Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 73

Wątek: Ostrzenie

Domyślnie

Według mnie wystarczy przestawić tryb AF i cała sytuacja była by rozwiązana (ale te niezwykle trudne informacje znajdują się niestety w instrukcji, której ty nie raczyłeś nawet otworzyć).

Wybacz mi moje szczeniactwo drogi przyjacielu. Następnym razem podam Ci jeszcze na której stronie

Toffik mnie wyprzedził...
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 21-01-2009 o 19:48 Powód: łączenie podwójnego wpisu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ksiaze Zobacz posta
    Miałem rzeczowe pytanie i dostałem parę rzeczowych uwag, za co dziękuję.
    Zabrakło tylko jednej rzeczowej uwagi. Trzeba kupić książkę "Fotografia od A do Z" z naciskiem na literę G i P
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzybecki Zobacz posta
    Według mnie wystarczy przestawić tryb AF i cała sytuacja była by rozwiązana (ale te niezwykle trudne informacje znajdują się niestety w instrukcji, której ty nie raczyłeś nawet otworzyć).

Wybacz mi moje szczeniactwo drogi przyjacielu. Następnym razem podam Ci jeszcze na której stronie
    To nie ma nic do rzeczy powtarzam. Myslisz, ze jestes obcykany w tamcie, a ja mysle, ze jestes poczatkujacym, ktory mysli, ze jest profesjonalista. A do tego maly krzykacz. Instrukcja? Te etapy dawno mam juz za soba, wiec mnie nie pouczaj. AF jest wlaczone. Fotografia to nie klocki lego.

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Zabrakło tylko jednej rzeczowej uwagi. Trzeba kupić książkę "Fotografia od A do Z" z naciskiem na literę G i P
    Slusznie. Ksiazek nigdy za wiele. Z tym, ze zabraklo w tej uwadze jednego. Teoria musi isc w parze z praktyka. Pozdrawiam panow madralinskich.
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 21-01-2009 o 19:49 Powód: łączenie podwójnego wpisu

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice śl

Domyślnie

Racja nie wszystko tak wygląga jak to malują a teoria to też nie wszystko dla tego focić i jeszcze raz focić trening czyni mistrza.
    D90 Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5–5.6G ED VR. - SB900 - ML-L3-coolpix S 710

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ksiaze Zobacz posta
    Pozdrawiam panow madralinskich.
    Ja myślę, że po takich uwagach jak Twoje czy kolegi romq nie wiem czy ktoś będzie miał ochotę jeszcze komuś takim jak Wy pomagać. Sorki
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    nie ma się co obrażać, ale poprostu na tym forum tak czasami bywa, że jak ktoś wyskoczy z takim pytaniem a napisze, że ma coś z tych rzeczy: D3, D3x, D700, D300, F. , 24-70, 14-24, 70-200, 200-400, 400, 600, 1200-1700. To pierwsza myśl jest taka, wydał kosmiczne pieniądze na foto, a zdjęć nie umie robić. To tak jak ktoś kupiłby ferrari a nie miał prawa jazdy.

a by było na temat to, ustaw autofocus na AF-A i tryb wyboru pola AF na automat a powinno się udać. Jak nie to AF na pojedyncze pole i wtedy celujesz na osobę, wciskasz do połowy spust migawki, zmnieniasz kadr i cyk.
    Alez ja sie nie obrazam, stwierdzam jedynie fakt. A Twoj post bardzo mi sie podoba. Mozna dobitnie i rzeczowo, a kulturalnie.

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Jeszcze jedna sprawa bo autor milczy...
    A tryb ostrości, punkt ostrości....
    AF - signle area mode
    Autofocus - AF-S
    Lens - M/A
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 21-01-2009 o 19:49 Powód: łączenie podwójnego wpisu

Domyślnie

Hmm, ja myślę, że nie się czemu dziwić, a tym bardziej irytować i oburzać.

Postawię śmiałą tezę, że przynajmniej 50% osób kupujących obecnie lustrzanki:

1. nigdy nie wyjdzie poza kitowe szkło
    2. nigdy nie wyjdzie poza zielony tryb "Auto"
    3. nigdy nie zmieni domyślnych ustawień producenta takich jak WB, tryb AF, pomiar światła, bracketing itd.
    4. nigdy nie przeczyta instrukcji osbługi...

w związku z powyższym - jeśli ktoś szuka, pyta, eksperymentuje, robiąc przy okazji błędy - i tak należy do tej "lepszej" połowy i trzeba to docenić

pozdrawiam,
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszkut Zobacz posta
    f/8 and be there. co za problem - przecie to podstawy fotografii ???
    Bingo! Moze rowniez pomoc. Cale zycie to nauka.

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta

3. nigdy nie zmieni domyślnych ustawień producenta takich jak WB, tryb AF, pomiar światła, bracketing itd.

w związku z powyższym - jeśli ktoś szuka, pyta, eksperymentuje, robiąc przy okazji błędy - i tak należy do tej "lepszej" połowy i trzeba to docenić

pozdrawiam,
    Dokladnie. Ja nie jestem profesjonalista, ale staram sie poznac jak najwiecej. Eksperymentuje z przeslona, czasem, zadnych tam Auto, przewaznie M lub S. Rozne poziomy swiatla, chociaz przyznam, ze instrukcje czytalem wyrywowo, scislej, jesli mam jakis wiekszy problem zagladam do niej. Wchodze, ze tak powiem na kolejne etapy wtajemniczenia, dlatego tak cenne sa uwagi innych. Po to jest FORUM. Aby pomoc, wymienic spostrzezeniami, nie zas po to by obrastac w piorka i obrazac.
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 21-01-2009 o 19:47 Powód: łączenie podwójnego wpisu

Oszczędny w słowach Awatar korzen121
    Miasto
    Chwaliszów|Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta

pozdrawiam,
    hehe piękne podsumowanie PawelR, rewelacyjnie to wszystko zebrałeś i wypunktowałeś mam nadzieje jednak, że procent takich ludzi bedzie sie smniejszał nasz szczęscie do nich nie należę albo przynajmniej staram sie
    d90 | nikkor 18-105 | nikkor 60 Micro | SanDisk Extreme III SDHC | LowePro Compu Rover |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszkut Zobacz posta
    f/8 and be there. co za problem - przecie to podstawy fotografii ???
    a dla pewnosci f/22
    Szanuję tylko tych którzy szanują mnie, a reszta na kran może wskoczyć mnie.

FX | N50 1.8G | N14-24 2.8 | N24-70 2.8 | N70-200 2.8 VR II | SB-800 | WWW | BLOG

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów