Szukaj
witam uprzejmie - bo to 1szy post na forum nikona
wlasnie sprzedalem canona 5d mk I z zestawem szkiel (24-105/4, 100-400/4-5,6, 50/1,4) i przymierzam sie do d700 lub 5d mk II
ze wzgledu na irytujaca mnie polityke canona sklaniam sie w strone nikona
przeszperalem forum pod katem tego, ktory FF jest lepszy i w zwiazku z moimi potrzebami (portret + krajobrazy) wyszlo,
ze d700/d3 ze wskazaniem na d700 ze wzgledu na mozliwosc wyboru nieco lepszych szkiel niz przy d3 ($)
przeszedlem watek o symbolice wykorzystywanej w nikkorach i moje pytanie jest nastepujace:
zestaw do zastosowan jak wyzej to d700 wraz z:
1. szerokim katem 12-24 czy 17-35 (nie przeszkadza mi, ze ten drugi to srubokret)
2. czy szerokim katem 35/2 d (moze innym np. 20 - choc wowczas lepszym jest sigma 20/1,8 )
3. stalka do portretu 85/1,4 czy raczej 135/2 d dc (od razu nadminie, ze 50/1,4 bylo za krotkie)
dodatkowe pytania to, jakosc kopii tych szkiel, czy trudno jest trafic dobry egzemplarz przy tych szklach
czy moge w ciemno kupowac z sieci a takze czy w tych szklach wystepuja bardzo czesto BF/FF i/lub wymagana jest kalibracja?
uprzejmie prosze o nie wypisywanie "ja bym na twoim miejscu wybral ..." jesli nie posiadacie / nie znacie tych szkiel
zalezy mi na opiniach osob, ktore korzystaly lub korzystaja z tych obiektywow najlepiej do zblizonych do moich zastosowan
z gory dziekuje
Ostatnio edytowane przez [email protected] ; 01-12-2008 o 17:16
pozdrawiam arecki
Ad 1. Do tego korpusu aż się prosi Nikkor 14-24, mający opinię: "The sharpest wide angle ever made". Ja korzystam z 12-24 i jestem zachwycony, ale to szkło DX
Ad 3. Pytanie do czego? Studio? (Jakie duże?) Plener? Można też wybrać N135 f/2 i N85 f/1.8 A może po prostu kupić osiemdziesiątkę piątkę i przekonać się samemu? Wersja f/1.8 nie jest zbyt droga i zawsze można odsprzedać.
Nigdy nie miałem problemu z żadnymi Nikkorami, żadnych też nie muszę kalibrować. Sigmę, owszem. W przypadku stałki, jest to banalna czynność zajmująca kilka chwil o której szybko się zapomina.
Sugerowałbym też założenie takiego wątku w dziale D100-D700. Nie każdy zaawansowany fotograf przegląda dział z postami początkujących
35 f2 szczerze polecam! Pracowałem na nim kilka razy i bez porównania z 20tkami... Chociaż powiem szczerze, że go bardzo często przymykałem o jedną działkę.
Ostatnio edytowane przez Wloszek ; 07-12-2008 o 06:08
Nikon D70s (D80 kochanki) / N 18-70 3.5-4.5 / Ta 17-50 2.8 / N 50 1.8 / Tokina 19-35 3.5-4.5 / N 35-105 3.5-4.5 / N 70-210 4-5.6 /
Minolta x-300 / Exakta 35-70 f 3,5-4,5 /Soligor LG-40 (niepolecam)
Witam
Jest to mój pierwszy post a więc proszę o wyrozumiałość.
Nastawiłem się na kupno Nikona D90 (chciałbym sprowadzić z Ameryki). I mam parę pytanek do znawców tematu:
1. Który zestaw obiektywów wybrać:
Czy to ma być: Tamron 28-80mm f/3.5-5.6, Tamron 75-300mm f/4-5.6 czy
Nikon 18-55mm AF-S DX Zoom-Nikkor f/3.5-5.6G, Nikon 70-300mm f/4-5.6G AF Zoom, Nikon 50mm f/1.8 Nikkor AF (czy warto ten ostatni kupować)
2. Z tego co wiem ładowarka jest przystosowana do naszego napięcia a jak sytuacja wygląda z wtyczką. Bodajże w Ameryce jest inny kontakt (na 3 płaskie bolce) i czy w Polsce można kupić samą wtyczkę.
Dziękuję z góry za podpowiedzi
Pzdr
Witam
Podobnie jak arecki@ sprzedałem canona 5d mk z prawie identycznym zestawem szkieł.Kupiłem D 700 mam do niego nikora 24-120.Potrzebuję coś szerokiego ale nie musi być z najwyższej półki.
Nikon D 700 Nikon D80
Witam na forum.
Planuję n dniach zakup D700. To nie jest moja pierwsza lustrzanka, ale dotychczas obracałem się w innych systemach, stąd prośba o poradę.
Niestety, nie jestem zbyt oblatany w szkłach tego systemu, tym bardziej, że są wersje do Dx i Fx.
Na codzień focę trochę ambitniejszą reporterkę (dokument), street, ale trafiają się też portrety koleżanek czy sport w weekendy.
Ponieważ większość kasy pójdzie na zakup body, planuję w tym roku obudować je szklarnią w wersji minimum. Jako neofita zastanawiałem się nad stałkami 50mm, 85mm (może 35mm do reporterki) no i jakiś budżetowy ale dobry zoom do 200, 300mm.
Co radzicie?
SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem
Nie wiem czy w przypadku braku kasy na szkła wybór D300 nie byłbym lepszym rozwiązaniem. Oglądam zdjęcia z D300 i sam jestem jakością zdziwiony. Natomiast jeśli w kwestii D700 jesteś zdecydowany i na pewno chcesz stałki to reporterki będzie ci chyba ciężko. Jeśli mam być szczery to Nikon i stałki na dzień dzisiejszy raczkuje przy Canonie. Głównym tego powodem jest brak 35 F 1.4 Wiem że jest 35F2 ale to trochę nie to samo. 50 F 1,4 nawet w wersji D jest super a 85 - za mało bawiłem się na FX-ie.
JA jednam polecałbym ci zooma do reporterki. Myślę, że do reporterki 28-75 Tamrona nada się. Niektórzy napiszą, że wolny, niepewny AF ale cena to 1200 a nie 4600 za Nikona 24-70. A z budżetowych zoomów do 200? chyba tylko 70-300.
Problem w tym, że wybierając Canona miałbyś łątwiej. Canon 70-200F4 L to świetne szkło - małe a w dodatku relatywnie tanie. Stalki w tej samej cenie. Zooma jakiegoś dobierzesz.
No i to tyle. sobota rano spać nie mogę a i pomóc zapewne nie bardzo pomogłem.
Skontaktuj się z nami