo ja mam identyczny problem - zdjęcia mydlane, twarze jak po ostrym odszumianiu, w cieniach mydło i powidło.
Aparat mnie rozczarował do tego stopnia, że leży i się kurzy, bo nie mam nawet ochoty wziąć do ręki
Może ktoś pomoże? I darujcie sobie teksty o podstawach fotografii, bo używając D80 foty miałem jak malina, a teraz mam takie, że znajomi mówią "to mój kompakt robi lepsze". Najgorsze, że nijak opisać problem - i nigdzie go prawie nie można znaleźć. Może to jakaś rzadka wada body? Bawiłem się profilami, ustawieniami - zrobiłem całe serie zdjęć od iso 200 do 3200, od ostrzenia 0 do 9 itd i nic z tego. Niezależnie od ustawień, niezależnie od oświetlenia, niezależnie od miejsca mam zdjęcia.... Szkoda gadać.
Najłatwiej opisać to tak - zdjęcia wyglądają jak te z aparatów 2-4Mpix - czyli jak print screen z filmu oglądanego na kompie.
Co może być powodem?
BTW, nie piszcie proszę o NEFach - nie każdy musi się bawić rawami, by umieć i chcieć bawić się fotografią....
NIKON D300 | N16-85/3.5-5.6VR | N50/1.8 | N70-300/3.5-5.6VR | SB900
fusbo.blogspot.com
Skontaktuj się z nami