Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Wątek: AF w D90

Domyślnie

D90 + N18-70, N70-300vr, N24 2.8 i kiedyś przez tydzień 18-55 + 55-200 -> problem był tylko z 55-2000, ale nie z celnością, a z szybkością.
    tak to ze wszystkimi celniutko jak tralala
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Thumbs up

Potwierdzam to, co mówili przedmówcy.
    Mój d90 + nikor 18-105 nie ma problemu z celnością i szybkością AF.

Domyślnie

Nie mam problemów z celnością AF, chociaż kupując d90 miałem obawy, że tak będzie (w oparciu o niektóre dane prasowe). Osobiście przechodzę z E-500 Olympusa i przeskok jakościowy w tym temacie jest bardzo duży - oczywiście na korzyść D-90.
    D90, Nikkor 18-105 f/3.5-5.6 VR DX, Nikkor 50mm f/1.8, Tamron 55-200 f/4-5.6 Di II LD Macro.

Domyślnie

Żadnych problemów, bez względu na ilość oświetlenia, zawsze dobrze ostrzy z obiektywem 18-105.
    Piotr

Domyślnie

... to się uspokoiłem - tak to jest jak człowiek za dużo czyta różne testy

DZIĘKI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horn3t Zobacz posta
    ... to się uspokoiłem - tak to jest jak człowiek za dużo czyta różne testy

DZIĘKI
    na forum też bywa różnie .... ale faktycznie problemu z AF nie ma
    D90 | 24-70 2.8 | 50 1.4 | 70-300 VR 4.5-5.6 | MB-D80 | SB-900 | Manfrotto 055 XPROB + 486rc2

Domyślnie

A ja czytajac rozne opinie i testy wyczytalem, ze D90 ma jakis powazny blad i niedlugo przestanie robic zdjecia...
    (hm... a moze tym bledem ma okazac sie pojawienie sie modelu D90x? )

A tak serio D80 i D90 maja chyba ciut inne moduly AFa. Natomiast nie przypominam sobie, zebym od premiery przeczytal cos zlego na temat automatycznego ustawiania ostrosci w D90.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice śl

Domyślnie

Ludzie to zawsze coś znajdą aby ponarzekać u mnie na kitowym obiektywie wszystko działa jak należy .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D.Anihilati Zobacz posta
    A tak serio D80 i D90 maja chyba ciut inne moduly AFa. Natomiast nie przypominam sobie, zebym od premiery przeczytal cos zlego na temat automatycznego ustawiania ostrosci w D90.
    Oba aparaty maja identyczne moduły AF, w D90 dodano programowo 3D tracking.
    D90/D40/50mm 1.8/18-200VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horn3t Zobacz posta
    Czytając różne testy i opinie pojawia się wątpliwość, że AF w D90 jest niecelny (mało celny), jak jest w rzeczywistości?
    Pewnie naczytałeś się jednego a nie różnych testów, a mianowicie na optyczne.pl , bo tylko tam jest to napisane, nigdzie indziej.....

Ale , żeby zrozumieć dlaczego im tak wyszło musisz wiedzieć ,że uzywali do testu Nikkora 50mm /1.8 , który nie grzeszy współpracą z różnymi korpusami. Poźniej zaczeli porównywać autofocus D90 do Canona 50D ,w kórym uzyli najlepszej L-ki 70-200 2.8 z szybkim silnikiem USM. Panowie niestety nie maja dopracowanego testu autofocusa ,bo do końca nie wiadomo czy to wina puszki ,obiektywu czy współpracy danego korpusu z daną puszką. Test na celność też jest typowo laboratoryjny. Wystarczy, ze rozdzielczośc mierzona odbiega o 10 czy 20% od najlepszego zdjęcia w serii i autofocus uważony jest już za niecelny. Nie popadałbym w histerię czytając optycznych. Trzeba wiedzieć jak interpretować wyniki

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów