Close

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 116
    Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Wszystko się zgadza MiQ27, ale Twoją wcześniejszą wypowiedź można było zrozumieć właśnie, że one są na równi stąd moje sprostowanie się pojawiło... ;]

Domyślnie

Spójrzcie na to z innej strony, niż tak jak myślicie "D40 D60 kupują głupcy, bo to jest beznadziejny aparat"
    Mimo pozorów ten sprzęt robi bardzo fajne fotki i da się z tym też wykonać cuda, niech wiedzą to ci co mają d70 d70s d80 d90 d300 itp. a nie mieli do czynienia na dłuższą metę z D40 D40x D60.
    Pewnie dla większości ludzi D40 czy D60 jest aparatem przejściowym, pewnie nie chcą już starego D70s czy D80, tylko jak będą zmieniać to na D90 albo wyżej, a dlaczego? Bo D90 D40 D60 to są nowe aparaty! i większość ludzi chce takie kupować, bo gwarancja, serwis nikona itp.
    A jak ktoś kupuje używany aparat to chce z jak najmniejszym przebiegiem, a d70 czy d80 w tych czasach już mają duże przebiegi, nie okłamujmy się, średnia jest powyżej 10 tys klapnięć.
    Ja wybrałem D60 pewnie z powodu okazji cenowej, bo za 900zł kupiłem go z 18-55VR i miał zrobione 250zdjęć. i ogółem jestem z niego bardzo zadowolony, widzę w nim tylko 3 minusy: bracketing czasami by się przydał, ale tylko czasami, troszkę za mały korpus bo spada mały palec (ja mam duże łapy) no i ten silnik, mógłby być, ale jak go nie ma to też się da przeżyć, manualnie ostrze sigmą i odbywa się to bardzo fajnie, tym bardziej że d60 posiada dalmierz i widać na drabince w którą stronę trzeba kręcić aby uzyskać idealną ostrość obrazu, fakt faktem demonem szybkości to wtedy nie jest, ale z tego co czytałem na forum to śrubokręty z D70s D80 też nie są tak szybkie. Mało tego, tak mi się spodobało ręczne ostrzenie że w najbliższym czasie kupuje N50/1,8.
    Liczba pól AF jest dla mnie też całkiem wystarczająca, przedtem miałem analoga, małpkę, hybrydę, canona 350D od czasu do czasu i w każdym korzystałem tylko z środkowego pola AF kadrując tak jak chce.
    Moje przemyślenia były takie: dobra cena za D60, kupuje, jakby co to w kwietniu wymienię na D90 a ten sprzedam, a sprzedać nie będzie trudno, bo bardzo dużo ludzi kupuje na allegro D40 i D60, do tego kwietnia to nie nabije mu dużego przebiegu, a sprzedam niewiele tracąc na tym.
    Jedyny powód dla którego sprzedam D60 to właśnie rozmiary, ja mam za duże dłonie do niego i na dłuższą metę jest to męczące, bo powyżej godziny trzymania aparatu czuje się że coś ma się w rękach.
    Jeszcze jeden plus dla mnie, to jpg'i z D60 bardziej mi się podobają niż z d70 d70s, nie wiem jak to jest w przypadku d80, bo nie porównywałem.
    No i przydał by mi się jeszcze LV, najlepiej odchylany, bo bardzo dużo zdjęć trzepie macro, a nie zawsze chce się kłaść na ziemi, a wizjer kątowy jest według mnie za drogi.
    | D90 | N18-55VR / S105-2.8 EX DG / N50-1.8D / DCR250 | SB800 |

Domyślnie

Articool, ja tak czasem dziwnie piszę
    Ale faktycznie - dla mnie to są aparaty porównywalne. No bo co mi da D80, czego nie oferuje D40, pomijając znacznie wyższą cenę ? To jest pytanie, które powinni sobie też postawić inni, stojący przed tym wyborem.
    Ile razy tak naprawdę potrzeba tego bracketingu, szczególnie że przy NEF-ach bracketing nie jest aż tak bardzo potrzebny ?
    Jak często muszę zmieniać ISO, że absolutnie nie da się tego robić przez menu (a AutoISO w trybach PASM jest naprawdę mądrą sprawą) ?
    Co mi da drugie kółko, gdy robię w P czy A, a korekcja to tylko dodatkowo jeden guzik ? Itd itp.
    Dla mnie nie było uzasadnienia do wydawania większych pieniędzy. Przeskok na D90 (CMOS, 2x więcej pikseli itd.) albo jeszcze wyżej - no, tu już mógłbym się zastanawiać... ale jeszcze nie teraz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alarec Zobacz posta
    Bo D90 D40 D60 to są nowe aparaty! i większość ludzi chce takie kupować, bo gwarancja, serwis nikona itp.
    O czym Ty bredzisz? D40 nowy? A D80 stary i juz nowego w sklepie nie mozna niby kupic?
    i D90 znaczaco lepiej bedzie Ci sie miescil w rece niz D60?
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

Można kupić, ale jest to już ciut stara konstrukcja i nie ma kilku "bajerów" które mają nawet inne tanie puszki. Wiem że wielu z Was ma inne zdanie ale ta puszka D80 jest zdecydowanie za droga. I nie oszukujmy się D60/40x zrobisz identyczne zdjęcia jak D80.
    Ja też jakbym miał kase to kupiłbym dopiero D90/300 a D80 nie.
    EOT
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Można kupić, ale jest to już ciut stara konstrukcja i nie ma kilku "bajerów" które mają nawet inne tanie puszki.
    Jest tylko 3 miesiace starsza od D40 i obie sa juz dosyc starymi konstrukcjami (wprowadzanymi w drugiej polowie 2006 roku). Wiec nie bredzcie Panowie, ze D40 to nowa konstrukcja a D80 to staroc. I obie wycofali z cennika Nikon Polska.

Pewnie kazde zdjecie zrobione D40 daloby sie zrobic D80, ale nie kazde zdjecie, ktore mozna zrobic D80 udaloby sie z D40 (abstrahuje tu od umiejetnosci fotografa). Sek w tym, ze niektorzy nie sa w stanie zrobic takiego zdjecia D80, ktorego nie mogliby z pomoca D40, wiec po co maja przeplacac? I to jest sluszny argument.

Moze ja to zle zrozumialem, ale wg mnie to byl cynizm/ironia/prowokacje w stwierdzeniu ze nalezy wydzielic D40-D60 do oddzielnego forum a D80 i D90 i przeniesc blizej D100-D700, zwlaszcza biorac pod uwage uzasadnienie.
    Ale niektorzy zdazyli juz sie zacietrzewic.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Święta racja Kolego D.Anihilati W 100% się z Tobą zgadzam ;]

Domyślnie

Ciągle piszecie D40 a na początku mowa jest o D40x a to już nowsza konstrukcja z 10 mpx.... a d60 z początku 2008 vs D80 z sierpnia 2006.
    Napisz co zrobisz D80 a nie zrobisz D40x /60 może w końcu się dowiem . Oczywiście zwykłym obiektywem AF-S .
    Co do prowokacji /ironi to śmieszne - bo wygląda to na wywyższanie się i tyle . Mam D80 i jestem lepszy...
    D80 ma kilka zalet i to nie podlega dyskusji ,ale nie każdemu te zalety są potrzebne. Bez nich obejdziesz się, tylko troszkę bardziej się namęczysz.
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 11-01-2009 o 00:51
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

No a co do tego podziału co tam gdzieś pisali czy myślicie szanowni że posiadacz D700 czyli FF chciałby rozmawiać ze zwykłym posiadaczem D80?? bo mi się wydaje że między D700 a D80 jest różnica o wiele większa niż między D40x/D60 a D80.

Pozdrawiam maniaków wielkich cyfr po D.
    Nikon D60; Sigma 70-300 f4-5,6; Tamron 17-50 f2,8 VC; Nissin Di622 Mark II;

Domyślnie

Ciągle piszecie D40 a na początku mowa jest o D40x
    Zarowno w temacie, na poczatku tego watku, jak i w poscie Alareca jest mowa o D40, a nie o D40x.

a to już nowsza konstrukcja z 10 mpx....
    No i? D80 tez ma 10mpx

a d60 z początku 2008 vs D80 z sierpnia 2006.
    No i? (to D60 jest tez nowsza konstrukcja od Canona 5D, ktory jest z sierpnia _2005r_, ale jaka jest w zwiazku z tym konkluzja?)

Napisz co zrobisz D80 a nie zrobisz D40x /60 może w końcu się dowiem . Oczywiście zwykłym obiektywem AF-S .
    Jak nie wiesz, to po co przeplacac? Dopiero robiac zdjecia wychodzi czego aparatowi brakuje w stosunku do Twoich wymagan.

Co do prowokacji /ironi to śmieszne - bo wygląda to na wywyższanie się i tyle . Mam D80 i jestem lepszy...
    ...ironii...
    Bo tak to ma wygladac, taka "uroda" ironii. A Twoje wypowiedzi wygladaja jakbys mial kompleksy. [Nie twierdze, ze masz tylko twierdze, ze TAK TO WYGLADA.] Inaczej bys nie podejmowal tematu.

D80 ma kilka zalet i to nie podlega dyskusji ,ale nie każdemu te zalety są potrzebne.
    Widac tak sie zacietrzewiles, ze nie zauwazyles, ze to samo, w tej czy innej formie staraja sie napisac tutaj wszyscy.

Bez nich obejdziesz się, tylko troszkę bardziej się namęczysz.
    Czasem wystarczy sie nameczyc, czasem niestety nie da rady. Pierwszy z brzegu przyklad. Nie powiesz mi, ze robienie kilku ujec z reki z rozna korekcja ekspozycji da Ci ten sam efekt co funkcja bracketingu. (Zbyt duze beda odstepy miedzy poszczegolnymi klatkami, a to juz moze miec znaczenie). To samo jesli chodzi o brak AF w niektorych szklach. Owszem recznie tez wyostrzysz. Pytanie tylko czy rownie szybko jak automat?

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów