Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 78

Domyślnie

JPG z d300 nigdy nie będzie taki jak w 8700.
    Tam masz wszystko podbite, podostrzone od razu. W d300 musisz nad tytm popracować. Polecam lekturę wątku o ustawieniach, wgranie nowych profili, zabawę krzywymi tonalnymi i ostrzeniem. A tak naprawdę polecam RAW i obróbkę, wtedy zobaczysz jakość zdjęć z d300.
    Aha, jak chcesz porównywać aparaty to zrób ten sam motyw, bo to też ma wpływ na jakość jpg.
    zrób jeszcze raz to samo dwoma puszkami i wtedy zobaczymy.
    Uszy do góry, d300 nie jest zły!!

Domyślnie

To chyba z przyzwyczajenia. Nie mogłem sobie z tym dać spokoju. To jak teraz pokazać fotki na monitorze znajomym ? Nie gniewajcie się na mnie Panowie, ale to moja pierwsza lustrzanka. Widziałem foty z D50 kolegi i było zdecydowanie lepiej. Musze troche poczytać o tym - jak to jest, że w wizjerze piękna ostrość, a na monitorze BLUR.
    Obiecuje nie wracać do tego tematu. Uważam go za zamknięty.
    Nikon D300 + N16-85 VR + SB-800; Coolpix 8700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek_e8700 Zobacz posta
    ... Nie jestem amatorem, który pierwszy raz dorwał się do aparatu...
    Hmm...

...Widziałem surowe fotki z takiego obiektywu i były ostrzejsze od moich.
    Z tego samego body, takich samych kadrów, identycznej ekspozycji oraz jednakowych nastawów przetwarzania jpg (zakładam, że były to jpgi)? Na tym samym monitorze? Wątpię. Trochę lektury na ten temat, jeżeli myślisz, że podanie wiedzy łopatą jest dobrym rozwiązaniem to grubo się mylisz. A internet, a nawet samo Forum jest przepełnione wiedzą techniczną - trochę samozaparcia i znajdziesz odpowiedź na każde z zadanych tu pytań.

PS.Pisaliśmy w tym samym czasie

Domyślnie

Mam dwie książki Nikona i wiele literatury na temat fotografii. Ale teoria z praktyką czasem nie idzie w parze. Z fotografią zacząłem na poważnie od kilku miesięcy i mam straszne luki w wiedzy. Podziwiam kolegów doświadczonych. Do tej pory zajmowałem się filmowaniem i montażem. Będę uważnie śledził FORUM i uczył się od kolegów. Myśle, że po kilku miesiącach spędzonych ze sprzętem, zasiądę do kompa, wejde na forum i powiem , że jednak mieliście racje. I napewno ją macie !!! Czasem człowiek w szoku potrzebuje jakiegoś kopa i zaczyna myśleć normalnie.

Domyślnie

Spoko - grunt to zdrowe podejście Powodzenia

Domyślnie

Szczerze powiedziawszy, nie wiem co Ty chcesz od tych zdjęć.

Domyślnie

Cały czas chodzi mi o ostrość względną zdjęć, porównując fotki przeglądane w zwykłej przeglądarce Windowsowej.

1. Coolpix 8700 http://www.iv.pl/images/zun3n5su6dk1ujlzbm50.jpg

2. D300+N16-85 http://www.iv.pl/images/4nwzkc9k59716njjvx6.jpg

Co myślicie o tym porównaniu. Oczywiście robiąc CROP 100% Coolpix wypada gorzej, ale odbiór bezpośredni w przeglądarce jest zdecydowanie lepszy z Coolpix'a.
    Proszę o opinie.
    Obiektywne porównanie szkła/aparatu byłoby możliwe gdybyś zrobił je tym samym korpusem (w przypadku porównania szkła) w tych samych warunkach, i praktycznie w tym samym czasie - czyli jedno po drugim + czas na zmianę szkła.
    To co przedstawiłeś, z całym szanunkiem "się kupy nie trzyma" - 2 zupełnie rożne zdjęcia wykonane w zupełnie innych warunkach.
    Zdjęcie z Cooplipx'a 8700 wg. mojej subiektywnej oceny wcale nie jest lepsze - jest bardziej kontrastowe, i wręcz "przesotrzone". No i ma mnóstwo szumów ))), a przynajmiej sprawia takie wrażenie.
    Ja osobiście używam formatu NEF i z definicji mam praktycznie wyłączone wszelkie "ulepszacze" w korpusie.
    Dopiero po sesji zasiadm przed komputerm i każde jedno zdjęcie "szlifuję". Żadna elektronika nie jest w stanie "w locie" zrobić tego, co możesz osiągnąć używając np. NX2, czy Adobe Camera RAW.
    Ponadto zrób sobie kiedyś prosty test : porównaj sobie to samo zdjęcie w RAW i przekształcone do JPG w najlepszej możliwej jakości. Nawet tak uznane narzędzia jak wspomniane Camera RAW potrafią niźle "namącić"

pozdrawiam
    Nikon D300 ; Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX ; Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM; AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G; Metz 58 AF-1 MECABLITZ; Coolpix P6000
    http://www.flickr.com/photos/jarek_wt

Domyślnie

skoro masz jeszcze coolpixa to moze zrob taki sam kadr oboma aparatami i daj go do porownania? (np. zrob takie fotki pudelka) wtedy mozna bedzie obiektywnie ocenic co jest ostrzejsze, bez zadnego "wrazenia".
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

Ja jestem ze Sławkowa, to rzut beretem od Olkusza, mam d300, spotkamy się, pogadamy, strzelimy po parę... fotek i wtedy ocenisz aparat. I zdjęcia.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Bardzo dobry pomysł ASAHI, będę w kontakcie, któregoś pięknego dnia umówimy się na testy, a mam kolegę ze Sławkowa z którym pracuje (to tak na marginesie).
    Pozdrawiam

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów