Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30
    Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alarec Zobacz posta
    a ważne też abym był wystarczająco daleko od obiektu, nie lubię z bliska, bo fotografuje głównie motylki, ważki, pajączki i inne małe zwierzątka.
    Kup Sigme 150/2.8 macro, to jest dopiero odlot (do motylkow)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Ja z tych dwóch wybrałbym Tamrona 90/2.8
    Święta racja
    ...

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alarec Zobacz posta
    No i interesuje mnie głównie ostrzenie manualne, bo jak wspomniałem podpinam to do D60.
    spoko, niemal wszyscy makromaniacy ostrzą ręcznie, mimo że posiadają AF-S-y, HSM-y czy AF-y
    i zapewniam, że każdym obiektywem ostrzy się w makro dobrze i praktycznie jednakowo, niezaleznie od obiektywu - gibając się, to do przodu to do tyłu
    pierścieniem ostrości ustawia się w zasadzie tylko skalę odwzorowania...

jeśli zależy Ci na najniższej cenie ale dobrej optyce, to kup dowolny obiektyw makro wyżej wymieniony, który spotkasz najtaniej - na pewno będziesz zadowolony
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Ja z tych dwóch wybrałbym Tamrona 90/2.8
    może uzasadnienie?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

najchętniej wybrałbym sigme 150, no ale nie mieści się w moim budżecie.
    Już robię kilka lat macro, ale wcześniej hybrydą z raynoxem na końcu (może dcr-250 się jeszcze przyda :P ), i tak jak piszesz wigi że gibaniem ustawia się ostrość, hehe, no i oczywiście jest to skuteczne tylko wtedy robiłem zdjęcia z dużą ogniskową (ok 300), więc myślałem że przy 105 jest inaczej. Ale jak mówisz że tak samo to nie będzie problemu

A jak wypadają wtedy te obiektywy przy portretach?
    | D90 | N18-55VR / S105-2.8 EX DG / N50-1.8D / DCR250 | SB800 |

Domyślnie

wybrałem sigme 105, prawdopodobnie już do mnie idzie, jak dostane i przetestuje szkło to dam znać jakie są moje odczucia.
    | D90 | N18-55VR / S105-2.8 EX DG / N50-1.8D / DCR250 | SB800 |

Domyślnie

Mam sigmę i zdecydowanie ją polecam. Jest świetna, ostra, super oddaje kolory. To dla przykładu http://plfoto.com/1304012/zdjecie.html.
    D200, N 18-70 DX, N 50/1.8 D, S 105 2.8 DG Macro, SB-600, Lovepro Slingshot 100 AW, Tamrac 5501 Explorer, Raynox DRC-250, filtry. Sandisk Extreem III 4gb i Leksar 300x 4 gb.

Domyślnie

"Kazda sroka swoj ogonek chwali!"

Kazdy mowi o tym co ma, a nigdy w rekach (na 99%) nie mial innego szkla makro.

Uzywalem:
    Nikkora AF 105/2.8 micro
    Nikkora AF 60/2.8 micro
    Nikkora MF 55/3.5 micro
    Cosiny AF 100/3.5 macro
    Tamrona AF 90/2.8 macro
    Sigmy EX 105/2.8 macro

oraz
    Canona EF 100 macro - to nalezaloby wstawic pomiedzy Nikkora AF 105 a AF 60.

I w takiej kolejnosci kupilbym te szkla, patrzac na wyznaczniki: jakosc obrazu, cena, latwosc uzytkowania.

Wszystkie szkla daja podobne jakosciowo obrazy ALE niektore latwiej sie uzywa, kazde ma inny tzw. feeling

Domyślnie

gALL,

Bardzo dobrze mówisz
    Bo każdy zachwala Tylko to co swoje
    POZDRAWIAM !
    ŁUKASZ SZIN
    D80 / MB-D80 / SB 800 / N 17-55 f 2.8 / N 105 VR f 2.8 / N 300 f 4.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Kup Sigme 150/2.8 macro, to jest dopiero odlot (do motylkow)
    Przy motylkach my nie chcemy odlotu. A na poważnie, tak jak napisał gALL, mało kto używał kilku obiektywów makro. Mam stare Sigmy 50 i 105 (nie DG) i nigdy nie musiałem rozglądać się za czymś innym. Oznacza to, że jestem z nich w pełni zadowolony. Ale porównania do innych nie mam.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów