Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    "Kazda sroka swoj ogonek chwali!"

Kazdy mowi o tym co ma, a nigdy w rekach (na 99%) nie mial innego szkla makro.
    No pewnie, to chyba dość naturalne, że każdy mówi o tym, co ma/z czym miał do czynienia. Grunt, żeby był możliwie obiektywny i radził w sposób konstruktywny (a nie "polecam szkło XYZ, jest super!!!1").

Z drugiej strony dobrze też, że co prawda w mniejszości, ale jednak są ludzie tacy jak Ty, którzy mogą porównywać
    Z trzeciej zaś jest też kwestia konkretnych egzemplarzy, a ludzi, którzy mieli przynajmniej po kilka szkieł danego modelu jest już raczej jak na lekarstwo

Ja już swojego wyboru w kwestii makro dokonałem i jestem zadowolony, acz świadomy pewnych mało istotnych dla mnie braków. Ciekawi mnie jednak mimo wszystko czy różnice między tymi szkłami są faktycznie adekwatne do różnic setek złotówek? Czy jest to zbyt subiektywne, by oceniać? (wszak piszesz, że różnice obrazowe są niewielkie, a głównie chodzi o wygodę użytkowania).

Domyślnie

Witam,
    Ja właśnie poluję na Tokinę ale powiem wam, że ciężko teraz ją dostać. Z informacji ok kilku sklepów dowiedziałem się, że dostawy od producenta mają być nawet w okolicach lutego. Dziwne to bardzo. Wracając do tematu - znalazłem ją w końcu i jutro jadę oglądać. Może jakieś porady na co zwracać uwagę przy tym szkle?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lisek00 Zobacz posta
    Może jakieś porady na co zwracać uwagę przy tym szkle?
    Takie same jak przy każdym innym szkle:
    - czy AF trafia z bliska i z daleka
    - czy jest ostro (lub mniej ostro) symetrycznie po obu stronach lub w narożnikach
    - czy aberracje są takie same z lewej jak i z prawej strony kadru
    - jeśli nie widać aberracji w polu ostrości to trzeba zobaczyć czy są poza polem ostrości (z przodu i z tyłu, przeważnie czerwono-zielone).
    - czy prawidłowo przymykana jest przysłona, tzn czy fotki robione na poszczególnych wartościach przysłony są jednakowo naświetlone (w trybie preselekcji przysłony)
    - czy manualnie ostrząc obiektyw nie wydaje dziwnych dźwięków

to chyba tyle.
    Ostatnio edytowane przez deep ; 06-01-2009 o 23:05
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dobryjanek Zobacz posta
    Ciekawi mnie jednak mimo wszystko czy różnice między tymi szkłami są faktycznie adekwatne do różnic setek złotówek? Czy jest to zbyt subiektywne, by oceniać? (wszak piszesz, że różnice obrazowe są niewielkie, a głównie chodzi o wygodę użytkowania).
    Wszystkie te szkla sa ostre.
    Roznia sie obrazowaniem nieostrosci oraz praca na nieskonczonosc. Np Tamron swietne ma nieostrosci przy makro ale juz takie sobie przy ostrzeniu na nieskonczonosc.

To wszystko sa niuanse robiace wode z mozgu. Jak ktos nigdy nie widzial tego samego motywu zrobionego wlasnorecznie roznymi szklami to i tak nie zauwazy roznicy.

Tak samo jak sa tacy co udowadniaja wyzszosc szkiel "D" na tymi bez tej magicznej literki. 99.9% uzytkownikow nie bedzie wiedziala na co patrzec na zdjeciu aby zauwazyc te subtelna roznice.

Domyślnie

Witam,
    Ja właśnie poluję na Tokinę ale powiem wam, że ciężko teraz ją dostać. Z informacji ok kilku sklepów dowiedziałem się, że dostawy od producenta mają być nawet w okolicach lutego.
    a ja mam info, że będzie w warszawie w piątek
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    a ja mam info, że będzie w warszawie w piątek
    Weź bądź mądry i pisz wiersze
    Swoją drogą ciekawe czemu taka rozpiętość? Wątpię w złe intencje sprzedawcy (nie jednego) który w końcu na tym zarabia. Ja swój egzemplarz znalazłem więc temat dostępności mam jakby za sobą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    To wszystko sa niuanse robiace wode z mozgu. Jak ktos nigdy nie widzial tego samego motywu zrobionego wlasnorecznie roznymi szklami to i tak nie zauwazy roznicy.
    Też mi się tak wydaje... Jak ktoś jest "pro" w tej dziedzinie to może sobie potestować wszystko (a też nadal będzie to opinia o danych egzemplarzach, a nie o całych seriach ) i co mu nie pasuje, to najwyżej sprzeda, a amatorom chyba wystarczy kierować się wyborem ogniskowej i okazją cenową, na jaką uda im się trafić

Domyślnie

Jestem po oględzinach tej Tokiny.
    Niestety mój D50 nie chciał współpracować z tym obiektywem.
    W sklepie były 2 sztuki tego szkła i obydwie tak samo nie działały.
    Może wiecie jaka przyczyna??

Domyślnie

Jestem po oględzinach tej Tokiny.
    Niestety mój D50 nie chciał współpracować z tym obiektywem.
    W sklepie były 2 sztuki tego szkła i obydwie tak samo nie działały.
    Może wiecie jaka przyczyna??
    Konkretniej?

Domyślnie

Doczytałem w instrukcji. Lama ze mnie
    Napisali (w instrukcji) że nie zablokowałem pierścienia przysłony na minimalnym otworze.
    Tak to jest jak się używa kita

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów