Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Domyślnie D300 + n16-85 vr

Witam wszystkich !

Od kilku dni jestem posiadaczem Nikona D300 + Nikkor AF-S 16-85 VR + SB-800. Po zrobieniu kilku fotek testowych - spodziewałem się czegoś więcej. Ostrość fotek na poziomie mojego starego Coolpix'a 8700, a nawet gorzej. Jeśli chodzi o szcelność korpusu, kolor i pracę ze sprzętem - jest super. Ale co jest z tą ostrością ??? Będę jeszcze testował z N18-200, który ma mój znajomy wraz z D90. Myślałem, że mam problem z FF/BF, ale sprawdziłem i raczej odpada. Może nie wiem jak dokładnie to sprawdzić ? Ciekawe jak będzie ze stałką 50/1.4 ? Jak zwykle, czeka sporo roboty w Photoshopie.

A tak przy okazji polecam wspaniałą lekturę mojego ulubionego fachowca Scott'a Kelby - SYSTEM 7 PUNKTÓW. Kluczowe techniki, które dzielą przeciętne zdjęcie od prawdziwej fotografii; FOTOGRAFIA CYFROWA. Edycja zdjęć wyd. IV. Jeśli ltoś chce poznać profesjonalne sztuczki obróbki zdjęć - gorąco polecam !!!

Pozdrawiam szczęśliwych użytkowników D300.
    Nikon D300 + N16-85 VR + SB-800; Coolpix 8700

Domyślnie

Tutaj jest parę moich fotek z zestawu, który wymieniłeś. A w ogóle to zadajesz jakieś pytanie czy reklamujesz książki?

Domyślnie

Ustaw w body wyostrzanie na 6, podepnij N50/1.8 i przymknij do 3.5, pogadamy

Domyślnie

Daj jakieś zdjęcie, z którego jesteś niezadowolony/uważasz, że jest nieostre, będzie łatwiej powiedzieć w czym problem i czy to rzeczywiście wina obiektywu

Domyślnie

Przede wszystkim wstaw jakąś poglądową fotkę najlepiej z exifem, bo te Twoje zdjęcia mogą być poruszone ze względu np: na długi czas naświetlania (jeżeli nie włączyłeś VR-a) Mam d300 i robiłem z różnymi obiektywami, zdjęcia zawsze były ostre.
    puszka plus słoiki

Domyślnie

Niestety 16-85 nie jest królem ostrości na pełnej dziurze. Dopiero jak go przymkniesz to będzie ładnie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez The Fly Zobacz posta
    Niestety 16-85 nie jest królem ostrości na pełnej dziurze. Dopiero jak go przymkniesz to będzie ładnie...
    A przepraszam używał kolega tego szkła? Bo po prostu śmiać mi się chce jak czytam takie wypowiedzi Powiem tak - zrobiłem tym obiektywem ładnych parę tysięcy zdjęć - jest bardzo ostry od pełnej dziury, czego np nie mogę powiedzieć o jego głównym konkurencie 18-200, którym też sporo fotek zrobiłem. I na tym kończę, bo i tak każdy będzie miał swoje zdanie

Domyślnie

Eh. Krzysiek_e8700. I po co było kupować lustrzankę?
    Sprzedaj, póki ceny nienajgorsze.

A tak na poważnie: Nie uważasz, że problem nie leży w sprzęcie, tylko w Tobie? Rozglądnij się w koło. Obejrzyj zdjęcia wykonane D300 i tym szkłem.
    A co do Photoshopa... a to Ty kupiłeś D300 z myślą o .jpg, tak?
    To ja słyzsałem, że jpg lepszy dostaniesz z D70s - więc chyba przepłąciłeś :/
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Archibald owszem podpinałem ten obiektyw w sklepie. Sample na f/3.5 były średniej jakości. Najwyraźniej jest rozrzut jakościowy . 18-200 także mnie nie zadowalał. Po przejrzeniu w domu sampli które zrobiłem w sklepie zrezygnowałem z obu obiektywów stąd mój wybór Tamrona 28-75. Trafiłem na taką sztukę że prawie nie widzę różnicy pomiędzy f/2.8 a f/4. Przy 16-85/18-200 taki efekt widziałem dopiero jak troszkę je przymknąłem.

Domyślnie

Proszę o podpowiedź, gdzie mogę zamieścić fotki testowe, bo nigdy tego nie robiłem. Mogę zrobić fotki tylko z okna lub w domu, bo jestem chory. W plener wystartuje za kilka dni. Zaraz zrobię kilka fotek i wyśle.
    Nikon D300 + N16-85 VR + SB-800; Coolpix 8700

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów