Close

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 116

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D.Anihilati
    O czym Ty bredzisz? D40 nowy? A D80 stary i juz nowego w sklepie nie mozna niby kupic?
    To spójrz na datę produkcji D80 a D60.
    sorry, może źle wysłowiłem moje przemyślenia, chodziło mi właśnie o datę produkcji a nie o to czy da się dostać nowy w sklepie.
    No ale porównując cenę nowego ze sklepu D60 i D80, to D80 jest prawie dwa razy większa, więc większość ludzi po przemyśleniu weźmie wspomniany D60 czy D40x.

Cytat Zamieszczone przez D.Anihilati
    i D90 znaczaco lepiej bedzie Ci sie miescil w rece niz D60?
    wymiary D60: Około 126 x 94 x 64 mm
    wymiary D90: 132 x 103 x 77 mm (taki sam jak D80)
    czyli jest trochę większy i głębszy, jeśli nadal nie będzie mi pasować, to dołączę baterry gripa.

Cytat Zamieszczone przez blackside
    Ciągle piszecie D40 a na początku mowa jest o D40x a to już nowsza konstrukcja z 10 mpx.... a d60 z początku 2008 vs D80 z sierpnia 2006.
    Sorry za porównywanie D40, D40x, D60 razem, myślałem że wychodziły mniej więcej równo z fabryki, swoje wnioski opierałem na D60, bo takiego posiadam. Takie sprostowanie.
    | D90 | N18-55VR / S105-2.8 EX DG / N50-1.8D / DCR250 | SB800 |

Domyślnie

Czy używasz brecketingu- tak szczeże ile procent. Skoro robicie w Nef'ach to tam zakres korekcji masz spory... tak często piszą osoby które wychwalają rawy... więc? D60 ma Nef... więc problem jest wcale nie ogromny.
    Ktoś kto czyta podobne wypowiedzi może mieć złudne wrażenie że jak kupi D80 to jego zdjęcia będą lepsze i ładniejsze- co niekoniecznie jest prawdą - i tu chyba nikt nie zaprzeczy a tylko o to mi chodzi. Sam fakt posiadanie większej cyfry nie zrobi doskonałych zdjęć .
    Podepnij 18-55VR pod D80 i D60 i postaw 1000zł że poznasz które jest z jakiego aparatu. Jak pozanasz to gratuluje.
    Myśl o mnie co chcesz ja swoje zdanie mam i mam do niego prawo. Dla mnie D80 jest przestarzałą puszką i za drogą< nie mylić złą>. Żeby chociaż czyszczenie jej dali i procesor z D60 co zwiększyłoby jej możliwości to kto wie...
    Kończąc bo to nie ma sensu- ktoś kto potrzbuje silnika, brecketingu i szybkiej zmiany niektórych parametrów<choć w D60 też jest to banalne i szybkie> kupi D80 i dobrze . A jeżeli nie w zupełności wystarczy mu D60 i pisanie że zdjęcia z niego są gorsze jest przesadą. Zresztą ponoć jpeg'i z D60 są jednymi z lepszych.
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 11-01-2009 o 14:12
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alarec Zobacz posta
    To spójrz na datę produkcji D80 a D60.
    Moment! Ale Ty pisales TAKZE o D40 (i tylko tego sie "przyczepilem"). D60 jest konstrukcja nowsza.

sorry, może źle wysłowiłem moje przemyślenia, chodziło mi właśnie o datę produkcji
    chyba wciaz zle sie wyslawiasz, przeciez nie chodzi Ci o date produkcji (w sensie date wytworzenia konkretnego egzemplarza), a date wypuszczenia na rynek i tu sie zgadzam, ale to o czym piszesz dotyczy tylko D60 i D90, a nie D40 (sic!)

No ale porównując cenę nowego ze sklepu D60 i D80, to D80 jest prawie dwa razy większa, więc większość ludzi po przemyśleniu weźmie wspomniany D60 czy D40x.
    Az pokusilem sie o porownanie cen (najnizsze wg ceneo):
    D60 body - 1145 PLN
    D60 + 18-55VR - 1579 PLN
    D80 - 1688 PLN
    D80 + 18-55VR - 2099 PLN

Takze, ceny D80 body sa tylko 1,5 raza wyzsze od D60, a w przypadku kita z VR juz tylko 1,33x.

Dla porzadku ceny D40x (ktory zostal juz wczesniej wycofany z rynku, ale byc moze niektore sklepy jeszcze maja go na stanie):
    D40x body - 1390 PLN
    D40x + 18-55 - 1690 PLN

wymiary D60: Około 126 x 94 x 64 mm
    wymiary D90: 132 x 103 x 77 mm (taki sam jak D80)
    czyli jest trochę większy i głębszy, jeśli nadal nie będzie mi pasować, to dołączę baterry gripa.
    Wymiary to nie wszystko. Wazne jak lezy w rece. Jesli dla Ciebie zmiana jest wystarczajaca, to wszystko w tym temacie i ja na pewno tego nie bede podwazal. A prorpos - AFAIR do D40/x/60 tez mozesz dolaczyc gripa.

Sorry za porównywanie D40, D40x, D60 razem, myślałem że wychodziły mniej więcej równo z fabryki, swoje wnioski opierałem na D60, bo takiego posiadam. Takie sprostowanie.
    Ja swoj komentarz odnosilem tylko do D40 (nie D60). D60 to taki nastepca D40x, ktory byl wzbogaconym D40.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

Nie pisałem że d40 jest nowszy, pisałem że d80 jest starszą konstrukcją od D40x i D60. A faktycznie na początku jest mowa o D40 a nie d40x - przepraszam zakręciłem się .
    Co do cen to odkąd kupiłem moją D60 to różnica ceny jest ciągle na poziomie 500zł. A to jednak troszkę jest. Choć z drugiej strony masz za to tylko dobry statyw i karte pamięci .
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Czy używasz brecketingu- tak szczeże ile procent. Skoro robicie w Nef'ach to tam zakres korekcji masz spory... tak często piszą osoby które wychwalają rawy... więc? D60 ma Nef... więc problem jest wcale nie ogromny.
    ...szczerze...
    Nikt nie twierdzi, ze jest ogromny. Niestety, ale np. do HDRa potrzebujesz ujec z bracketingu, RAW nie zawsze zalatwi tutaj sprawe.
    Oczywiscie zapytasz - a ilu poczatkujacych bawi sie w HDR? Malo, jesli w ogole ktos.

Ktoś kto czyta podobne wypowiedzi może mieć złudne wrażenie że jak kupi D80 to jego zdjęcia będą lepsze i ładniejsze- co niekoniecznie jest prawdą - i tu chyba nikt nie zaprzeczy a tylko o to mi chodzi.
    Ktos kto czyta ze zrozumieniem, bedzie wiedzial, ze nie.
    I zeby nie bylo watpliwosci, tutaj sie z Toba calkowicie zgadzam.
    Mysle tez, ze takie zludne wrazenie ludzie przede wszystkim odnosza z innego powodu.
    Zeby wyjasnic co mam na mysli podam troszke przesadzony przyklad:
    "Obejrze zdjecie wykonane przez jakiegos profesjonalnego fotografa przy pomocy zalozmy D3x i obejrze zdjecie wykonane przez mojego kolege, ktory kupil sobie D40, choc pojecia nie ma o fotografowani, a slowo ekspozycja to mu sie z wystawa kojarzy co najwyzej. Pierwszym bede zachwycony, drugie bedzie gorsze niz to, ktore robi przecietny kompakt. Jaki bedzie moj wniosek? Jak chce ladne zdjecia robic musze miec D3x. Mam kase, pojde kupie. Jaki bede zawiedziony, jak sie okaze, ze moje zdjecia sa nawet gorsze od tych mojego kolegi z D40."
    Rozumiem, ze w ramach "pracy u podstaw" starasz sie przekonac tych ktorzy rozumuja jak w moim przykladzie, ze sa w bledzie. Powiem Ci wiecej, prawie wszyscy tutaj staraja sie ich do tego przekonac. Chociaz to taka walka z wiatrakami.

Sam fakt posiadanie większej cyfry nie zrobi doskonałych zdjęć .
    Podepnij 18-55VR pod D80 i D60 i postaw 1000zł że poznasz które jest z jakiego aparatu.
    Nie mylmy pojec. Jesli zrobie takie samo ujecie D80 i D60 i jeszcze wywolam je na odbitce 15x10, to pewnie roznic nie bedzie. Pytanie czy kazde zdjecie zrobione D80 dalbym rade zrobic D60?

Myśl o mnie co chcesz ja swoje zdanie mam i mam do niego prawo.
    Oczywiscie, a czy ja Ci tego zabraniam?

Dla mnie D80 jest przestarzałą puszką i za drogą< nie mylić złą>. Żeby chociaż czyszczenie jej dali i procesor z D60 co zwiększyłoby jej możliwości to kto wie...
    Dla mnie D90 jest juz przestarzale, mam prawo do takiego zdania.

Kończąc bo to nie ma sensu- ktoś kto potrzbuje silnika, brecketingu i szybkiej zmiany niektórych parametrów<choć w D60 też jest to banalne i szybkie> kupi D80 i dobrze . A jeżeli nie w zupełności wystarczy mu D60 i pisanie że zdjęcia z niego są gorsze jest przesadą. Zresztą ponoć jpeg'i z D60 są jednymi z lepszych.
    Pokaz mi, gdzie napisalem, ze zdjecia z D60 sa gorsze od tych z D80 ?!

Domyślnie

Nie pisałem że d40 jest nowszy, pisałem że d80 jest starszą konstrukcją od D40x i D60
    Ale ja odnosilem sie do postu Alereca. w ktorym pisal:
    (...) Bo D90 D40 D60 to są nowe aparaty! i większość ludzi chce takie kupować, bo gwarancja, serwis nikona itp.(...)
    Ale juz to sprostowal.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D.Anihilati Zobacz posta
    Dla mnie D90 jest juz przestarzale, mam prawo do takiego zdania.
    Stwierdzenie prawdziwe do bólu, aż trywialne w swojej oczywistości. Od dawna wiadomo, że komputery, aparaty, cała elektronika są przestarzałe w momencie rynkowego debiutu. Rzeczy nowoczesne są na deskach projektantów. I aż żal czytać dylematy osób, które zdają sobie z tego sprawę i zadają na różnych forach pytanie: kupować już, czy czekać na następcę.

Domyślnie

[QUOTE=slav1973;1058134]Z ciekawych drobiazgów o których się czasami nie pamięta:
    1. W D40/D40x/D60 do przycisku funkcyjnego, który znajduje się z boku bagnetu niemal idealnie pod lewym kciukiem można przypisac zmianę czułości ISO. Zmiana czułości jest nieprawdopodobnie łatwa (może podbną łatwość oferuje w Nikonach jedynie Easy ISO w D90) - można to robić bez odrywania oka od wizjera.
    QUOTE]

niby tak ale .... moj d40 jak pamietam nie miał w wizjerku podglądu ISO ..nie miał też o dziwo górnego panelu ...wiec kręcisz sobie zmieniając iso i nie odrywając oka ale drugim okiem na wyswietlaczu obserwując na jakie iso zmieniłeś .
    W d90 jest to bajkowe

Domyślnie

bz przesady znasz aparat , kółko ma skok wyczówalny więc ile działek przestawiłes . Wiadomo jak ktoś ciągle zmienia i robi sporo zdjęć to się nie da. Musi się oderwać oko .
    D5100//// 18-105VR

Oszczędny w słowach Awatar mirtius
    Miasto
    Warszawa / Mińsk Maz.

Domyślnie

Czyli, wracając do tematu :P Bardziej opłaca się kupić D40, dobrze zrozumiałem? Pytam, bo też mam z tym wyborem niemały problem, choć teraz bardziej zastanawiam się nad szkłem niż samym aparatem.

Aha, witam wszystkich użytkowników forum, jako, że pierwszy mój post tutaj

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów